Close-up : Steve McQueen


Steve McQueen nu a cunoscut bătrâneţea. Asemeni unor James Dean sau Gérard Philipe, el a trecut din tinereţea sa în legendă. Chipul lui este, pentru totdeauna, prins în această nemurire vitală a imaginilor pe care le lasă în urmă.

 

Revoltat, visător, elegant, neînfricat, iconoclast, fermecător, viril, Steve McQueen a traversat anii carierei sale cu aceeaşi temeritate cu care a ales să piloteze motocicletele şi maşinile de cursă. O anume autenticitate l-a însoţit, până la capăt, căci , în artă, ca şi în viaţă, a refuzat jocul laş al conformismului sterp.

Şi poate că efigia vitalităţii unice care i-a marcat arta este cavalcada mecanică din The great escape. Motocicleta cu care personajul său înfruntă armata germană devine un simbol al libertăţii care nu se încovoaie, niciodată. Evadarea devine o condiţie a demnităţii: bravada lui Steve McQueen dublează, ironic, gravitatea opţiunii etice.

Ceva din fibra de revoltă din The great escape se înscrie, definitiv, în cinematografia sa. Iar atunci când geniul contestatar al lui McQueen se întâlneşte cu brutalitatea mitică a lui Sam Peckinpah, în The Getaway, punctul mai înalt al artei sale este atins: un amestec de agresivitate masculină şi de vulnerabilitate poetică, în registrul sincopat al capodoperei.

Acest registru al revoltei devine, în Papillon, forţă de expresivitate epopeică. Dârzenia personajului său evocă pe aceea a unui alt evadat mitic, Edmond Dantés. Ceea ce îi uneşte este voinţa sălbatecă de a zdrobi cătuşele: cel care nu cedează nu poate fi cu adevărat înfrânt.

Dar Steve McQueen înseamnă şi jocul pe muche de cuţit, din The Thomas Crown affair. În filmul lui Norman Jewison Steve McQueen îşi dezvăluie această graţie poetică pe care muzica lui Michel Legrand i-o potenţează, delicat. Gentleman-cambrioleur, estet şi aventurier, Thomas Crown joacă împotriva lumii din care face parte. Dragostea, ea însăşi un joc, se dovedeşte a fi imposibilă.

Silueta lui Steve McQueen se profilează pe acest fundal trepidant al vieţii trăite fără a trişa. Asemeni lui Thomas Crown, Steve McQueen se topeşte în propria sa taină. Drumurile sale pot fi doar ghicite, linii fugare pe o plajă pustie.

 

Articol apărut şi pe LaPunkt.to.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.