In memoriam Petru Creţia. Gabriel Liiceanu în dialog cu Gabriela Creția despre „Luminile și umbrele sufletului”

Humanitas va transmite în direct un dialog între Gabriel Liiceanu şi Gabriela Creţia despre Petru Creţia şi volumul său, Luminile şi umbrele sufletului.

 

Evenimentul care va fi transmis live online va avea loc luni, 28 iunie, de la ora 19.30. Dialogul va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas și pe canalul de Youtube al editurii. Înregistrarea audio va fi ulterior disponibilă pe Humanitas Soundcloud, pe Spotify, Deezer, Apple şi Google.

„Cartea aceasta nu vrea să fie altceva decât o călăuză către adevărul despre noi înşine, pe un drum la fel de greu de desluşit ca acela din Călăuza lui Tarkovski. Dar nu de negăsit. Omul este o fiinţă complicată şi ambiguă, dar nu indescifrabilă. Destul de chinuită şi de vulnerabilă, dar nu damnată. Iar sufletul său este în stare să compenseze urâţeniile şi josniciile naturii sale cu neverosimile biruinţe şi elevaţii…”, declara Petru Creţia despre volumul său, Luminile şi umbrele sufletului.

Acesta a apărut recent şi sub formă de audiobook, în colecția Humanitas Multimedia, şi conține capitole din carte, într-o selecție și în lectura lui Gabriel Liiceanu care spune că a citit câteva capitole din Luminile și umbrele sufletului pentru că îi este din ce în ce mai dor de Petru Creţia. „Omul acesta, care era capabil să coboare în viaţă cât mai jos, pentru a fi sigur că nu are să-i scape nici unul dintre abisurile ei de abjecţie, se ridica cu o nemaipomenită uşurinţă către tot ce era mai pur. Ai fi zis că, pentru a ajunge-n vârf, avea nevoie să bată pe treapta cea mai de jos a căderii. «Jos»- ul îl catapulta. De aceea, tot ce era înalt în el era excesiv. Scria sublim dintr-o urgenţă a compensării. Părea că experimentase toate viciile, pentru a putea vorbi cu competenţă despre virtute. Putea simţi orice şi putea gândi orice. Ştia tot, citise tot”, mai spune Gabriel Liiceanu.

Petru Creţia (1927-1997) a fost un important filolog, elenist, editor, traducător, eseist. În perioada 1952-1971 a urmat o carieră universitară, fiind asistent, apoi lector la Secţia de limbi clasice a Facultăţii de Litere din Bucureşti.

În anii 1971-1975 a fost cercetător la Institutul de Filozofie. Din 1975 a îngrijit, alături de Dimitrie Vatamaniuc şi un grup de cercetători de la Muzeul Literaturii Române, sub egida Academiei Române, ediţia critică a operei lui Mihai Eminescu. Din 1971 a coordonat împreună cu Constantin Noica la Editura Ştiinţifică ediţia Platon, Opere. După 1989 a condus revista de istorie literară „Manuscriptum”.

Este autorul mai multor volume: Norii (Cartea Românească, 1979), Epos şi logos (Univers, 1981), Poezia (1983), Pasărea Phoenix (Cartea Românească, 1986), Oglinzile (Humanitas, 1993), Luminile şi umbrele sufletului (Univers Enciclopedic, 1995), Catedrala de lumini. Homer, Dante, Shakespeare (Humanitas, 1997), În adâncile fântâni ale mării (Albatros, 1997).

De asemenea, a realizat mai multe traduceri (multe dintre ele însoţite de aparat critic): Cinci cărţi din Biblie / Iov, Iona, Ecleziastul, Ruth, Cântarea cântărilor, Platon – Phaidon, Banchetul şi în colaborare Hippias Minor, Ion, Euthyphron, Menon, Dante – De vulgari eloquentia, Epistolae, Eclogae, M. Bontempelli – Oameni în timp, E. Cecchi – Peştii roşii, Longos – Daphnis şi Chloe, A. Tilgher – Viaţa şi nemurirea în viziunea greacă, Marguerite Yourcenar – Povestiri orientale, Alexis, Creierul negru al lui Piranesi, Imre Toth – Palimpsest, G. Dumézil – Zeii suverani ai indoeuropenilor, Emil Cioran – Antologia portretului, G. Duby – Cavalerul, femeia şi preotul, F. Bluche – De la Cezar la Churchill, Virginia Woolf – Doamna Dalloway, Valurile, Eseuri, T.S. Eliot – Eseuri, Frances A. Yates – Iluminismul rozicrucian şi Graham Swift – Ultima comandă.

 

Update, 23 iunie: Editura Humanitas anunţă anularea evenimentului şi reprogramarea lui pentru 12 iulie, ora 19.30.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.