UVT Art Center, spațiu alternativ al intersecției dintre artă, știință și tehnologie (P)
Universitatea de Vest din Timișoara va inaugura marți, 9 mai, un spațiu dedicat intersecției dintre artă, știință și tehnologie – UVT Art Center.
Evenimentul este prilejuit de vernisarea în acest spațiu a instalației Memory [OFF] Space, într-o formă expozițională ce va putea fi vizitată timp de aproximativ trei săptămâni. Expoziția va fi deschisă în prezența autorilor, studenții doctoranzi și artiștii vizuali Cezara Pădurean, Bogdan Matei, Sânziana Gheorghe și Mihai Toth, din cadrul Facultății de Arte și Design a UVT. Această instalație face parte dintr-un proiect progresiv, reprezentând o etapă în cercetarea continuă a echipei de artiști vizuali, un proiect artistic colaborativ ce oferă o experiență interdisciplinară, a cărui prezentare este perfect adaptată cadrului spațial din noul UVT Art Center, care va funcționa lângă Facultatea de Arte și Design (str. Oituz, nr. 4).
La eveniment vor participa atât artiștii care formează echipa de creatori ai instalației Memory [OFF] Space, cât și reprezentanți ai conducerii UVT, ai Facultății de Arte și Design, prof. univ. dr. Camil Mihăiescu, decan al facultății, lect. univ. dr. Maria Orosan-Telea, curator și critic de artă, studenți, cercetători și artiști vizuali, precum și invitații acestora.
Expoziția Memory [OFF] Space pune în discuție tematica de ordin conceptual a memoriei în raport cu spațiul fizic și explorează, din punct de vedere estetic și morfologic, coordonatele care se pot trasa între spații tridimensionale și imagini bidimensionale. Expoziția va fi însoțită de evenimente deschise publicului, cum ar fi tururi ghidate, prezentări de tip artist talk, cercuri de discuții și proiecții cu documentare pe tema intersecției dintre artă, știință și tehnologie. Proiectul se axează pe cercetarea și investigarea intersecției dintre memorie, spațiu și distanță prin intermediul unei atitudini interdisciplinare și prin mecanisme multimedia. La nivel conceptual, coordonatele de bază ale instalației sunt memoria, spațiul și distanța, făcând apel și la ideea de spațiu virtual, prin indexarea spațiului pe platforma Google Maps odată cu scanarea acestuia în momentul finalizării instalării expoziției.
Echipa de artiști deschide ușile acestui laborator către public, invitându-i pe vizitatori să descopere și să se implice activ în proiectele care alcătuiesc instalația multimedia, precum și să ia parte la dezbaterea ideilor legate de practicile artistice contemporane.
Creatorii expoziției speră să genereze discuții și dezbateri în jurul temei memoriei și interpretarea acesteia prin intermediul proiectelor artistice cu caracter interdisciplinar. În cadrul instalației site-specific, grupul de artiști vizuali va interpreta tematica propusă prin apel la obiecte și materiale neconvenționale precum acele, ața, boabele de orez, polistirenul, hârtia, nisipul, toate acestea puse lalolaltă cu instrumente topografice, proiecții video, înregistrări de sunete și teancuri de xerox-uri cu caracter artistic și documentar.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News
Un comentariu
[…] Articol apărut și în Contributors. […]