Călugări români de la Athos, campanie electorală pentru Călin Georgescu

Călin Georgescu. Foto: Pământul Strămoșesc.

Într-un articol intitulat Ce ne învață turul 1 al alegerilor prezidențiale? – postat pe pagina de internet a unei chilii românești de pe Muntele Athos – se face campanie electorală fără perdea pentru candidatul pro-rus la Preşedinţia României, Călin Georgescu. Enoriașii-cititori sunt încredințați că în campania electorală a acestuia nu au fost „imixtiuni ale Chinei, Rusiei sau ale altor state din orice spectru (geo)politic” și li se atrage atenția că, dacă nu se prezintă la vot, cei care vor vota contracandidata lui Călin Georgescu încearcă să facă voia diavolului. 

 

„Nu este vorba de imixtiuni ale Chinei, Rusiei”

Articolul de propagandă electorală nu doar că este publicat pe site-ul chiliei „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” – aflată sub jurisdicţia nu a Bisericii Ortodoxe Române, ci a Patriarhiei Ecumenice din Constantinoopol –, ci a fost trimis prin WhatsApp unora dintre vizitatorii Schitului Lacu, care le-au lăsat preoţilor de acolo datele de contact.

Articolul garantează pentru corectitudinea şi legalitatea campaniei electorale a lui Călin Georgescu şi pentru lipsa imixtiunii externe. Nu ştim ca preoţii români de la Athos să fie experţi în cibersecurity, nici să aibă în fişa postului realizarea de investigaţii care ar putea face lumină în astfel de subiecte, dar știm că anchete jurnalistice au scos la lumină astfel de informații. Cu toate acestea, sunt date asigurări că „Echipa lui Călin Georgescu, cunoscând cum se pot promova materialele pe TikTok fără ca să fie banate, a ajuns astfel să le promoveze foarte bine și să fie virale pe această platformă. Se cunoaște cum și pe ce platformă a fost realizat acest lucru – nu este vorba de schimbarea algoritmilor de promovare cum face Facebook pentru a promova candidații pe care îi dorește. Echipa lui Călin Georgescu a respectat regulile jocului pe care le-a învățat foarte bine și le-a folosit în avantajul acesteia. Nu este vorba de imixtiuni ale Chinei, Rusiei sau ale altor state din orice spectru (geo)politic – după cum recunoaște administrația prezidențială, SRI și SIE – ci de conținut care a fost validat de oameni și de o echipă care a știut să-l promoveze.”

Aceiaşi călugări par să aibă şi aptitudini de analişti politici, astfel că le explică enoriaşilor că la rezultatele din turul I al alegerilor prezidenţiale, cu independentul Călin Georgescu pe primul loc s-a ajuns doar pentru că „oamenii au arătat clar că sunt iubitori de neam și de Dumnezeu. S-au săturat de păcate și doresc virtutea”. Practic, aceste voci clerice fac un transfer al unor virtuţi creştineşti – apreciate de orice credincios – spre Călin Georgescu, pe care îl consideră „ţinta unui atac denigrator”.

Articolul publicat pe site-ul Chiliei Athonite

În paralel, candidata plasată pe locul II la primul tur de scrutin prezidențial, respectiv Elena Lasconi, este demonizată ca fiind ipocrită, incapabilă să răspundă la „întrebări de bază din politică” – iată, din nou, se face auzită vocea „analiştilor politici” de pe Muntele Athos –, „plină de ură”, marionetă „care urmează a fi manipulată din spate de către un stat nevăzut”. De către SUA, intuim. Care, iată, spun „experţii în politică externă” de la Athos, spre deosebire de Rusia, imixtionează în politica internă a României.

Iar Elena Lasconi mai are un „păcat”: „A fost singura care a susținut escaladarea implicării României în războiul din Ucraina, război care nu este al nostru. (…) Nu putem să validăm implicarea României în război de dragul Europei. Nu este războiul nostru”. Aşa e, nu e al nostru, dar ne vizează indirect. Ce nu le spun enoriașilor cititori „experţii în geopolitică” de la Schitul Lacu este că, dacă va cădea Ucraina, următoarea ţintă a politicii expansioniste a lui Putin ar putea fi Republica Moldova, apoi România. Nu spun nici că actualul establishment politic al țării, nici candidata de Preşedinţie Elena Lasconi nu doresc un război. Nu spun nici că nu s-a pus problema să-l iniţieze şi că, dacă ar fi declanşat, ar fi o defensivă la care România s-ar vedea constrânsă, nu o ofensivă.

