Regimul Dragnea şi anexarea patriotismului


Regimul Dragnea, aşa cum ne dezvăluie panourile electorale ale PSD, este vocea patriotismului autohton în Europa: după mândria de a fi român, clamată de Victor Ponta, a venit rândul domnului Dragnea şi al acoliţilor săi să invoce forţa dragostei de ţară, spre a justifica impostura, cleptocraţia şi demagogia.

 

Asemeni celor care l-au precedat, de la Dej şi Ceauşescu până la Iliescu şi Năstase, Liviu Dragnea recurge la patriotism în clipele în care emoţia este chemată să legitimeze menţinerea în sclavie a unei naţiuni.

Terfelirea patriotismului şi reducerea lui la un slogan publicitar iresponsabil sunt semnele alegerilor pe care le face, acum, regimul Dragnea. Identitatea ideologică a puterii de la Bucureşti este, din ce în ce mai apăsat, una naţional-socialistă, îndatorată, în plan istoric, ceauşismului şi influenţată de modelele autocratice în curs de consolidare în Eurasia. Regimul Dragnea propune o sinteză între replierea autarhică anti-occidentală şi pornirile colectiviste şi demagogice în plan economic. Direcţia spre care se îndreaptă ţara noastră pare să fie o versiunea balcanică de socialism bolivarian: în ambele cazuri, staţia terminus este dezastrul social.

Patriotismul pe care îl confiscă propaganda regimului Dragnea preia de la stalinismul naţional al epocii Ceauşescu temele suveranităţii naţionale şi excepţionalismului românesc. Românii sunt, în această istorie demagogică pe care o scrie regimul Dragnea, victimele Occidentului ce complotează în vederea menţinerii noastre în subdezvoltare. Tot ceea ce geniul fesenist ar fi putut realiza, de la infrastructură la dezvoltare socială, a fost stăvilit şi împiedicat de Uniunea Europeană. Căci duşmanul cu care domnul Dragnea se află în luptă este Europa însăşi, la fel cum Nicolae Ceauşescu desemna capitalismul internaţional ca inamicul cu care să se confrunte, ideologic. De data aceasta, regimul Dragnea ţinteşte Europa din cadrele europene însele. Acuzele pot părea groteşti, dar ele apelează la un fond resentimentar alimentat timp de decenii. Peste ani, regimul Dragnea reabilitează ceauşismul ca formulă de apărare a patriei în pericol.

Patriotismul pe care îl anexează regimul Dragnea preia de la familia de autocraţii din Eurasia ostilitatea faţă de domnia legii şi faţă de pluralism. Afinitatea cu putinismul sau cu erdoganismul este frapantă şi ţine de numitorul comun al dictaturii ce recurge la travestiul electoral spre a căpăta onorabilitate. Regimul Dragnea invocă suveranitatea spre a eterniza marasmul ce se întemeiază pe corupţie, sărăcie, dominaţia partidului- stat. Programul anti-occidental este primul pas în direcţia alăturării la această comunitate de state autocratice. Alternativa pe care o vedem în acele zone este alternativa care prinde contur şi în România.

Acestui patriotism al sclaviei, al demagogiei, al izolării şi al autocraţiei avem datoria de a a-i opune autenticul nostru patriotism. În faţa autarhiei şi naţional-socialismului, avem datoria de a reafirma valorile pe care ne întemeiem ataşamentul faţă de România: demnitatea umană, libertatea, domnia legii, ordinea capitalistă, tradiţia luminoasă a universului occidental de care aparţinem, apartenenţa noastră la spaţiul euro-atlantic. Toate acestea ne permit să rezistăm acestui asalt imund, toate acestea ne permit să vorbim cu curaj, spre a nu fi acoperiţi de vacarmul propagandei.

România euro-atlantică este o Românie a libertăţii. Această Românie este ameninţată de regimul Dragnea şi de idealul său naţional-socialist. Confiscării patriotismului îi răspundem cu solidaritatea noastră. Lupta împotriva regimului Dragnea este o luptă pentru salvarea principiilor care ne asigură continuitatea ca naţiune demnă şi europeană.

 

Articol apărut şi pe MarginaliaEtc.


Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.