Partida Rusă

Partida Rusă în România nu e câtuși de puțin o himeră, o nălucire. E ubicuă, revanșardă şi nefastă. Ea există aievea şi cuprinde personaje din ambele extreme. Academicieni, profesori universitari, oameni de afaceri, formatori de opinie, demagogi plecați cu sorcova, cascadori la pensie, cel puțin un fost premier şi cel puțin trei foști miniștri de Externe.

 

Unii regretă URSS, alții pe Căpitan, pe Antonescu ori pe Ceaușescu, dar ambele patologii sunt visceral ostile valorilor liberale, centrului democratic. Le repugnă dialogul. Le plac cazarmele, uniformele, defilările, pancartele, marșurile şi imnurile.

Asumarea trecutului? Suntem sătui să tot facem penitență, exclamă profeții celor două tabere. Comuniștii, ni se spune, credeau în idealurile lor. La fel şi legionarii. Și unii, şi alţii știau să se jertfească. Partiturile urii sunt inspirate de resentiment. Pentru mine nu e nicio surpriză să-i văd pe neobolșevici şi pe neolegionari făcându-și șmecherește cu ochiul.

Camaradul Dumitru Grozea era șeful Corpului Muncitoresc Legionar. Tovarășul Pavel Țugui, fost membru al Frățiilor de Cruce, era șeful Secției Cultură a CC al PMR. Nae Ionescu îl admira pe „mareșalul de stepă Kliment Voroșilov”, comisarul poporului pentru apărare. În anii ’30, oraşul şi regiunea Lugansk au căpătat numele lui Voroșilov. Mareșalul provenea din acea zonă. A venit destalinizarea. Voroșilovgrad a redevenit Lugansk, apoi Luhansk. Acum e capitala uneia din cele două „republici populare” putiniste din Ucraina ocupată. Acum trei ani a revenit la denumirea stalinistă.

Pe 24 februarie 2022, Rusia putinistă a invadat Ucraina. Partida Rusă din România, cu cele două ramuri ale sale, cea comunistoidă şi cea fascistoidă, se afla de partea lui Putin. Partida Rusă este principala forță care urmăreşte slăbirea alianțelor politice, economice şi militare ale țării. Partidul-mișcare AUR este coloana sa vertebrală. Scopurile Partidei Ruse sunt antinaţionale.

Coincidentia oppositorum: “Mişcarea Legionară va da muncitorimii mai mult decât un program, mai mult decât o pâine mai albă, mai mult decât un pat mai bun. Ea va da muncitorimii dreptul de a se simţi stăpână peste țară, deopotrivă cu toți ceilalți români. Muncitorul va păși cu pas de stăpân, nu de rob, pe străzile pline de lumini şi luxuri pe unde astăzi nu îndrăznește să-și ridice ochii în sus. Pentru prima dată el va simți bucuria, mândria de a fi stăpân, de a fi stăpânul țării lui…” (Corneliu Zelea Codreanu).

„Şefii de bandă ai incendiatorilor atlantici, miliardarii americani care pregătesc războiul împotriva Uniunii Sovietise şi a ţărilor de democraţie populară împânzesc cu baze militare ţările în care, cu voia stăpânilor capitalişti, social-democraţii de dreapta şi titoiştii, stăpânesc ca în codru; remilitarizează Germania Apuseană, Austria, Japonia. Pentru a fabrica armele cu care vor să trimită la moarte pe oamenii din ţările atlantizate, ei îi apasă cu grele poveri de impozite, cu sărăcie şi mizerie. Pentru a-şi pregăti baza de agresiune împotriva Chinei, au atacat şi duc războiul lor criminal în Coreea, ajuta pe imperialiştii francezi să ducă războiul mârşav din Vietnam” (Ana Pauker, noiembrie 1951).


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.