Patru filme despre harta secretă a Timişoarei, proiectate la Cinema Victoria

Sursă foto: Facebook / Cinema Victoria

La Cinema Victoria vor fi proiectate,  în 25 și 26 ianuarie, patru documentare în care trecutul și prezentul se întrepătrund pentru a oferi o experiență deosebită de explorare a Timişoarei. Toate fac parte din proiectul Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri, în care scriitoarea Adriana Babeţi explorează istoriile uitate, neștiute, dar impresionante ale oraşului.

 

În 25 ianuarie, de la ora 18, va fi proiectat documentarul Trei OZN-uri la Timişoara şi o poveste despre apă, o incursiune spectaculoasă în istoria uzinei de apă din Timişoara, cu secvenţe total necunoscute publicului.  În aceeaşi zi va rula Legenda Casei H. Filmul reconstituie povestea proiectării şi construirii unei case-unicat din Timişoara, dar şi din România, multi-premiată naţional şi internaţional, operă a arhitectului Radu Mihăilescu. În acelaşi timp, pelicula reface traseul unor biografii pe care construirea casei le modifică total în bine, de la comanditar, la muncitori şi arhitect.  Proiecţiile vor fi urmate de un dialog între scriitorii Adriana Babeți și Robert Șerban.

Sursă foto: Grupul pentru Management şi Mediere Culturală

În 26 ianuarie, tot de la ora 18, va fi proiectat documentarul Cafeină pe Bega. Episodul aduce în atenţia publicului câteva momente din istoria cafenelelor în Timişoara, marcând trei premiere de pe teritoriul actual al României, între acestea, funcţionarea primei cafenele turceşti, datate 1560. Filmul este urmat de Timpuri noi. O mică revoluţie, care omagiază personalitatea timişoreanului Francesco Illy, inventatorul espressorului modern. După cele două proiecţii urmează o discuţie între Adriana Babeți, Gabriel Kohn şi Bogdan Danciu.

Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri este un proiect comun al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara, în care Adriana Babeţi şi echipa sa, explorează istoriile uitate, neștiute, dar impresionante, ale Timișoarei și îi aduce în atenția publicului pe unii dintre oamenii deosebiți ai locului. Proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, este finanțat de Primăria Municipiul Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și Centrul de Proiecte.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Un comentariu

  1. 12 iunie 2023

    […] Patru filme despre harta secretă a Timişoarei, proiectate la Cinema Victoria […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.