O nouă serie de spectacole în cadrul „Serilor de muzică și teatru”, la Timișoara

Foto: UVT

Universitatea de Vest din Timișoara anunță ediția a doua a seriei de evenimente WePerform – Seri de muzică și teatru, organizate în cadrul proiectului La UVT, Cultura este Capitală.

 

Următoarele evenimente în cadrul proiectului WePerform – Seri de muzică și teatru se vor desfășura în piețele centrale și în două parcuri din Timișoara, astfel:

21 iunie, de la ora 20, în Piața Libertății – recital de pian și flaut Fireworks. Din repertoriul pianistic vor fi prezentate lucrări de referință din creația compozitorilor N. Kapustin, F. Chopin, W. A. Mozart, L. van Beethoven și alții. În cea de-a doua parte a recitalului, ansamblul Flautissimo, creat la inițiativa profesorului și solistului Matei Ioachimescu, format din şase tineri români, propune un eveniment cultural unic în România care promovează muzica cultă contemporană, într-o formulă instrumentală inedită: un ansamblu de flaute, care cuprinde toată familia de flaute moderne, de la flautul bas la piculină. Programul pe care această mini-orchestră îl va prezenta publicului este conceput sub semnul virtuozității, de la muzica clasică la acordurile muzicii de film.

De la ora 18, în zona read&chill din Piața Libertății, va avea loc conferinţa Elogiul celor mici. A non-violent stand-up, susţinută de scriitorul Călin Andrei Măhăilescu, fost profesor de literatură comparată, teorie critică şi studii hispanice la University of Western Ontario (Canada). Călin Andrei Mihăilescu este autorul mai multor volume şi texte scurte scrise în română, engleză, franceză şi spaniolă, printre acestea numărându-se: Ţară europsită (2002), Antropomorfina (2005), Renaştere, manierism, baroc (2005),  Cum era? Cam aşa… Amintiri din anii comunismului (românesc) (coord.; 2006) şi Happy New Fear! (2011), Literary Theory and the Sciences (coord.; Neohelicon 41.2, 2014) şi Matei Călinescu Festschrift (coord.; Yearbook of Comparative Literature, 59, 2016). Următoarele cărţi: DeunamorAfka şi alte poziţiiO lume astrocentricăPolicing Literary Theory (ed.), Poezoo şi Cîte una pe an (ultimele două – pentru copii).

22 iunie, de la ora 20, în Piața Libertății, o Seară de musical. O reinterpretare a istoriei musicalului, în cadrul unui eveniment eclectic și atipic, ce combină duetele, terțele și ariile, cu o ofertă coregrafică în care baletul intră în dialog cu dansul contemporan. Reprezentația acestora realizează o trecere organică și efervescentă printr-o serie de momente cheie din istoria musicalului precum: The Sound of Music, The spoon full of sugar, Fantoma de la Operă, I Feel Pretty – West Side Story, Cocoșatul de la Notre Dames ș.a. Evenimentul se va desfășura pe o scenă clasică, cu grafică specifică, amplasată în Piața Libertății.

24 iunie, de la ora 20, în Parcul Dacia, un spectacol de teatru de improvizație, Comedia artiștilor. Un spectacol de teatru de improvizație realizat de către studenții din anul I, în coordonarea asist. univ. drd. Costa Tovarnisky și a asist. univ. dr. Mirela Puia. Această reprezentație, ce stă sub semnul inspirației de moment, reprezintă modul în care tinerii actori interacționează cu publicul în scene de pantomimă, cu muzică și dans. Dincolo de actul artistic, piesa este văzută ca un pretext pentru deschiderea unui dialog despre importanța râsului în sănătatea societății, între studenții actori și studenți de la filosofie și psihologie. Dialogul precedă reprezentația actorilor și are ca punct de plecare cartea „Teoria râsului”, scrisă de Henri Bergson și va avea o serie de întrebări reper: Ce ne face să râdem? Este râsul un mijloc de interacțiune între oameni care nu se cunosc? Despre ce se poate râde? Se poate râde în vremuri triste?

28 iunie, ora 21, în Parcul Carmen Sylva, spectacol de teatru contemporan Dawn-Way.

Toate spectacolele din seria WePerform sunt precedate de ateliere care vor începe la ora 18. În cadrul acestor ateliere, atât copii, cât și adulți, vor avea posibilitatea de a intra în contact cu diferite instrumente muzicale, vor avea parte de un workshop de canto sau actorie, realizate de studenții și profesorii Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, sau vor putea picta alături de echipa Facultății de Arte și Design. În cadrul secţiunii Artist Talk, care va avea loc la finalul concertelor, publicul este invitat să interacționeze cu artiștii.

Organizatorul acestui eveniment este Fundația Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul UVT. Proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, fiind finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.