Justiția memoriei. Adrian Papahagi, despre creștinism vs. comunism sau lecția profesorului Woland

Sursă foto: CJ Timiș

Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistemul politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.

 

În cadrul seriei de conferințe „Justiția memoriei”, prelegerea profesorului și eruditului eseist Adrian Papahagi, intitulată Creștinism vs. comunism, sau lecția profesorului Woland, susținută în 19 ianuarie 2023, în Spațiul expozițional permanent al Memorialului Victimelor Comunismului la București, constituie o pasionantă și originală incursiune în simbolistica romanului Maestrul și Margareta, de Mihail Bulgakov, reliefând valoarea discernământului și a clarității morale, singurele forme prin care omul se poate opune crimei, minciunii, anestezierii simțului moral, distrugerii și, în general, oricăror consecințe ale progresismului ateist și ideologizat.

În conferința susținută, Adrian Papahagi a încercat să răspundă la întrebări de genul: Care este adevărata esență a comunismului? De ce cuvintele „comunism” și „crimă” au devenit inseparabile? De unde provine răul și cum este acesta posibil într-o lume creată de un Dumnezeu bun și atotputernic? Sub ce metamorfoze sau tipuri de gnoză se poate reîntoarce astăzi răul reprezentat de comunism? Care sunt actualele pericole ale diferitelor tipuri de scindare în schema creștină a dragostei? În ce constă, de fapt, ambiguitatea lecției profesorului Woland? Ce ipostaze ale ideologiei moderne ilustrează personajele Mihail Alexandrovici Berlioz și Ivan Bezdomnâi, având în vedere tendința lor de a nega divinitatea și/sau umanitatea lui Iisus Hristos?

Titulatura acestor conferințe pe care Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței le organizează în parteneriat cu Fundația Spandugino este inspirat de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.

 

Articol publicat și în LaPunkt.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.