Universitatea de Vest și „academismul” ridicol al lui Victor Neumann

Foto: Costi Duma

Dragi colegi ai Senatului UVT, vă rog să nu dați curs unei solicitări mincinoase și manipulatoare: profesorul Neumann NU a cerut sprijinul UVT pentru opera sa de istoric, ci l-a cerut pentru activitatea sa de critic de artă. Acceptând o asemenea cerere, veți vota intrarea în Academie a unui impostor care nu a scris mai mult de 100 de pagini despre artă. Pagini dintre care multe au fost scrise de alții…

 

Azi, 27 iulie, Senatul Universității de Vest are pe ordinea de zi un punct ce jignește nu doar comunitatea istorică din Banat, ci și peste 80 de intelectuali ce contestă, cu argumente irefutabile, batjocura din jurul Fundației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021: „Susţinerea candidaturii privind acordarea titlului de membru corespondent al Academiei Române pentru dl. prof. univ. dr. Victor Neumann”.

Sunt prost plasat pentru a critica o asemenea nesimțire fiindcă – timișorenii știu – dl Neumann a fost cel care a devenit managerul Muzeului de Artă, în locul meu, după ce USL a preluat puterea politică. În sine, o asemenea ambiție este firească și face parte din ambițiile oricărei persoane cu un CV onorabil. Ceea ce, sunt nevoit să recunosc, este și cazul dlui Victor Neumann.

Dar, în același timp, o atare ambiție devine otrăvitor de suspectă în cazul în care personajul, adică Victor Neumann, a fost dat afară de la Muzeu (pe vremea aceea, Muzeul Banatului) de unul dintre cei mai hăruiți istorici – Florin Medeleț. Sau în cazul în care a fost dat afară nervos din diverse dregătorii, inclusiv aceea de consilier al Prim-rabinului Moses Rosen. Dar, mai ales, din (im)postura de director al Institutului Intercultural Timișoara de unde a plecat cu șuturi în dos, lăsând în urmă datorii de neconceput. Am scris deja despre asta și mă așteptam să mă dea în judecată pentru, chipurile, minciuni. Nu m-a dat. Nu m-a dat, fiindcă știe că tot ce am scris este riguros adevărat.

Așa că, dragi colegi ai Senatului UVT, vă rog să nu dați curs unei solicitări mincinoase și manipulatoare: profesorul Neumann NU a cerut sprijinul UVT pentru opera sa de istoric, ci l-a cerut pentru activitatea sa de critic de artă. Acceptând o asemenea cerere, veți vota intrarea în Academie a unui impostor care nu a scris mai mult de 100 de pagini despre artă. Pagini dintre care multe au fost scrise de alții…

De ce face asta și de ce crede Victor Neumann că va reuși? Fiindcă protectorul său, academicianul Răzvan Theodorescu, conduce Secția de Artă. în timp ce, la Secția de Istorie, contribuțiile lui Victor Neumann – cu excepția lui Homo Europaeus – ar fi notate cu, cel mult, un rictus iritat.

În urmă cu patru ani, în Senat, la scurt timp după am plecat de la Muzeul de Artă, atunci când s-a pus problema acordării unui spațiu școlii doctorale conduse de Victor Neumann, am atras atenția Senatului UVT că Victor Neumann este un impostor ce promite lucruri fără acoperire. Am fost contrazis vehement de colegi care aveau marele avantaj că nu știau nimic despre personajul cu pricina. Istoria foarte recentă mi-a dat dreptate, da asta nu mai are nicio importanță acum.

Important ar fi ca membrii Senatului să nu se lase târâți într-o comedie ridicolă în care acest personaj are marele merit de a fi distrus o instituție (Muzeul de Artă), de a fi decredibilizat ideea de Capitală Culturală, de a fi a dus în ridicol ideea de cercetare științifică atunci când a semnat, cu numele său, un volum colectiv cu un titlul mincinos: Istoria Banatului!

Nu fi părtaș la o asemenea impostură!

 

Articol publicat şi pe blogul La Tolce Vita.

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.