Nu scapă din colimatorul stareţilor nici presa clasică „aservită”, manipulatoare şi mincinoasă, care „încearcă îndepărtarea oamenilor de un candidat cu presupuse poziții și cu declarații din trecut, probleme care nu impietează neamul în prezent și viitor și alipirea poporului de o candidată care este cea care a spus public și asumat că dorește să introducă avortul în Constituție și să legalizeze căsătoria LGBTQ+ – lucruri care sunt distrugătoare de neam, dovedite și (re)verificate în istorie ca fiind nocive.” Paragraful care conţine aceste idei pare a fi tradus, prost, dintr-o altă limbă. Că în română nu vorbim despre impietarea neamului şi alipirea poporului de o candidată, despre etichete dovedite frontal ori despre termeni denigratori aplicați lui Călin Georgescu care nu constituie o plăcere care să fie tentantă și distrugătoare.

Preotul Pimen Vlad. Foto: Chilie athonită „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”

Articolul se încheia iniţial cu o invitație la vot a oamenilor credincioşi, avertizaţi că, dacă vor absenta de la urne, în locul lor vor vota cei „care încearcă să facă voia diavolului”, şi cu o invitaţie adresată preoţilor de a se implica în această campanie electorală: „Preoții trebuie să aibă curajul să le spună să facă acest lucru – inclusiv la alegerile parlamentare care sunt esențiale pentru legislația viitoare a țării.”

I-am solicitat, prin e-mail, un punct de vedere față de această situație preotului Pimen Vlad, starețul chiliei athonite „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, de la Schitul Lacu. Nu am primit, însă, răspuns.

 

„Naționalismul anti-european e mai tare decât dreapta credință”

Unul dintre intelectualii implicaţi în apărarea valorilor creştin-democrate, Teodor Baconschi, diplomat şi specialist în antropologie religioasă şi istorie comparată a religiilor, spune că nu crede că această „Chilie athonită” e altceva decât un fake, „dar știu că Athosul – restaurat și el cu bani europeni – e un focar de anti-ecumenism, deci de ură față de Bisericile apusene. Dacă mă uit și la Patriarhul Kirill, care binecuvântează crimele lui Putin în Ucraina, pot spune că lumea ortodoxă a luat-o complet razna. Pur și simplu cere tiranie, de parcă aceasta ar fi vocația omului. Păcat!”

Teodor Baconschi. Foto: Grupul pentru Management şi Mediere Culturală

Pe de altă parte, Teodor Baconschi reaminteşte că, deşi BOR s-a declarat neutră politic, „putem face pe internet o antologie masivă cu preoți și călugări care îl sprijină pe Călin Georgescu, în ciuda faptului că acesta are profilul unui șef de sectă New Age. Naționalismul anti-european e mai tare decât dreapta credință. Am constatat că preoții și chiar episcopii nesmintiți de acest candidat pro-rus, catapultat pe Tik Tok, sunt pur și simplu înfricoșați să vorbească. Prin tăcererea ei ambiguă și prin segmentele care alimentează pe față, prin așa-zisul «suveranism», ieșirea României de pe orbita euro-atlantică, BOR se încarcă cu o neagră responsabilitate față de propriul popor. Și dovedește că nu-și cunoaște propriul interes. Un stat condus de lunaticul Călin Georgescu  n-ar mai putea ajuta, prin fonduri europene, restaurarea lăcașurilor de cult. Eu încă sper că dezastrul va fi evitat. Sunt foarte trist să constat că un preot a slujit la mitingul legionar de la Tâncăbești. Sunt deprimat de gândul că Biserica nu e alături de libertate și democrație, deși ea însăși a fost eliberată, în decembrie ’89, prin jertfa unor tineri care spuneau «Tatăl nostru». Să mai remarcăm și faptul că niciun comunicat al Patriarhiei, în această criză majoră, nu a conținut referiri explicite dacă nu la NATO, măcar la Uniunea Europeană…”

