„Ocolul Mării Negre în 90 de zile”, o carte completă, excepţională

Ocolul Mării Negre în 90 de zile, cel mai recent volum semnat de Sabina Fati, este o carte care se adresează şi analiştilor pe politică externă, şi istoricilor, şi oamenilor simpli interesaţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor, şi iubitorilor de jurnale de călătorie, şi chiar gurmanzilor. Toţi vor găsi ceva pentru interesul sau pe gustul lor. Cartea e completă. Şi excepţională.

 

Jurnalista Sabina Fati şi-a lansat la Timişoara, cel mai recent volum, Ocolul Mării Negre în 90 de zile, apărut la Editura Humanitas, în care îşi povesteşte călătoria, de una singură, în jurul Mării Negre, prin Ucraina, Rusia, Crimeea, Abhazia, Georgia, Turcia, Bulgaria şi România. O carte execpţională, care îmbină eseul-reportaj cu analiza politică, istorică şi chiar antropologică. Lansarea a avut loc ieri, la librăria „La două bufniţe”.

Sabina Fati – fost corespondent al Radio Europa Liberă la Bucureşti, actual redactor-şef adjunct al cotidianului România liberă, o jurnalistă cunoscută şi apreciată pentru analizele pe teme politice, diplomatice – nu este la primul volum pe care îl scrie în urma unei aventuri de acest gen. În 2014, a străbătut, tot de una singură, Drumul Mătăsii. Adică, în jur de 15.000 de kilometri. Drept dovadă că şi atunci a fost vorba despre o documentare riguroasă, despre o muncă foarte bine făcută e faptul că volumul pe care l-a scris la întoarcere, Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15000 km, 2500 de ani de istorie, apărut tot la Humanitas, s-a bucurat de un mare succes la public, fiind deja reeditat.

La fel de bine documentat şi scris este acest cel mai recent volum al său, Ocolul Mării Negre în 90 de zile, unde munca jurnalistică de teren se îmbină cu analiza specialistului – Sabina Fati este şi un foarte bun analist pe politică externă şi, totodată, doctor în istorie, nu un „expert” plimbat pe la televiziuni cu o falsă etichetă prinsă de rever. Ocolul Mării Negre în 90 de zile îmbină eseul-reportaj cu analiza istorică, politică şi chiar antropologică.

Noul volum al Sabinei Fati este o carte extrem de utilă, o carte-manual, cu o bibliografie impresionantă, care, consider, ar trebui inclusă în bibliografia studenţilor, a masteranzilor şi a doctoranzilor de la facultăţile de Ştiinţe Politice şi de Relaţii Internaţionale. Pentru că nu e doar o compilaţie de texte ale altora, fie ea şi riguroasă, ci aduce o însemnată, inedită şi valoroasă contribuţie proprie a autoarei.

Cartea este însă utilă şi ne-specialiştilor. Tututor acelora care vor să ştie şi să înţeleagă ce se întâmplă în zona pe care a luat-o la picior Sabina Fati. O zonă dinspre care se răsfrâng şi asupra noastră veritabile riscuri la adresa securităţii naţionale, cauzate de impredictibilitatea regimului de la Kremlin şi de dorinţa acestuia de expansiune, de refacere a zonei de influenţă a fostei URSS. Mai ales că, în această zonă, România, ţară de frontieră estică a UE şi a NATO, a rămas singurul stat consecvent valorilor occidentale. Privind în jur, vedem o Ucraină pusă în faţa unei confruntări inegale cu Federaţia Rusă. O Repulică Moldova devenită, după recentele alegeri prezidenţiale, un prieten oficial al Rusiei, un susţinător îndârjit al politicilor Kremlinului şi un inamic al Occidentului. O Bulgarie – care a refuzat să semneze, alături de România şi Turcia, acordul privind o flotă navală permanentă a NATO la Marea Neagră – care are un preşedinte pro-rus. O Serbie care nu este în UE şi, oricum, aflată într-un „parteneriat fratern cu Rusia”, cum îl numeşte Sabina Fati. Iar „cercul” vecinilor se închide cu o Ungarie de unde Viktor Orban transmite frecvente semnale, şi nu de azi, de ieri, că nu mai este adeptul democraţiilor occidentale, unul din modelele sale fiind regimul rus.

Noul volum al Sabinei Fati le va plăcea, cu siguranţă, şi celor care nu sunt foarte interesaţi de jocurile geopolitice, geostrategice, dar care iubesc jurnalele de călătorie. Pentru că vor găsi în această carte reportaje deosebite. Sabina a făcut ocolul Mării Negre, traversând şapte ţări, cu autobuzul şi cu trenul, şi a discutat nu doar cu oficiali, ci şi cu oameni simpli, luând, deci, pulsul problemelor din zonă de la firul ierbii. Dar umblatul acesta de una singură prin lumea largă, prin zone neprietenoase, chiar periculoase, a pus-o pe Sabina Fati – un om foarte fragil din punct de vedere fizic –, nu o dată, în situaţii-limită. A fost pe punctul de a fi tâlhărită, de a fi violată, de a fi ucisă chiar. Din fericire, s-a întors nevătămată din această călătorie, fără să fie marcată de evenimentele pe care le-a trăit şi cu dorinţa de a pleca într-o altă aventură jurnalistică, în alte colţuri ale lumii.

Această carte mai vine cu o surpriză şi pentru… gurmanzi, având un capitol în care Sabina Fati relatează ce a mâncat prin ţările pe unde a trecut: de la pizza Putin, la mâncăruri tradiţionale şi la delicatese, de genul sarmale de fistic, mâncare de trandafiri, dulciuri cu migdale şi fistic „înecate” în siropuri aromate sau îngheţată cu praf din tulpină de orhidee sălbatică, despre care Sabina Fati afirmă că este delicioasă. În plus, fiecare dintre aceste delicatese vine cu povestea sa.

După ce am citit această carte, la a cărei lansare am participat, ieri, pot spune că este excepțională.

 

Articol publicat şi în TIMPOLIS.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.