CovIDIOȚII utili


Formula „idioți utili” comportă o declinare și pentru actuala criză globală provocată de virusul Covid-19.

 

Nu există un consens deplin cu privire la istoria conceptului de „idiot util”. Cele mai multe referințe îl indică pe V. I. Lenin drept autor al acestei formule, deși există și referințe (bunăoară la literatura Bibliotecii Congresului sau la Dicționarul Oxford Englez) care nu sunt gata să atribuie o asemenea paternitate.

Orice ar fi inventat sintagma cu pricina – pariul meu merge, în această privință, către zona hard-core a marilor criminali comuniști (Lenin, în capul listei) –, ea este operațională. În linii mari, când spui despre cineva că este idiot util, vrei să spui că aderă la o cauză (adesea cu entuziasm & chiar cu voluptate), că face propagandă acestei cauze fără să îi înțeleagă resorturile de adâncime și nici obiectivele și că, nu în ultimul rând, e folosit (poate fără voia sa) de arhitecții cinici ai acestei cauze. Comunismul – ca să nu părăsesc „incinta” fondatoare pentru acest concept – a avut (și continuă să aibă) batalioane de „idioți utili” în întreaga lume, nu puțini, decenii de-a rândul, chiar și în Occident.

Schimbând ceea ce e de schimbat (în unele privințe, nu foarte multe), formula „idioți utili” comportă o declinare și pentru actuala criză globală provocată de virusul Covid-19. Pentru că, în raport cu această extrem de gravă problemă pe care o are acum de rezolvat (sau, pe termen scurt, măcar de îndiguit) întreaga planetă, există mulțimi de oameni – și decidenți publici sau oameni care influențează decizii cruciale – care îmbărțișează cele mai abracadabrante scenarii, cele mai aberante forme de conspirativitate, cele mai întunecate pseudoraționamente cu privire la ceea ce ni se întâmplă acum. Tuturor acestora li se spune în mai multe feluri – mi se pare adecvat ca mulți dintre aceștia să fie numiți și așa cum merită, cu asupra de măsură: CovIDIOȚI utili!

 

Articol publicat și pe LaPunkt.ro.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.