Mă întreb ce înţeleg ei prin “democraţie”


Impresia este că majoritatea comentatorilor fenomenului politic care urmează linia trasată de centrala de propagandă, nu au în vedere la nivelul idealului lor normativ când zic “democraţie” nimic altceva decât un sistem total diferit, numit Managerialism.

 

Sunt foarte interesanţi suporterii ardenţi ai democraţiei (de preferinţă “liberale”) dar care nu au nici cea mai mică înţelegere, respect sau răbdare pentru:

  1. mecanismele şi procesele de decizie specifice democraţiei;
  2. externalităţile implicate în folosirea proceselor democratice;
  3. rezultatele finale ale proceselor şi mecanismelor democratice.

Sunt democraţi până în punctul în care trebuie să accepte mecanismele şi procesele de decizie specifice democraţiei.

Sunt democraţi până în punctul în care trebuie să accepte externalităţile implicate în folosirea proceselor democratice. Sunt democraţi până în punctul în care trebuie să accepte rezultatele finale ale proceselor şi mecanismelor democratice. În rest sunt perfect democraţi.

Impresia este că majoritatea comentatorilor fenomenului politic care urmează linia trasată de centrala de propagandă, nu au în vedere la nivelul idealului lor normativ când zic “democraţie” nimic altceva decât un sistem total diferit, numit Managerialism (sau o formă a acestuia cu nuanţe epistocratic-tehnocratic-elitiste).

Nu îi acuz. Este opţiunea lor şi sunt bucuros să o analizez şi evaluez în dezbatere alături de ei. Dar avem nevoie de o minimă coerenţă pentru a putea dezbate şi a ne înţelege. Să ştim despre ce vorbim. Este absolut aiuritor: e imposibil să avem o dezbatere corectă atât timp cât ne mint (sau se mint pe ei înşişi) că ei ar apăra ceva numit “democraţie” sau ar avea ceva de a face cu principiile şi valorile democraţiei.

Mă întreb totuşi, pentru ei ce mai e democraţia? Cu ce se deosebesc argumentele lor de cele date de fascişti sau comunişti care criticau democraţia în anii 30 pentru:

  1. mecanismele şi procesele de decizie specifice democraţiei;
  2. externalităţile implicate în folosirea proceselor democratice;
  3. rezultatele finale ale proceselor şi mecanismelor democratice.

Nu vreau să sugerez că ar fi fascişti sau comunişti. Am spus explicit: ei sunt, în măsura în care se poate articula o doctrină în spatele gesticulaţiei şi grimaselor lor, Managerialişti. Totuşi: ce desparte critică managerialistă a democraţiei şi rezultatelor ei de critica democraţiei din alte poziţii? Putem avea o discuţie bazată pe argumente?

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.