În premieră la Teatrul German, un spectacol despre comerțul cu etnici germani din perioada comunistă

Echipa spectacolului „Oameni de vânzare”. Sursă foto: Facebook / Camen Lidia Vidu

Teatrul German de Stat Timișoara anunță o nouă premieră: spectacolul Oameni. De vânzare. „Mi-am propus o temă dificilă: să fac spectacol din istorie. Dosarele de urmărire individuale arată la ce chinuri au fost supuși cei care își doreau emigrarea”, spune Carmen Lidia Vidu, care scris și regizat acest spectacol.

 

Cu acest spectacol, Carmen Lidia Vidu – câștigătoare a unui premiu Gopo în 2015 și a unui premiu UNITER pentru regie în 2020 – este la a doua colaborare cu Teatrul German cu Carmen- după Jurnal de România. Timișoara. Prima colaborare a fost în 2018, cu Jurnal de România. 1989, un spectacol care a avut mare succes la public și a fost selecționat în numeroase festivaluri naționale și internaționale.

Acest spectacol – care va fi pus în scenă în 14 aprilie, de la ora 19.30 – pleacă de la acordul confidențial încheiat în 1969, între România și Republica Federală Germană, prin care reprezentanților Securității, care negociau în numele dictatorului Nicolae Ceaușescu, li s-a promis o recompensă pentru fiecare membru al minorității germane care era lăsat să plece din țară: 1.700 de mărci pentru persoanele din categoria A, care nu se încadrau în nicio categorie, 5.000 de mărci pentru persoanele din categoria B, care aveau o pregătire profesională, și 10.000 de mărci pentru persoanele din categoria C, cu studii superioare. Astfel, până la sfârșitul anului 1989, aproximativ 220.000 de germani au părăsit țara, iar prețul cerut a crescut sau a fost ,,ajustat” constant. „În timp ce propaganda oficială avertiza asupra ,«abisurilor» lumii libere, statul comunist român a organizat cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea. În plus, după căderea comunismului, a urmat exodul în masă al tuturor etnicilor germani care mai trăiau în România. Comunitățile, rămase fără etnici germani, au trăit o adevărată dramă, iar pierderea economică și socială pentru țara noastră este uriașă”, spune Carmen Lidia Vidu.

Reprezentanţii Teatrului German de Stat Timișoara transmit că doresc să participe la clarificarea trecutului recent, chiar dacă drumul de la discuțiile cu fostul negociator de la Bonn, dr. Heinz Günther Hüsch, până la realizarea spectacolului, a fost unul lung. „Unii dintre negociatorii români au încetat din viață, însă televiziunea publică germană ARD ne-a pus la dispoziție înregistrarea unui interviu cu Stelian Octavian Andronic, fost colonel de Securitate. În timp ce regizoarea și autoarea piesei, Carmen Lidia Vidu, cerceta arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, TGST a intervievat câteva din persoanele pentru care plecarea rămâne o tragedie personală. Cu spectacolul «Oameni. De vânzare», dorim să îndreptăm privirile, în special pe cele ale generațiilor tinere, înspre ideologia inumană și cinică a comunismului”, transmite TGST.

Carmen Lidia Vidu. Foto Ovidiu Zimcea

Carmen Lidia Vidu spune că, timp de doi ani, s-a documentat, a călătorit, a realizat interviuri, a citit dosare, a văzut filme de propagandă. „Mi-am propus o temă dificilă: să fac spectacol din istorie. Dosarele de urmărire individuale arată la ce chinuri au fost supuși cei care își doreau emigrarea: au fost intimidați, supravegheați acasă și la serviciu, scoși de la locurile lor de muncă. Securitatea a încălcat drepturile omului, între care și dreptul persoanei la liberă circulație. Nu de puține ori, proprietarii au fost păcăliți să-și cedeze casele ofițerilor sub acoperire, prin false acte de vânzare. Sub comunism, România a fost un stat terorist care și-a luat ostatici propriii cetățeni. Poți salva într-adevăr omul tratându-l ca pe o marfă? Cum ne raportăm la istorie? Negociezi sau nu cu un dictator? Sunt întrebările spectacolului. După multe căutări, mi-am numit spectacolul «Oameni. De vânzare» fiindcă e un titlu care te face să te întrebi: Care e prețul tău?, Câți bani dai tu pe viața ta?”, adaugă Carmen Lidia Vidu

Din distribuţie fac parte Ioana Iacob, Oana Vidoni, Daniela Török, Alexandru Mihăescu, Harald Weisz şi Robert Bogdanov-Schein, iar în înregistrări video apar Heinz Günther Hüsch, Stelian Octavian Andronic, Johann Schaas, Germina Nagâț, Mădălin Hodor, Hanni Hüsch şi Cornel Hüsch.

Regia spectacolului îi aparţine lui Carmen Lidia Vidu, multimedia – Cristina Baciu. Costumele sunt realizate de Ioana Popescu, dramaturgia îi aparţine lui Rudolf Herbert, operator imagine este Ovidiu Zimcea, asistența de regie este semnată de Richard Hladik, machiajul este realizat de Bojita Ilici, iar regia tehnică este asigurată de Adrian Georgescu.

Biletele se pot achiziționa accesând acest link.

 

 

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Un comentariu

  1. 15 decembrie 2022

    […] În premieră la Teatrul German, un spectacol despre comerțul cu etnici germani din perioada comuni… […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.