Cine are dreptate: Alina Mungiu sau Cătălin Rădulescu-deputatul „mitralieră”?


Să vă gândiți bine cum răspundeți dilemei din titlu! Evaluați  cu mare atenție riscurile, cu atât mai mult cu cât doamna Alina Mungiu veghează.

 

În 2017, pe când încă era la Parlamentul European, distinsa doamnă Viorica Dăncilă susținea, într-un interviu, că Iran și Pakistan se află în Uniunea Europeană.

Mult mai recent, când s-a referit la Europenele de fotbal care vor avea loc peste doi ani, doamna Dăncilă a spus „Euro douăzeci-douăzeci”.

Din dorința de a-și apăra partidul, aceeași distinsă doamnă a rostit senină: „Adversarii PSD au contestat programul de guvernare care, vă spun sincer, nu a făcut bine României.”

Într-o singură conferință de presă, în calitate de lider de Guvern, doamna Dăncilă a bifat o premieră: a spus de șase ori la rând „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină”.

Foarte recent, ca și cum ar vorbi subconștientul distinsei doamne, nu șefa Executivului României, a declarat: „Aceste modificări au fost făcute pe baza consultărilor cu Comisia Europeană. Putem spune, pe scurt, că reducem democrația… reducem birocrația și reducem termenele.”

La Vatican, l-a rupt pe Papa cu o romgleză de baltă. Și i-a mai dat și niște „sămânțe”.

Și multe altele.

Faptele sunt cât se poate de clare: nu am avut niciodată după 1989 un premier atât de agramat cum este distinsa doamnă Viorica Dăncilă. Nu trebuie să cauți mult pe net după vreun luft lingvistic al doamnei; e suficient să deschizi televizorul și să o asculți vorbind. Ratează o întâlnire decentă cu limba română la foc automat. Faptele sunt sacre, dar comentariile sunt libere.

Iată, bunăoară, ce ne spune doamna Mungiu Pippidi în legătură cu eventualele noastre porniri de a ironiza  nu femeia, ci agramatismele:   „Mie nu-mi place cum este înjurată doamna Dăncilă, am mai spus şi spun, bărbaţii nu sunt înjuraţi ca femeile atunci când obţin poziţii şi cei care se simt mândri că se simt superiori ei. Sunt în realitate nişte mizerabili, ăsta-i adevărul. Nu i-am auzit vorbind cu curaj în timpul lui Năstase! Nu auzeai pe niciunul piuind pe aici, iar eu nu puteam să apar la nicio televiziune pentru că, vorba aceea, făceam mare scandal. Acuma, astăzi, sunt toţi extraordinar de bravi, toţi ştiu limba română mai mult ca ea. Dacă m-aş pune eu pe ei cu limba lor română, ar fi toţi în aceeaşi poziţie faţă de mine cum sunt ei faţă de ea. Atunci când se creează haită contra cuiva să nu facem parte din haita asta.”

În traducere liberă, nu e problematică stâlcirea, fără precedent la un asemenea nivel, a limbii române; demni de dispreț sunt cei care semnalează această problemă și care devin „haite”, conform limbajului elevat al doamnei care visează „să se pună pe ei cu limba lor română” (oare cum o fi asta, din punct de vedere operațional?; curiozități de vară…).

La nivel de comentariu, chestiunea nu este însă tranșată. Sau, cel puțin, nu în termenii doriți de distinsa doamnă Mungiu cu privire la distinsa doamnă Dăncilă.

Pentru că de pe turnantă vine puternic domnul Cătălin Rădulescu – cel cu supranumele de „mitralieră” (Google & prietenii știu de ce!). Iată ce spune acest distins domn, cu foarte puține zile în urmă: „Nu ajunge că ne facem de râs pentru incultură și agramatism? Sau vreţi să spune-ţi (!) că în partidul nostru e lapte şi miere.”

Nu știi pe cine să mai crezi. Cine are dreptate în chestiune? Ce e de făcut cu oamenii aceștia? Cu toți cei nominalizați mai sus!

 

P.S. – Să vă gândiți bine cum răspundeți dilemei din titlu! Evaluați  cu mare atenție riscurile, cu atât mai mult cu cât doamna Alina Mungiu veghează.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.