Pandemia şi domnia fricii

Dacă se va scrie, vreodată, istoria intervalului istoric pe care îl traversăm, cronica sa va fi una a domniei fricii. Căci, mai mult decât oricare alt sentiment pe care fiinţele umane îl pot încerca, frica domină, modelează şi determină conduitele actuale. Frica de moarte, frica de necunoscut, frica de noi înşine, frica de ceilalţi – iată chipurile unei frici ce este autentica pandemie cu care umanitatea se confruntă.

 

Frica a înlăturat toate celelalte reflexe ale emoţiei şi ale inteligenţei. Prudenţa, naturală şi legitimă, a fost înlocuită de înclinaţiile apocaliptice suicidare. Responsabilitatea, individuală şi comunitară, a fost abandonată în favoarea deciziei statului omnipotent. Calmul, cel care ne poate da speranţa, a fost substituit de isteria contagioasă. Solidaritatea, ca alternativă la atomizare, a lăsat locul distanţării fizice şi nevrozei colective.

În acest ocean de frică, televiziunile şi media sunt preoţii acestui nou cult al salvării prin intimidare şi infantilizare generală. Ştiinţa este invocată spre a spori teroarea ce permite opera de inginerie socială. Sugestia unui sfârşit care poate fi evitat doar prin renunţarea la judecata proprie şi prin sincronizarea cu un curent al demenţei generale serveşte spre a construi cadrul unui vast exerciţiu de disciplinare psihologic şi social. Izolarea este dublată de acest bombardament continuu şi patologic al ştirilor din care orice recurs la speranţă lipseşte, în mod deliberat.

Frica este pandemia pe care guverne, presă şi influenceri o cresc, cu ambiţia de a fi autenticii mântuitori ai oamenilor neputincioşi. Nimic nu se mai evaluează şi nimic nu se mai judecă în cadrele raţionalităţii, căci totul este emoţie şi apel la temerile ce bântuie fiinţa umană, spre a fi scoase la lumină, oportun. Modernitatea tehnologică devine vehicolul prin care frica circulă în libertate, spre a contamina şi paraliza. Cei care exprimă rezerve, oricât de moderate, sunt trădători şi inamici. Stigmatizaţi acum, ei pot fi arestaţi şi vindecaţi prin frică într-un viitor care nu mai este unul distopic.

Frica, spre deosebire de orice tragedie medicală şi sanitară, se întreţine din propria ei substanţă şi poate supravieţui pe termen nelimitat, alimentată de cei care văd în ea un mijloc de control social redutabil. Frica devine o creatură autonomă, care se desparte de pretextul pandemic, spre a fi o mutaţie în sine – odată eliberată în comunitate, frica se poate reinventa şi se poate metamorfoza , adaptată fiind unui climat al nesiguranţei şi al neliniştii.

Frica este cu atât mai redutabilă cu cât ea face să fie rostit acel cuvânt tabu, care înspăimântă şi paralizează: moartea. Frica de moarte se află la temelia acestei pandemii psihologice: o moarte fără de chip, o moarte ubicuă, o moarte împotriva căreia nu pare să existe apărare, o moarte care invadează vieţile, prin medierea presei, o moarte care nu mai lasă loc în jurul ei, o moarte care anihilează liberul arbitru, în numele unei siguranţe perfecte şi etanşe, oferite de stat.

Frica pătrunde, spre a destructura ţesutul libertăţii şi al solidarităţii. Ea legitimează şi face acceptabile intervenţii statale ce ar fi părut totalitare şi orwelliene în alt context. Frica îngenunchează şi oferă un teren vast de acţiune celor care văd în puterea autorităţii un mijloc de remodelare şi de intimidare colectiv.

Această frică poate fi factorul ce schimbă, ireversibil, natura comunităţilor noastre. Element mutant, frica poate rămâne chiar şi după ce pandemia a trecut. Continuitatea fricii este şi continuitatea controlului pe care statul ajunge să îl exercite: intruziunea în sfera privată este justificată prin imperativul protejării umanităţii. Frica poate da naştere unui totalitarism discret, tenace şi pervers, care să se servească de ea spre a permanentiza excepţia şi restrângerile. Frica este acea ciumă camusiană care a reuşit să rupă legăturile de solidaritate ale demnităţii umane. Învingătoare, frica poate fi începutul unei ere a despotismului statal şi a însingurării omeneşti.

 

Articol publicat și pe MarginaliaEtc.

 

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.