Ultima carte la care a lucrat Daniel Vighi, lansată la Timişoara

Foto: La Două bufniţe

Continentul gri. Timișoara culturală în dosarele Securității este cartea la care Daniel Vighi a lucrat, alături de Viorel Marineasa, până în ultima clipă, o carte care relevă modul în care Securitatea, poliția politică a regimului comunist, a monitorizat viața culturală a Timișoarei. Este un proiect editorial care a pornit de la rubrica intitulată “Continentul gri”, din revista Orizont, pe care cei doi scriitori au susținut-o timp de câțiva ani.

 

Lansarea acestei cărți-eveniment va avea loc luni, 12 decembrie, de la ora 18, la librăria la Două Bufnițe. Vor vorbi despre ea scriitorii Viorel Marineasa, Mircea Mihăieș și Vasile Popovici.

Continentul gri. Timișoara culturală în dosarele Securității este un proiect editorial al scriitorilor Daniel Vighi și Viorel Marineasa apărut recent la Editura Ariergarda. Cartea urmărește reconstituirea unei părți a istoriei culturale timișorene din perspectiva dosarelor Securității, dar nu se limitează la interpretările ei, fatalmente înguste, primitive, schematice, văzând peste tot manifestări ostile regimului comunist, ci le întregește, le confruntă cu  rememorările autorilor cărții, cu existența efectivă a protagoniștilor din aceste documente. Dosarele studiate acoperă o perioadă largă, începând cu anul 1963, când debutează la Caransebeș urmărirea informativă a marelui scriitor Sorin Titel, și terminând cu 1989, anul Revoluției, ba chiar există și adnotări pe un document de la sfârșitul anului 1990. Volumul rezervă secțiuni distincte scriitorilor consacrați, mișcării literare underground şi Universității din Timișoara. Un capitol aparte este destinat eminentului profesor Gheorghe I. Tohăneanu, urmărit, șicanat, hăituit, terorizat de Securitate decenii în șir, ca până la urmă să capoteze în imunda ipostază de informator (aici apar și documente de pe vremea Securității la începuturi, anul 1948).

Iată şi câteva mostre de ștampilă pusă de Securitate pe destinele unor oameni de cultură: „Numitul (Roman) Cotoşman se află în atenția organelor noastre întrucât este adeptul picturii abstracte”; „Elementul este suspect că deține scrieri de sertar”; „Programul cercului și al revistei abordează problemele ne-marxiste”; „Să verificăm dacă lucrările de sculptură au manifestări dușmănoase”; “La sărbătorirea semicentenarului Unirii, Victor Iancu își exprimă nemulțumirea că nu e pomenit Iuliu Maniu: «E ca o nuntă fără lăutari», zice profesorul”.

“O mare de dosare și de lumi. Asta te întâmpină (și te copleșește!) la CNSAS. Ca să poți da coerență cercetării lor trebuie să pendulezi între studierea dosarelor obiectiv, centrate pe instituții, și a dosarelor de urmărire informativă, focalizate asupra persoanelor”, spune Viorel Marineasa.

“Inaugurăm o cercetare, sperăm îndelungată, a istoriei literare timișorene din perspectiva dosarelor Securității. Trebuie să precizăm din capul locului că nu suntem mânați în scotocirile prin arhivele CNSAS de polițe de plătit, de ambiții demolatoare sau de intenții, altele decât acelea prin care redăm cititorilor interesați de trecutul nostru cultural, frânturi de istorie și de viață literară (multe scene au un inconfundabil parfum de epocă, dar și umor involuntar). Nici grila de judecăți axiologice și etice ale Securității nu este de cele mai multe ori similară cu a noastră, a autorilor investigației. Lectura lucrătorilor Securității era una destul de primitivă, restrânsă la obiectivele pe care le aveau în vedere în munca de urmărire informativă: defăimarea regimului și atentatul la imaginea țării prin literatură. Facem precizarea că documentele recuperate, puse în valoare și comentate, aparțin Fondului Documentar de Istorie Literară Timișoreană a Asociației Culturale Ariergarda”, spunea despre acest volum, pe care nu a mai apucat să-l vadă tipărit, Daniel Vighi.

