Populism și progresism

Două chipuri slute ale conflictului cu realitatea socială, două tratamente greșite pentru un diagnostic cu grijă ignorat, două căi total înfundate: una în neputința și grotescul „regelui gol”, cealaltă în superstiția progresului și utopie. Boli politice mascate, adevăruri trunchiate, minciuni bine camuflate.

 

Populismul – care mimează conservatorismul și mizează pe iubirea năprasnică de popor (deși e greu să iubești real masele, chiar dacă o declari pasional la megafon) – se ivește și crește în spațiul social sufocat de marasm și corupție, exasperat de promisiuni deșarte, măcinat de resentiment față de politicul atotdezamăgitor. Pe aceste valuri de nemulțumire perfect justificată se lansează, oricât de ridicol și chinuit, „surferii” populiști care le „călăresc” inevitabil un scurt, dar dramatic răstimp. De altfel, singura lor competență.

Progresismul – sfidător adversar al valorilor și instituțiilor sociale non-negociabile validate de istorie (exemplu actual: familia naturală fondată pe căsătoria cu sens), insolent cu virtutea de orice fel, aberant revoluționar în sfera ordinii morale, detestabil prin schimbări care nu rezolvă, ci dizolvă – ajunge, prin exces și amoralism, să dereglementeze firescul în spațiul public sau să instituționalizeze constructe ideologice, să contrarieze bunul-simț, să irite atașamentele naturale și să tulbure ceea ce e adânc în oameni. Jucându-se cu focul utopiei și generând astfel populismul.

Ambele resping dialogul, neposedând vreodată cultura lui, ambele induc în eroare, impasibile la adevăr, ambele promit marea cu sare cu tot, neoferind concret nimic, ambele urăsc libertatea reală, ochii deschiși și mintea trează. Transformând adevărul în orice vor oamenii să audă, să vadă, să posede. Lipsa de scrupule, minciuna lingușitoare, promisiunea fals eliberatoare sunt chipurile de sub măștile lor.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.