Picioarele de lut: 100 de zile de agresiune ruscistă

Mă întreba recent un prieten ce-i cu păturica pe care o ţine Putin peste picioare. A avut-o la Beijing, la Jocurile Olimpice. A avut-o şi pe 9 mai, la parada din Piața Roșie. Eu cred că încearcă să ascundă şi să-și protejeze picioarele de lut. Lăsând glumă deoparte, sunt câteva lucruri care trebuie reamintite periodic.

 

Regimul putinist este un bolșevism de extremă-dreapta. Liderul suprem este un kaghebist îmbătrânit în rele, un adversar ireconciliabil al democrației. Sistemul politic, dacă îl putem numi astfel, este rigid, ultra-centralizat, controlat draconic de grupul de la vârf. Nu există o separație a puterilor, iar Opoziția este criminalizată. Criticii sunt asasinați, prigoniți, terorizaţi. Se duce un război de uzură împotriva societății civile. Memoria este cauterizată. Economia Federaţiei Ruse a fost şi este jefuită de banda parazitică a oligarhilor controlaţi de Putin.

Personaj periferic în KGB, Putin și-a visat să deţină puterea absolută. Se consideră omniscient şi infailibil. Umilit încă din copilărie de către cei mai tari (fizic ori mental) decât el, omul suferă de varii complexe. A testat în Cecenia, Gruzia şi Siria cele mai eficiente forme de omor în masă. Le practică paroxistic în Ucraina. Violenţa este sacralizată, adevărul este batjocorit, este exploatată la maximum credulitatea celor neinformaţi. S-a crezut pe cai mari. A calculat greșit, agresiunea s-a izbit de o formidabilă rezistenţă ucraineană. Unitatea Vestului l-a uimit şi l-a scos din minți. A crezut că aventura militară va dura maximum două săptămâni.

A venit ziua 100. Ofensiva împotriva marilor oraşe a dat faliment. Înfrângerea de la Kiev va intra în analele incompetenței militare. Propaganda rusă e rudimentară, anacronică, ridicolă. În opinia mea, aceasta grotescă poveste se apropie de sfârşit. Putin nu a anticipat ceea ce numesc războiul civic de rezistență al Ucrainei democratice. Nu a luat în serios curajul carismatic şi inteligenţa morală ale lui Volodymyr Zelenski. Nimeni nu cumpără aiurelile despre „naziştii” din Ucraina. Fascismul domnește la Kremlin. Termenul care îl descrie este ruscism. Putin a făgăduit salvarea Rusiei. A realizat prăbușirea ei. Vladimir Putin a pierdut pariul cu istoria. Dacă acest text sună precum un necrolog, vă asigur că aceasta chiar a fost intenția mea. Palatul de gheață se topește sub ochii noștri. Descompunerea merită fotografiată…

Au trecut șapte ani de când, împreună cu Marius Stan, am scris despre ispita fascistă a tovarășului Putin. Ambasadorul Federației Ruse a explodat. Nu exageram atunci câtuşi de puţin. În martie 2022 am scris în revista online American Purpose despre esența fascistă a putinismului. E vorba de intenţii, practici, metode.

 

Articol publicat şi pe Contributors.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.