 

„Nu cer de la Biserica mea decât să predice ortodoxia și să condamne erezia”

Un alt intelectual care apără în spaţiul valorile creştin-democrate,  Adrian Papahagi, profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, de declară „siderat de faptul că nişte călugări, care au ales să se rupă de lume şi să-i urmeze lui Iisus îşi încălca jurămintele monahale şi se implică în politică, apărând un personaj care nici nu e creştin, ci propovăduieşte o spiritualitatea new age. Credința lui e o «salată orientală» cu de toate, cum numește Părintele Simeon de la Essex spiritualitatea New Age”.

Profesorul Adrian Papahagi mai spune că „episcopii și preoții ar trebui să avertizeze credincioșii împotriva acestor erezii și nerozii, nu să-l sprijine pe purtătorul lor. Nu cer de la Biserica mea decât să predice ortodoxia și să condamne erezia. Nu cer de la pastorii evanghelici decât să predice Evanghelia și să condamne deraierile New Age.”

Adrian Papahagi. Foto: Grupul pentru Management şi Mediere Culturală

„Muntele Athos se află sub influenţa Rusiei de aproape 200 de ani”

Orientarea unor monahi de la Athos – mai degrabă ortodoxişti decât ortodocşi, de factură taliban ortodoxă – şi, implicit, aceste ieşiri publice în favoarea unui candidat pro-rus la Preşedinţia României sunt explicabile prin apropierea lor faţă de Rusia. „Muntele Athos se află sub influenţa Rusiei de aproape 200 de ani. Teritorial a intrat în componența Greciei încă din anii ’20 ai secolului trecut, după o lungă dispută cu Rusia. Spiritual, mănăstirile de acolo ţin de Patriarhia Constantinopolului. Cu toate acestea, Rusia nu a încetat nicio clipă să-și exercite influența asupra Muntelui Athos, fie prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse, fie prin intermediul serviciilor de informații și prin transferurile de sume colosale, deghizate în donații din partea unor oligarhi ruși. Comunitatea monastică de la Athos, considerată ascetică, este respectată, în general, de către lumea ortodoxă. Tocmai de aceea Rusia o folosește ca instrument major de influență”, spune istoricul Vasile Docea, de la Universitatea de Vest din Timişoara.

Vasile Docea. Sursă foto: Banater Zeitung

De altfel, Muntele Athos – unde sunt mănăstiri ruse, bulgare, sârbe şi româneşti – este loc de pelerinaj spiritual şi pentru mulţi ruşi, unii de rang înalt, printre ei numărându-se şi Vladimir Putin care a vizitat de câteva ori Athosul. Dinspre Rusia spre mănăstirile de pe Athos vin nu doar turişti, ci şi sute de milioane de dolari, ca donaţii din partea oamenilor de afaceri. În anul 2011, în timp ce era preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev a înfiinţat un fond special pentru colectarea acestor donaţii, după cum scria Europa Liberă Moldova.

 

Recomandări de lectură:

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

2 Comentarii

  1. Maria spune:

    In ultimii ani a fost aproape un exod pentru vizitarea Muntelui Athos.Am intrebat niste prieteni de ce fac asta,daca au primit indicatii de la cineva sau este o moda.Radeau si nu stiau ce sa spuna .Eu am considerat o sarcina de partid si vad ca nu m am inselat.

  2. LevSr. spune:

    acesti trantori de mare lux, dovedesc clar ca sunt de partea diavolului( că simbol maxim al negativului), pentru că acest nou sharlatan (c. georgescu) nici macar nu este din partida lor(ortodox), El doqr mimeaza un oarecare ortodocsism, altfel este un escroc care a inteles că istoria se tot repeta, adica o noua religie cu noi(sau mai vechi) fraieri, tocmai buni de jumulit…că și cei care-l sustin, acesti calugari profita de Romania- via statul roman, care le trimite periodic, subsidii consistente, sub pretextul că -vezi Drace!- acesti paraziti, reprezinra Tara , și alte baliverne, realitatea este că politicul inca depinde de religios, in Romania și chiar in alte multe tari…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.