Şase concerte la Timișoara, în cadrul Festivalului „George Enescu”

Foto: Filarmonica Banatul

Mari ansambluri ale lumii – Ensemble Intercontemporain, Fine Arts Quartet, Camerata Bern, Manchester Camerata și Romanian Chamber Orchestra – vor urca, în septembrie, pe scena Sălii Filarmonicii Banatul, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, organizat pentru al doilea an consecutiv şi la Timişoara. Vor fi susţinute şase concerte, dirijate de Matthias Pintscher, Patricia Kopatchinskaja, Martijn Dendievel, Vlad Vizireanu și Gabriel Bebeșelea.

 

Concertul de deschidere va fi susținut de Ensemble Intercontemporain, în 3 septembrie, de la ora 19. Ansamblul este format din 30 de muzicieni profesioniști specializați în interpretarea muzicii contemporane și experimentale, dirijați de Matthias Pintscher. Repertoriul concertului include lucrări semnate de cei mai importanți compozitori ai secolelor XX și XXI, precum: Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, Luciano Berio, Iannis Xenakis sau Gérard Grisey. Ansamblul este cunoscut pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai valoroase formații care promovează și interpretează muzica contemporană la cel mai înalt nivel artistic.

Al doilea concert va fi susținut de Fine Arts Quartet în 4 septembrie, de la ora 19. Cvartetul de coarde american are o istorie impresionantă și o reputație puternică în lumea muzicii clasice. Fondat în 1946, la Chicago, acesta este cunoscut pentru interpretarea sa virtuoasă și sensibilă a capodoperelor muzicii de cameră, dar și pentru explorarea unor repertorii mai puțin cunoscute realizată într-un mod deosebit. Fine Arts Quartet a colaborat cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX, precum Isaac Stern, Yehudi Menuhin sau Ralph Votapek.

Romanian Chamber Orchestra va aduce în fața publicului un concert plin de emoție adresat familiilor. Alături de lucrări celebre scrise de W. A. Mozart sau B. Bartók, va fi interpretată în premieră națională lucrarea lui M. Gandolfi, Aventurile lui Pinocchio în Funland. Actrița Ioana Mărcoiu va avea rolul de narator, în timp ce tânărul clarinetist Petru Pane va interpreta un aranjament realizat de Alin Chelărescu a Dansurilor populare românești, de Bella Bartók. Concertul, programat pentru data de 6 septembrie, ora 19, va fi dirijat de maestrul Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai valoroși dirijori români contemporani. Romanian Chamber Orchestra este prin valoarea componenților săi, și prin contribuția adusă la patrimoniul național, un punct de referință pentru cultura românească. Înregistrările orchestrei sunt distribuite în întreaga lume prin rețeaua European Broadcasting Union, care cuprinde 69 de posturi din 56 țări, ajungând astfel la unele dintre cele mai importante radiouri de muzică clasică din lume precum BBC3, France Musique sau SWR, și la televiziuni precum TVR sau France 3.

În 7 septembrie, de la ora 19, va avea loc un concert simfonic extraordinar susţinut de Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara, alături de celebrul Cvartet Arcadia. Vor fi interpretate lucrări de A. Pop, J. Adams, M. Weinberg și D. Shostakovich. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul belgian Martin Dendievel.

În 14 septembrie, ora 19, Camerata Bern va continua seria concertelor din cadrul festivalului. Fondată în 1962, în Elveția, orchestra îmbină inovația și calitatea artistică la cel mai înalt nivel posibil, bucurându-se de apreciere la nivel mondial. Începând cu 2018, Patricia Kopatchinskaja este directorul artistic al ansamblului. Camerata Bern abordează un repertoriu vast, de la muzica barocă, până la cea contemporană. Cu propriul său ciclu de concerte în Berna și legături strânse cu orașul, ansamblul apare în mod frecvent la festivaluri internaționale și în săli de prestigiu din Europa, America de Nord și de Sud, precum și în Asia, interpretând alături de artiști de renume, cum ar fi Antje Weithaas, Anna Prohaska, Sol Gabetta, Pekka Kuusisto, Sergio Azzolini sau Kristian Bezuidenhout.

În 20 septembrie, ultima zi a Festivalului Internațional „George Enescu” la Timișoara va avea loc un concert inedit susținut de Manchester Camerata, ansamblu apreciat de către publicația The Times ca fiind „cea mai curajoasă orchestră din Marea Britanie”. Cu numeroase concerte și colaborări la activ, Manchester Camerata reprezintă un amestec de măiestrie și excelență artistică. Orchestra s-a făcut remarcată nu doar prin prisma colaborărilor internaționale, cu artiști de renume mondial precum Martha Argerich sau New Order, cât și prin prisma implicării sale în sănătatea psihică a comunităților, din perioada pandemică, când a oferit publicului concerte deosebite.

Festivalul Internațional «George Enescu» este prezent și în acest an la Timișoara cu o serie de concerte de care publicul timișorean și turiștii numeroși, atrași de manifestările din cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, vor avea ocazia să se bucure la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Renumitul Ansamblu Intercontemporain, Cvartetul Fine Arts, Filarmonica Banatul, Romanian Chamber Orchestra, Camerata Bern cu Patricia Kopatchinskaja sau Manchester Camerata sunt numele prezente pe scenele principale de la București care vor concerta în luna septembrie și în orașul de pe Bega. Colaborarea între cele două evenimente majore ale anului este bine-venită, consolidând locul României pe harta culturală a lumii”, declară Cristina Uruc, director Artexim, nstituție publică a Ministerului Culturii care, organizator al Festivalului „George Enescu”.

Este o onoare să aducem la Timișoara Festivalul Internațional «George Enescu», cu cele mai prestigioase ansambluri din lume. Este un an special pentru Timișoara și pentru întreaga țară, este anul în care contribuim cu toții pentru a oferi experiențe de cea mai înaltă calitate artistică și culturală și ne bucurăm împreună de toate oportunitățile ivite datorită titlului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, spune managerul acestui proiect, Dana Țurcan.

Cele şase concerte sunt organizate de Asociația Scena muzicală, Clubul Rotary Cetate și Filarmonica Banatul.

Festivalul Internaţional „George Enescu” este cel mai mare festival de muzică clasică din România și unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa, prima ediție fiind organizată în 1958.

Biletele pentru cele şase concere pot fi cumpărate accesând acest link.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.