Una dintre cele mai ciudate evoluții în spațiul dezbaterii publice de limbă română


Una dintre cele mai ciudate evoluții în spațiul dezbaterii publice de limbă română este dezinteresul general (dar mai ales dezinteresul al altfel hiperactivilor „gardieni ai discursului public”) pentru infrastructura şi sociologia aşa numitului „fact check-ing” şi pentru mecanismele de cenzură şi control din mediul virtual, instituţionalizate sub coordonarea megacorporațiilor Big Tech.

 

Devine evident în acest moment că „Adevărul” e pe cale de a fi privatizat în mass-media și mediile sociale ca o funcție a unei rețele lipsite de transparență sau mandat public, prin așa numiți „fact check-eri” – vârful unui aisberg a cărei magnitudine nici măcar nu o putem estima.

Practic, în acest moment societăţile şi statele lumii sunt în faţa unui fenomen fără precedent în istorie (Inchiziţia şi lista lucrărilor interzise în Biserica Catolică NU au funcţionat niciodată sub formula de arbitrar, secret şi conspirațional al actualui sistem implementat de Big Tech). Practic în acest moment, Big Tech a creat o infrastructură paralelă sistemelor publice, democratice şi constituţionale, prin care şi-a autoarogat monopolul articulării adevărul lui și falsului în spațiul public.

Nu mă interesează acum ce fac alţii. Mă uit însă la spaţiul de limba română. Este extraordinar de interesant faptul că nu există în acest moment niciun fel de interes vizibil cu privire la modul în care este constituită, funcționează şi este dotată din punct de vedere al resursei umane această infrastructură ce operează deja extrem de agresiv în spațiul de limba română. Nu există interes în corpurile legiuitoare, nu există în corpurile reglementatoare, nu există în interiorul „societăţii civile”, nu există în rândul mass-media… Interesantă situaţie, nu?

Totuşi sunt întrebări normale, de bun simţ: Cine sunt mai precis cei care determină „devărul” și „falsul” în spațiul de limbă română, pe Facebook, să zicem. Cum sunt ei organizaţi? Care este raportul între inteligența artificială algoritmică și resursa umană în aceste practici? Cine și ce califică resursa umană în acest domeniu? Cum ajungi fact checker? Care este structura de decizie? Cine sunt mai precis oamenii care au rolul cheie de „judgemental decision” în sistemul de cenzură şi determinare a adevărului în spațiul de limbă română? Ce îi califică în CV pentru acest rol? Cum sunt selectaţi?

Să nu ni se spună că NU există acest rol sau aceşti oameni… Rezultatele activităţii lor sunt vizibile cu ochiul liber nu de ieri.

Adică: Cine sunt, totuşi, persoanele care își asumă responsabilitatea în fața sistemului constituțional român şi a sistemului politic român şi european pentru modul în care administrează circulația informațiilor şi sistemul de cenzură? Repet: în spațiul de limbă română. Care este relația între această infrastructură de resurse umană și tehnologică și sistemul constituțional democratic al României? Dar cel european? Care este magnitudinea resurselor puse în joc în acest sens în spațiu de limbă română? Repet: în spațiul de limbă română. Iată întrebări normale, de bun simţ. Poate sunt naive. Dar sunt legitime.

Foarte interesant însă acest generalizat dezinteres pentru noua sociologie a „Adevărului şi falsului” şi pentru mecanismele construcţiei sociale a „Realităţii”, în varii spaţii lingivistice şi culturale, ca să zicem aşa. Iată un subiect nu doar pentru jurnaliştii de investigaţii, parlamentari şi alţi reprezentanţi ai administrării vieţii şi siguranţei publice, dar şi pentru cercetători. M-aş bucura să conduc sau să fac parte dintr-o cercetare pe tema asta: Construcţia socială a „Adevărului” şi „Realității”: O investigaţie în structura, funcţionarea şi resursa umană a sistemului de fact checking şi cenzura în spaţiul de limba română.

 

Articol publicat și pe MarginaliaEtc.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.