Patologia informațională. Interese
Indiferența informațională, inerția, ignoranța asumată se impun pas cu pas ca reacții firești la mediul de viață, un „mono-partidism” steril și atotbiruitor.
Asocierea directă a informării cu practicarea unor roluri-cheie în dinamica și ordinea instalate aflate în impas, învechire, inadecvare cu țintele asumate. Ceea ce provoacă un regres semnificativ al pieței informaționale care nu se poate reîncărca doar pe baza consumerismului curent și în absența unor trăiri colective bazate pe convingeri clare.
Declinul credinței ca trăire și practică consistentă, dincolo de rutine disciplinate, generează în timp un impas în profunzimea stărilor individuale și colective care nu poate fi compensat de diverse militantisme ateiste aruncate în piața publică.
O „depopulare” severă în rândul liderilor de opinie, tot mai puțin reprezentativi și goliți de convingeri puternice dedicate agendei curente, transformă comunitățile în simple “orfelinate”…
Ca o falsă, dar atrăgătoare compensație, se impune accesul facil, adesea provocator, la sursele de informare și focarele de influență având ca stindard “reclama”, mecanism de contaminare al clienților cu interesele mercantile ale providerilor.
Exploatarea profitabilă a unei curiozități facile, curente la un public lipsit de educație, precauție, angajare parfumată cu “noutăți” și centrarea pe știri de ultima oră, exploatând “mândria de a afla primul” acaparează motivația și redefinesc ceva ce încă mai numim “interese”.
Dezamăgiri frecvente în urma unor dezvăluiri tardive referitoare la figuri de top, lideri și campioni care părăsesc competiția în favoarea unor implicări controversate, întunecă “cerul public”, anulând trasee și circulații colective către ținte benefice.
Devine tot mai clar că motivații ascunse, parșive, peverse, domină din umbră piața informațiilor. Deplasarea atenției lasă loc pentru o infracționalitate informațională atotcuprinzătoare. Iată de ce, indiferența informațională, inerția, ignoranța asumată se impun pas cu pas ca reacții firești la mediul de viață, un „mono-partidism” steril și atotbiruitor.
Articol publicat şi în Insectar politic.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News