Cum a devenit Austria o ţară antieuropeană

A fost odată un Imperiu Austro-Ungar, ce și-a dat obștescul sfârșit în 1918, cu voiosul și inconștientul concurs al Ungariei, între altele. După două războaie mondiale pierdute, Austria și Ungaria au ajuns, din puteri cu greutate în Europa, două țări mici – nu medii, ci mici –, fiecare cu o suprafață cam cât o treime din suprafața României. De aici o imensă frustrare istorică, nu doar la nivelul elitelor politice și culturale, ci la nivelul austriacului și ungurului de rând. Umilință, dorință de revanșă istorică și nostalgii politice uriașe.

 

În mod evident, actuala ordine occidentală, cu stabilitatea ei solidă, nu oferă nici cea mai mică șansă celor frustrați și revanșarzi. Singura putere ce oferea o șansă celor dornici de schimbări radicale de frontiere a fost până mai ieri Rusia. Așa se explică orientarea pro-rusă a elitelor austriece și ungurești, nu numai prin simplul fapt că sunt corupte până în măduva oaselor. Au devenit corupte cu banii rușilor, fiindcă în adâncul lor au crezut că servesc totodată intereselor ascunse ale Austriei și Ungariei. La mijloc nu e numai corupția pură: e corupția motivată politic, corupția „patriotică”, așa zicând. Cancelarul Nehammer şi comp., premierul Orban și comp. au încasat dividende rusești cu conștiința curată. Ajutând Rusia, politicienii austrieci și unguri își alimentează visele de revanșă revizionistă, fiindcă Rusia și numai ea putea să le ofere lor ceea ce UE, SUA, NATO îi împiedicau să primească.

Iată însă că singura lor speranță, Rusia, se năruie. Colosul pe care Austria și Ungaria au mizat până mai ieri e un tigru de carton, pe care, cine ar fi crezut, Ucraina îl respinge de pe propriul ei teritoriu. La Est se ridică o țară, Ucraina, ce nu va uita trădările ungurești și austriece. În vecinătate se ridică o putere ce le va izola în mijlocul unei Europe în care cele două țări mici vor conta încă mai puțin decât au contat până acum.

După ce au mizat greșit în două mari conflagrații, Austria și Ungaria mizează încă o dată greșit – și vor pierde. Consecințele se vor vedea peste ani de zile. Prevăd continuarea unui lung declin istoric, izolare internațională și penalități insidioase. Fiindcă în asemenea situații precum cea de azi nimic nu se uită și nu se iartă.

Ceea ce se întâmplă în chiar aceste momente cu votul Austriei pentru intrarea României în spațiul Schengen e o lecție pe care Austria nu o va uita repede. Nu știu, la ora 12 din data de 8 decembrie 2022, când scriu aceste rânduri, cum va vota peste câteva ore ministrul austriac al Afacerilor Interne. Însă văd deja surpriza Guvernului său, care descoperă solidaritatea europeană în sprijinul României. Uluitor sprijin în ochii cancelarului austriac. Presiunea europeană în favoarea României e un lucru nou, nemaivăzut pentru aroganța austriacă.

Cancelarul corupt al Austriei și-a închipui că își poate permite ceea ce și-a permis Guvernul Olandei până mai ieri. De două săptămâni încoace el descoperă uimit că pretențiile Austriei față de România sunt tratate cu un dispreț abia disimulat de partenerii europeni. E deja o lungă trezire la realitate din visul de mărire. Ungaria va începe și ea să înțeleagă ceva în ce o privește. Fiindcă un decont sever va fi – cât un nou Trianon.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Toma spune:

    Previziuni cam aiurea. Cancelarul asta și Viktor Orban vor pleca, iar Austria și Ungaria își vor regăsi locul în UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.