Domnule premier Ciucă, ar trebui să vă publicaţi teza de doctorat
Am văzut ce amploare a luat scandalul Florin Roman, legat de minciunile cu „producţiile” şi diplomele sale universitare. Guvernul Ciucă stă în continuare pe un butoi cu pulbere, pentru că premierul şi alţi miniştri nu vor să-şi publice tezele de doctorat sau lucrările ştiinţifice cu care se laudă. Oare de ce? În absenţa lucrărilor publicate se pot trage doar două concluzii: fie sunt plagiate, fie sunt de foarte proastă calitate.
Cel puţin trei miniştri, în frunte cu premierul, nu vor să-şi publice tezele de doctorat
Asupra tezei de doctorat a premierului Ciucă a făcut comentarii pe Facebook Cătălin Avramescu, fost consilier prezidenţial, profesor universitar de ştiinţe politice. Teza avea titlul Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale, susţinută la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Doar că teza nu poate fi găsită nicăieri! Există o platformă creată de Ministerul Educaţiei unde pot fi publicate toate tezele de doctorat. În felul acesta, specialiştii domeniului ar putea afla contribuţiile originale ale autorilor tezelor, precum şi dacă au fost, sau nu, plagiate. Şi orice dubiu sau suspiciune ar fi eliminate. De ce nu vrea premierul Ciucă şi alţi miniştri să înlăture suspiciunile? Inexplicabil! Sau, se ştiu cu musca pe căciulă. Iată ce spune Cătălin Avrămescu. A căutat pe site-ul Bibliotecii Naţionale teza de doctorat a premierului Ciucă şi a găsit şi link-ul către o versiune PDF a tezei. Doar că, surpriză! Când a dat click pe link-ul tezei dlui Ciucă, i-a apărut mesajul: „You don’t have permission to access /V 46391.pdf on this server”.
Deci a existat o teză în format PDF la link-ul respectiv, doar că accesul a fos tăiat! Când, de către cine, din ce motive, nu se ştie. Nimeni nu poate spune, apriori, că teza nu există, e plagiată sau de proastă calitate. Totul se poate lămuri după publicare tezei pe platforma Ministerului Educaţiei. De ce refuză premierul acest gest elementar de onoare militară? De ce nu vrea să fie un exemplu şi pentru ceilalţi miniştri? Aşteptăm o reacţie de la premierul Ciucă.
Teza de doctorat a ministrului Sorin Câmpeanu
S-au scris multe despre această teză. Şi eu am scris pe această temă aici şi aici Iată ce spunea Cîmpeanu în august: “Considerând că un decident responsabil nu poate promova decizii pe care nu le poate susţine prin exemplul personal, vineri, 13 august, am sesizat Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti cu solicitarea de analiză/verificare a conformităţii propriei teze de doctorat (susţinută acum 21 de ani în cadrul USAMV Bucureşti), inclusiv prin raportare la analiza întregii activităţi ştiinţifice (începând cu anul 1988/anul III de facultate), aşa cum este prezentată în lista de lucrări ştiinţifice, disponibilă public pe site-ul usamv.ro. A auzit cineva de această analiză/verificare? Trecând peste faptul că Sorin Cîmpeanu este rectorul USAMV Bucureşti, şi ar fi fost culmea ca USAMV să-şi dea cu firma în cap admiţând că lucrarea rectorului este plagiată sau de slabă calitate!
Aproape 700 de universitari, cercetători şi activişti civici trag un semnal de alarmă – printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României – privind modul în care o iniţiativă legislativă a ministrului Educaţiei, Sorin Câmpeanu, poate compromite eforturile anti-plagiat. Şi preşedintele Iohannis s-a simţit obligat să intervină printr-o declaraţie de presă, din care spicuim: „Am luat act de scrisoarea deschisă a unei părţi importante a comunităţii academice şi a societăţii civile care, solidar, îşi exprimă nemulţumirea cu privire la proiectul normativ ce propune schimbări de substanţă în metodologia de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat, iniţiat de Ministerul Educaţiei.” Plagiatul reprezintă furt intelectual şi este inacceptabil ca, în faţa unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate, după cum se întâmplă în democraţii consolidate. Le solicit iniţiatorilor proiectului să ţină cont de îngrijorările şi riscurile sesizate în spaţiul public şi să acţioneze în consecinţă”. Este adevărat că ministrul Cîmpeanu a renunţat la respectivul act normativ, care îi apără pe plagiatori, dar refuză să-şi publice propria teză pe platforma dedicată creată de Ministerul Educaţiei.
Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode
Conform legii, fiind o teză de doctorat mai recentă, trebuia publicată pe site-ul ministerului până pe 22 iulie 2021. Dar, surpriză! Cu o zi înainte de expirarea termenului pentru publicare, ministrul Bode şi-a secretizat teza de doctorat. El şi-a motivat decizia prin faptul că şi-a publicat lucrarea la o editură, fapt neadevărat, după cum rezultă din investigaţiile realizate de G4Media.ro. aici Lucian Bode, a primit titlul de doctor în 2018, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a susţinut lucrarea cu titlul ”Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”. Trecem peste faptul că, dacă respecta gramatica limbii române, trebuia să scrie „la începutul secolului al XXI-lea”. Este titlul unei teze de doctorat, totuşi! Contactat de G4Media, directorul Institutului de Studii Doctorale de la UBB, profesorul universitar Zoltan Neda, a explicat că anunţul privind nepublicarea tezei a fost motivat de o adresă trimisă de Bode în aceeaşi zi, pe 21 iulie, document care conţinea „refuzul ca teza de doctorat să fie publicată pe platforma electronică naţională de evidenţă a tezelor de doctorat”, cu motivaţia că va fi publicată separat la o editură. Publicare care, evident, nu s-a mai produs! Menţionăm şi faptul că publicarea separată, la o editură, a tezei de doctorat nu exclude publicarea ei şi pe platforma dedicată a ministerului Educaţiei.
Cazul ministrului Sorin Grindeanu
Nu, nu este vorba de o teză de doctorat ţinută în ascuns. Este vorba de o carte, scrisă de dânsul, care nu există! Am scris şi eu articole pe această temă. Este vorba de lucrarea Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complex, Editura Ionescu, 2002, pe care prim-ministrul desemnat o trece în CV ca fiind propria lucrare. A urmat o întreagă epopee, la care a participat şi directorul Bibliotecii Naţionale, Octavian Gordon. Cum s-a terminat toată povestea, sintetizează ziarista Melania Cincea. Două din cărţile lui Sorin Grindeanu, menţionate în CV-uri mai vechi, există doar în… poze şi poveşti de adormit copiii. Dovada că aceste cărţi nu există este şi faptul că Sorin Grindeanu le-a scos din ultimul CV, după ce a ajuns parlamentar.
Premierul Ciucă ar trebui să aibă în continuare aceeaşi atitudine dictată de onoarea militară cu care l-a tratat pe Florin Roman. Aş spune chiar că este în joc onoarea Armatei Române, deci şi a României. Este foarte simplu să-şi publice lucrarea de doctorat a domniei sale şi să dispună miniştrilor din guvernul său să-şi publice tezele de doctorat, pe platforma dedicată a ministerului Educaţiei. Doar atunci vom vedea dacă onoarea militară este reală, sau o vorbă în vânt, ca oricare alta.
- Citiți și: Două dintre cele trei cărţi pe care premierul Sorin Grindeanu declară că le-a scris sunt de negăsit
Într-un răspuns pentru 7Media.ro, purtatorul de cuvânt al Guvernului României precizează în legatură cu teza de doctorat a premierului Ciucă: Lucrarea de doctorat a maiorului şi, ulterior, locotenent-colonelului Nicolae-Ionel Ciucă se află la biblioteca Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti. Ofiţerul a parcurs studiile universitare de doctorat pe durata mai multor ani, susţinându-şi teza în anul 2003. Susţinerea a fost amânată cu un an tocmai din cauza participării la misiunea din Afganistan. Îndrumător a fost colonelul prof.univ. dr. Emil Cheţe.” La Biblioteca Universitaţii Naţionale de Apărare nu exista condiţiile tehnice necesare pentru a putea copia lucrarea, astfel încât specialiştii să-i poata analiza valoarea, și dacă a fost plagiată sau nu. Orice posesor al titlului academic de doctor trebuie să predea un exemplar Bibliotecii Naţionale, lucru care s-a și intâmplat. Dar link-ul către teza de doctorat a premierului Ciucă, în format PDF, de la Biblioteca Naţională, este blocat.
Articol publicat și în Adevărul.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News