#AltSalvator

Nicușor Dan este cel mai recent – dar nu va fi ultimul – dintre „salvatorii” națiunii care eșuează în democrația noastră originală. Aceasta, în condițiile în care acest personaj – #eroulsalvator – are o prezență scenică realmente vizibilă la noi, odată cu căderea comunismului.

 

#Salvatorul Nicușor Dan și-a dat demisia din fruntea USR. Nu comentez și nici nu insist cine știe ce asupra motivației acestei demisii – deși e redutabil la matematică, deci teoretic și la logică, #salvatorul Nicușor Dan reușește uneori, atunci când se străduiește să comunice, să pună în criză și principiile logicii elementare, dar și, poate că mai ales, abc-ul poziției de politician.

A propos de asta, dar și a propos de un elementar bun-simț, după ce (cum e cazul personajului în discuție) ai militat, într-un moment greu pentru democrație și pentru statul de drept de la noi, pentru Geoană & Antonescu, e cel puțin ridicol să îți trîntești pălăria pe masă și să proclami că, motiv suplimentar de năduf subînțeleg, „unii dintre colegii noștri sunt de mîna a doua”. Să trecem, totuși.

Ce vreau să spun, de fapt? Pe scurt: că Nicușor Dan este cel mai recent – dar nu va fi ultimul – dintre „salvatorii” națiunii care eșuează în democrația noastră originală. Aceasta, în condițiile în care acest personaj – #eroulsalvator – are o prezență scenică realmente vizibilă la noi, odată cu căderea comunismului.

De altfel, a propos de plutoanele de #eroisalvatori, pesemne că lucrurile chiar trebuiau să stea în felul în care ele au stat. Pe de o parte, a fost și încă este cât se poate de evident că țara noastră are nevoie să fie salvată sau măcar reparată pe aici, pe colo, prin punctele sale instituționale esențiale – dar e profund discutabil dacă fix de către un #erousalvator. Pe de altă parte, în vremuri de criză, cum sunt, neîntrerupt de fapt, timpurile politice autohtone de după căderea comunismului, un asemenea personaj este inevitabil – cum se spune despre un ziarist insistent: îl dai afară pe ușă și îți intră pe geam!

Să îi înșir pe #eroiisalvatori? Ion Iliescu (ne salvează de Ceaușescu), Roman (ne salvează de Iliescu), Coposu (ne salvează de ciuma roșie), E. Constantinescu (ne salvează de FSN – dar nu și de el înșuși!), iarăși Iliescu (ne salvează de Vadim), Băsescu (ne salvează de Năstase – și nu cred că mai are timp să ne salveze de Anti-Băsescu, cel care a devenit…)…Sunt mult mai mulți, de fapt. Unii, împrumut limbajul de la gimnastică, ne salvează „pe echipe”, alții – „pe aparate”. Unii eroi salvatori sunt mai mici, alții sînt mai mari.

În ultima vreme, este adevărat, deși ambițiile #eroilorsalvatori sunt, poate, la fel de mari, statura lor politică reală în mod evident este cu mai mică. Între aceștia, cel mai recent caz de stahanovist al salvării națiunii: Nicușor Dan – cel care (a propos de ambițiile sale – ar fi dorit să salveze România!), dar care, în cele din urmă, după un parcurs politic modest, a reușit deocamdată doar să salveze (posibil temporar, nu definitiv) partidul său, USR, de sine însuși.

Și, în fond, ceea ce este relavant pentru această discuție nu e în sine cazul domnului Nicușor Dan. El e doar o particularizare – și nu cea mai fericită, nici cea mai consistentă – a acestei problematici.

Pe de o parte, întrucât am avut atît de mulți „actanți politici” distribuiți și, cel mai adesea de fapt, autodistribuiți în acest rol de salvator, este pe undeva firesc ca privirea publicului să fie setată în această direcție: și anume, să îl aștepte pe acest Prinț/Făt-Frumos al națiunii. Pe de altă parte, întrucât, așa cum ne spune Blaga (Lucian, nu Vasile), „realitatea e ruina unui basm”, putem deduce de aici că politica este încă și mai puțin decât atât, și mai puțin decât o ruină a unui basm. Și atunci: poate că e mai înțelept să privim / să așteptăm / să construim altceva decât covoare roșii pentru #eroiisalvatori.

Când un joc, fie el și un joc politic, merge în gol după aceeași regulă – care se verifică, în splendoarea ei de început plus, mai ales, meschinăria și jalea ei de la final –, poate că e cazul să îi rupem regulile. Nu am însă mari speranțe în această privință. Deja un #altsalvator așteaptă după colț. Unul am zis? Hm! Pesemne că am fost mult prea auster în această apreciere…


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.