Jocul electoral cu percepţiile şi aşteptările cetăţenilor de bună credinţă, un joc periculos
Să sperăm că toţi cei care instrumentează acum această strategie electorală, plasând-o în registrul apocaliptic, au pregătită şi o strategie politică parlamentară şi una partinică menită să asigure convertirii rezultatului Scrutinului din Mai în rezultate cu impact politic palpabil. Altfel, este un joc cam periculos şi un pic şi cam neonest, exact cu acea parte a electoratului care nu ar merita un aşa tratament.
Adică, mobilizezi politic oamenii pentru scrutinul din mai, lăsând impresia că de rezultatul acestui vot depinde totul, viitorul etc. Posibil să fie aşa, dar scadența verificării acestei prezumţii de campanie e foarte aproape.
Plusezi asta cu un referendum a cărui miză instituţională este, eufemistic vorbind, neclară. (De obicei, referendumurile nu se organizează ca să dai semnale sau ca să testezi opinii sau raporturi de forţe politice. Dar evident, în situaţii excepţionale se poate şi asta şi, deci, se induce şi aici ideea de situaţie de excepţionalitate cu urmări politice palpabile în orizontul imediat.) Susţii o retorică a consecinţei iminente pe planul politicii interne, a raportului de forţe politice naţionale, deşi natura scrutinului şi aria de guvernanţă vizată de scrutin nu vizează direct raporturile de forţe de guvernare sau parlamentare naţionale.
Aşadar faci toate astea. Iar dacă după ce ai creat nişte aşteptări formidabile, în urma acestui vârf de sarcină politică NU se întâmplă nimic radical în configuraţia de putere postelectorală, apare probabil o problemă şi nu e doar una de natura moralităţii şi onestităţii.
Să nu uităm, e nevoie de mobilizare politică şi la alegerile următoare –care chiar au că miza o schimbare reală electorală de structură poltică internă….
Speranţa este însă că cei care instrumentează acum această strategie electorala au pregătită şi o strategie politică parlamentară şi una partinică menită să asigure convertirii rezultatului Scrutinului din Mai în rezultate cu impact politic palpabil.
Poate că nu sunt conştienţi de cele de mai sus. Că spun şi fac lucruri ce au anumite implicaţii în mintea unei bune părţi a electoratului lor… Asta spun ei de fapt, prin modul în care au instrumentat şi conduc acum această campanie electorală. Au creat aşteptări că ceva, e neclar ce, se va întâmpla în mod concret ca urmare a Scrutinului.
Să sperăm că aşa va fi…
Articol publicat și pe MarginaliaEtc.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News