O nouă ediție a Festivalului Euroregional de Teatru din Timişoara

Foto: Petru Cojocaru

Festivalul Euroregional de Teatru din Timişoara – TESZT, care va avea  loc luna aceasta, va reuni 24 de spectacole indoor și outdoor, la care se adaugă trei spectacole independente timișorene în Ext@TESZT și două producții ale teatrului-gazdă, într-o ediție specială care face parte din Programul Oficial Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

 

Programul festivalului, care va avea loc în perioada 21 – 28 mai include producții înscrise în urma apelului deschis lansat de TESZT la finalul anului trecut, dar și spectacole invitate sub genericul Fluid, pe care curatorii și întreaga echipă a festivalului l-au ales pentru a exprima puterea impresionantă a teatrului, ca și a naturii umane, de a se adapta celor mai dificile vremuri și circumstanțe, de a se potrivi noilor forme și genuri de exprimare.

TESZT#14 va începe duminică, 21 mai de la ora 17, cu o premieră a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, un spectacol de teatru fizic în concepția lui Marco Chenevier, din Italia, de multe ori artist invitat la TESZT. Ziua va continua cu un spectacol al Teatrului Kosztolányi Dezső din Subotica, Când Dumnezeu te lovește în stomac, de Urbán András – spectacol care a fost creat special pentru Programul Cultural Novi Sad – Capitală Europeană a Culturii 2022. Prima zi se încheie cu Relic, un one-man-show eveniment de Euripides Laskaridis, un solo nonverbal revoltător de captivant și neobișnuit, realizat în inima încinsă a crizei grecești.

În 22 mai sunt programate spectacole bazate pe text, urmate de show-uri nonverbale sau de teatru-dans care vor oferi publicului posibilitatea să intre în contact cu artiști din Ungaria, Serbia, Slovenia, Germania, Polonia, Macedonia de Nord, Danemarca, Bulgaria, Italia. Toate spectacolele din străinătate vor fi prezentate în premieră la Timișoara. În serile de 22 și 23 mai va avea loc și un spectacol în aer liber în Piața Libertății, Draaagonul, susținut de artiștii de la Teatro dei Venti (Italia), la care accesul este gratuit.

Ultimele două zile de festival, în 27 și 28 mai, vor aduce două reprezentații inedite ale spectacolului Pescărușul, susținut de Det Flyvende Teater, din Danemarca. Acestea vor avea la Aerodromul Cioca, de la ora 16. Organizatorii oferă transport de la Piața 700 la aerodromul Cioca (plecare 15,30) și retur (după spectacol), pentru ambele reprezentații.

Foto: Det Flyvende Teater

Ca și la precedentele ediții, o componentă importantă este Extensia TESZT dedicată teatrului independent local, care va include spectacolele Dr. Faustus theatre-concert, al Companiei de Teatru Arte-Factum, Grand Hostel Timișoara  (Teatrul Auăleu) și Zambara Kabarett (Teatrul Basca). Biletele pentru aceste trei spectacole vor fi vândute direct de trupele de teatru din Timișoara.

Un element nou în arhitectura TESZT, datorat includerii festivalului în BidBook 2023, este secțiunea Perspective Fluide, co-curatoriată cu organizația Identity. Education din Timișoara, care va reuni trei spectacole despre temele comunității LGBTQIA+ : Sadboi, susținut de Panos Malactos – TooFarEast, din Cipru), Lordess – The Garden (Germania) și Fecioara jurată – Qendra Multimedia Priština.

Un spectacol de dans contemporan cu trupa Szene Zwei și coregraful William Sanchez H, din Germania, precum și un atelier de intervenții urbane Zentai, ținut de regizorul Giuseppe L. Bonifati, sunt programate în 24 mai. Înscrierile vor începe în curând, anunță organizatorii.

Programul integral al TESZT 2023 este disponibil pe www.teszt.ro. Toate spectacolele vor fi traduse în română, maghiară și engleză, în funcție de limba spectacolului, iar la finalul fiecărei seri artiștii vor participa la discuții cu publicul.

Biletele, care au prețul de 30 și 50 de lei, pot fi achiziționate de la casa de bilete  a Teatrului Maghiar sau online, pe site-ul www.ticket.tm-t.ro. De asemenea, pot fi achiziționate abonamente de 200 de lei pentru 5 spectacole, respectiv 400 de lei pentru 10 spectacole la alegere.

TESZT este finanțat de Primăria și Consiliul Local Timișoara și susținut de Asociația Proteszt, Asociația Timișoara 2023, Institutul Liszt București, STPT Timișoara, Consiliul Județean Timiș prin Direcția de Prestări Servicii, organizația Identity.Education, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.