Angrenați într-un perpetuum mobile fără precedent


Cu privire la actuala dispută din România – şi nu numai, dar eu mă refer la România pentru că atunci când vine vorba de alte state şi culturi, sunt alţii mai calificaţi decât sussemnatul să comenteze – aşadar, marea problemă, dilemă şi paradox este după cum urmează.

 

 

1. Pe de o parte facem tot ce ne stă în putinţă să de-responsabilizam, emasculăm şi, dacă e posibil, să delegitimăm şi demantelăm responsabilitatea individuală, familia, comunitatea (inclusiv cea etnică şi religioasă), biserica, societatea civilă etc. Toate funcţiile sociale şi responsabilităţile ce rezidă în acestea sunt extirpate şi pasate către Stat şi o clasă de experţi şi activişti, operând sub o formulă elitist epistocratic-tehnocratică. O campanie de propagandă non-stop este dezlănţuită asupra lor, un program social de demantelare şi transfer la autorităţile Statului şi a „tehnocraţilor” adiacenţi, a funcţiilor lor, este în operaţie de decenii… Şi, culmea ironiei, o bună parte sub stindardul întăririi „societăţii civile”.

2. Pe de altă parte, toate problemele sociale care în mod normal ar avea fie pârghii, fie variabile de rezolvare în interiorul structurilor de mai sus (responsabilitatea individuală, familia, comunitatea – inclusiv cea etnică şi religioasă –, biserica, societatea civilă) sunt pasate înapoi către ele, de fiecare dată când rezultatele patologic sociale ale demersului de la punctul unu ating un nou prag critic. Rezolvaţi-le, că de la voi vin şi pe voi vă afectează…

Ce se propune totuşi atunci când vine vorba de o linie oficială, nu tacită? Iată ce: Tot mai mult şi mai mult tratament de la punctul 1. Amplificăm cele de la punctul 1.

În plus, Statul, mai nou, în ţările UE, a descoperit la rândul său cum să se spele pe mâini şi să le paseze mai sus, la nivel european…. Se bat unii într-un sat din Oltenia sau Călăraşi, păi asta e o problemă europeană, trebuie un nou Comisariat European al Bătăilor din Sate, o comisie, un directorat, un program, un Comisar cu Bătaia Europeană, un buget, trebuie manufacturate nişte ONG-uri şi dezvoltată o birocraţie care să se ocupe de problemă, plus o campanie mediatică pentru conştientizarea publică privind problema Bătăilor din Sate, o veche meteahnă a civilizaţiei europene rurale, deci o Problemă Europeană care cere Acţiune Europeană.

Mai mult, mai nou Poliţia Gândirii şi Exprimării nici nu mai lasă să exprimăm conceptual analizele care indică posibilităţi de diagnoză a problemelor şi potenţiale soluţii fezabile şi realiste. Analiza nu e viabilă, e inacceptabilă şi te poate chiar condamna la stigmatizare şi ostracism, dacă nu e formulată şi dacă nu foloseşte exact variabilele predeterminate de autorităţi ca fiind cauză şi soluţie a problemei… Încă înainte ca tu să începi analiza.

Suntem angrenaţi într-o spirală dublă a unei escaladări ideologice – care alimentează un angrenaj de politici publice şi măsuri instituţionale esenţialmente patologice, care la rândul lor alimentează escaladarea ideologică şamd. șamd, şamd. –, un perpetuum mobile fără precedent istoric. Din acest lanţ de dileme nu putem ieşi…

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.