Cartea se poate comanda online accesând acest link și se poate distribui, prin curier, în toată țara.

Daniel Vighi. Foto: Constantin Duma

Daniel Vighi (9 octombrie 1956-26 noiembrie 2022), originar din localitatea Lipova, județul Arad, a fost prozator, eseist și publicist român. A debutat cu un volum de proză scurtă, Povestiri cu strada depozitului, apărut în 1985, la Cartea Românească, cea mai importantă editură din România acelor ani, fiind încununat, supremă recunoaștere în literatura română, cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara în 1980. În decembrie 1989 a participat la mișcările de protest de la Timișoara care au declanșat revoluția anticomunistă. A fost profesor de Literatură română contemporană la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, a fondat Asociația Culturală Ariergarda și Editura Ariergarda, împreună cu Viorel Marineasa, și a fost numit Cetățean de Onoare al orașului Timișoara în noiembrie 2022. Activitatea sa de scriitor de romane și povestiri, studii și eseuri, reflecții pe teme de istorie, filozofie și viață cotidiană în epoci și medii ale României de altădată, este cu adevărat impresionantă, însumând mii de pagini de literatură de înaltă valoare: Însemnare despre anii din urmă (Cartea Românească, 1989), Valahia de mucava (Amarcord, 1996), Decembrie, ora 10 (Albatros, 1997), Apocalipsa 9 (Paralela 45, 1999), Insula de vară (Polirom,1999), Fahrplan für die sixties (Edition Solitude, Stuttgart, 2003), Misterele Castelului Solitude sau despre singurătate la vreme de iarnă (Polirom, 2004), Cometa Hale-Bopp (Polirom, 2007), Istoria din cutia de pantofi (Cartea Românească, 2013), Trilogia Corso (Cartea Românească, 2013), care-l situează pe Daniel Vighi între scriitorii creatori de universuri literare cei mai importanți de azi, parabola epică Mort în Patagonia (Polirom, 2017), uriașă frescă a Banatului și a spațiului de interferență etnică din Lipova și Radna natală.

Viorel Marineasa. Foto: Adriana Weimer

Viorel Marineasa (născut în 1944,  laȚipari, Timiș) este prozator, eseist, jurnalist, editor. A publicat volumele Litera albă (roman, 1988), În pasaj (roman, 1990), Unelte, arme, instrumente (proză scurtă, 1992), Dicasterial (proză scurtă, 1995), O cedare în anii 20 (proză scurtă, 1998), Vederi din Timișoara (publicistică, 2011), Înainte și după războiul rece (proză scurtă, 2013), Lecturi parțiale. Librăria de nișă (2014), Prozator din silă (în dialog cu Robert Șerban, 2017) Ficțiune și istorie. Lecturi complementare (2019). În colaborare cu Daniel Vighi a publicat volumele Rusalii ’51. Fragmente din deportarea în Bărăgan (literatură-document, 1994) și Plânsul bătrânului tenor dramatic sovietic. Memorator pentru tanchiști (stereo-proze, 2011). Cărțile sale au fost traduse în limbile germană, engleză, maghiară, slovacă, sârbă. În prezent, Viorel Marineasa este consilier al Editurii Ariergarda şi co-fondator al Asociației Culturale Ariergarda.

 

Citiţi şi: 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

3 Comentarii

  1. 20 ianuarie 2023

    […] Ultima carte la care a lucrat Daniel Vighi, lansată la Timişoara […]

  2. 26 martie 2023

    […] Ultima carte la care a lucrat Daniel Vighi, lansată la Timişoara […]

  3. 10 mai 2023

    […] Ultima carte la care a lucrat Daniel Vighi, lansată la Timişoara […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.