“Ochiul de sticlă”, un nou teritoriu pe „Harta secretă”

Adrian Babeţi. Sursă foto: Dilema Veche

Ochiul de sticlă, un documentar despre primele ateliere fotografice din Timişoara, imortalizează o istorie a oraşului de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în prezent, prezentând experimente curajoase, femei-fotograf, Revoluția din 1989, dar şi avangarda artistică. Filmul face parte din seria Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri, proiect coordonat de Adriana Babeți.

 

Ochiul de sticlă este un film încărcat de melancolie, pe care echipa care realizează seria de documentare Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri îl face împreună cu regizorul Titus Muntean. Proiecția durează 30 de minute și este urmată de o discuție cu echipa Hărții secrete (Adriana Babeți, Cristi Văduva, Uțu Pascu, Țuțu și Silvia Hrin şi Alex Condrache), cu Titus Muntean, regizorul filmului, și cu trei artişti invitați: Constantin Flondor, Cristian Graure şi Pusha Petrov.

Proiecţia filmului va avea loc miercuri, 14 iunie, de la ora 18.30, la Cinema Victoria, pe strada Ciprian Porumbescu nr. 2. Intrarea este gratuită, dar pe bază de rezervare. Rezervarea este valabilă până la ora începerii evenimentului, locurile neocupate fiind redistribuite ulterior.

Documentarul face parte din seria Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri, proiect coordonat de Adriana Babeți, prin intermediul căruia sunt explorate istoriile uitate, neștiute, dar impresionante, ale Timișoarei și sunt aduse în atenția publicului unii dintre oamenii deosebiți ai locului.

„Istoria orașului, adusă în actualitate prin acest film, devine o arhivă vie a comunității noastre. Îi mulțumim profesoarei universitare și scriitoarei Adriana Babeți, dar și celorlalți colegi din echipa de producție, pentru secvențele pe care le-au recuperat și le-au transformat într-o povestire referențială pentru cetatea Timișoarei”, declară rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. Marilen Gabriel Pirtea.

Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri este un proiect comun al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara, fiind finanțat de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului. Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

 

Recomandări de lectură: 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.