Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare: alianţa social-liberală şi-a definitivat lista de miniştri şi aşteaptă votul în Parlament. În cele din urmă, dorinţa de stabilitate a şefului de stat este îndeplinită. Ludovic Orban este înlăturat din PNL, iar perspectiva suspendării din funcţie, iniţiată de PSD şi AUR, eliminată definitiv. Preşedintele Iohannis a încredinţat – la un an de la momentul în care PNL clama victoria împotriva PSD –, partidului condus de Marcel Ciolacu controlul asupra puterii executive.

 

Căci, privită cu luciditatea care nu mai pare să îl definească pe  Preşedintele Republicii, negocierea posturilor din cabinet a oferit PSD privilegiul de a participa la guvernare, fără a fi cu adevărat responsabil pentru eşecul acestei formule politice. Premierul desemnat nu are nici experienţa şi nici autoritatea de a domina un astfel de guvern. PSD are, acum, la cel mai înalt nivel, pârghiile necesare spre a pregăti, tenace, viitorul succes electoral, oferind, în acelaşi  timp, reţelei sale de clienţi şansa de a exploata  bugetul de stat.

Marcel Ciolacu, recent propulsat la şefia Camerei Deputaţilor, a câştigat pentru PSD ceea ce ce PSD intenţiona să câştige. Demagogia şi populismul fesenist au, prin Gabriela Firea, de azi înainte, o voce dedicată apărării familiei. Revenirea lui Sorin Grindeanu, desemnat vicepremier, nu face decât să întărească sentimentul unei restauraţii a colegilor de acţiune ai  lui Liviu Dragnea. Absenţa lui Florin Iordache este de regretat: tabloul de familie ar fi fost atunci cu adevărat întreg  şi armonios.

Echipa câştigătoare din PNL a redus acest partid la statutul de anexă a instituţiei prezidenţiale. PNL a încetat, o dată cu naşterea guvernului de acum, să mai conteze cu adevărat. Tensiunile care au urmat negocierilor au dezvăluit aroganţa şi inepţia celor care au oferit inamicilor de ieri întreg avantajul strategic. Florin Cîţu este, în acest context, o fantoşă lipsită de legitimitate. Poziţia sa este doar aceea de executant al comenzilor prezidenţiale. Sciziunea din PNL este încă mai profundă decât pare. Ea implică nu doar naşterea aripii Orban, ci şi apariţia unui centru de putere organizat în jurul celor care îl contestă pe actualul preşedinte. Mediocritatea este calitatea preţuită de cei care au luat în stăpânire PNL.

Preşedintele Iohannis poate privi cu mulţumire la opera sa. Mandatul nu îi mai este pus în pericol, iar şeful de stat poate gestiona numirile în justiţie, din liniştea terenului de golf. Compromisul de acum îi conferă autoritatea absolută asupra unui PNL caricatural. De pe soclul statuii sale şeful de stat priveşte această Românie în care prietenii inamici domnesc, în aşteptarea rupturii de dinainte de alegeri.

Preşedintele Iohannis a mai oferit o şansă PSD. În cele din urmă, domnia-sa este cel mai bun preşedinte la care PSD putea spera. Pentru România calmul şi liniştea vor fi  garanţia stabilităţii: concordia se naşte cu binecuvântarea prezidenţială.

 

Articol publicat şi pe Contributors.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

1 Response

  1. Dan Plesoianu spune:

    Chiar crede cineva ca va exista o concordie cu adevarat?! Daca lucrurile vor merge normal, ar trebui sa ne asteptam la revolte majore ale electoratului care l-a votat pe Iohannis, si care, tot asa, si-a dorit o coalitie de centru-dreapta la conducerea tarii. Acest lucru pare cu atit mai probabil, cu cit acest guvern Ciuca este populat de cei mai impotenti mental ministri pe care putea sa-i dea PSD (si, partial, PNL), fapt care dovedeste de altfel si nivelul calitatii membrilor acestei coalitii. Din parte PSD, in afara de nulitatile sau malevolentele cunoscute (Grindeanu!, Dincu, Firea, etc.), mai vedem alti impostori, mai tineri, dar si mai mari, cu care „se lauda” PSD. In afara de tristetea la care ne asteptam, vom avea si mult umor, cind ne gindim doar la comentariile viitoare care vor fi generate de membrii acestui guvern…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.