Victor Ponta, lider de Opoziție?


Victor Ponta face, acum, treaba multora din Opoziție. Refuz să cred că s-a convertit și s-a întors „cu fața către adevăr”; cel mai probabil, e încă un rol în care joacă și/sau în care e distribuit.

 

Au mai fost perioade în istoria noastră recentă în care cei mai duri oponenți ai unei puteri în funcțiune proveneau chiar din rândul celor care alcătuiau acea putere.

E, cred, greu de uitat cum în anii cei mai duri ai domniei autoritare a lui Adrian Năstase (da, pentru cine nu mai ține minte, Năstase nu a fost tot timpul un blogger ranchiunos și înveninat, ci și șeful extrem de dur și de corupt al uniui Guvern care a sufocat pentru câțiva ani România), Ion Iliescu răspundea, din poziția opozantului, practicilor celor mai autoritare ale Guvernului pe care tot el îl investise.

Nu vreau să spun că istoria se repetă. Nici măcar că ea se repetă ca farsă. Doar că, de câteva luni, între cele mai dure și mai argumentate replici din registrul opoziției la adresa lui Dragnea et comp., multe vin de la social-democratul (acum, pe cale să se convertească într-un fel de social-liberal cu simpatii conservatoare – să fiți atenți ce face și în afara țării personajul!) Victor Ponta. Urmăriți liniile de comunicare publică ale fostului candidat social-democrat la prezidențiale și veți vedea, foarte repede, că Victor Ponta pune, în mod consecvent (chiar obsesiv, ca și cum ar avea un meci personal) accente dintre cele mai grave vis-a-vis de ceea ce fac foștii săi colegi de partid.

Nu vreau să spun nici că actuala Opoziție este din cale-afară de somnolentă (inițiativa celor de la USR – care au reușit să adune cele 1.000.000 de semnături pentru o lăudabilă campanie Fără penali – este demnă de toată lauda și merită, în sine, un text separat), dar nu e mai puțin adevărat că Victor Ponta face, acum, treaba multora din Opoziție.

Desigur, refuz să cred că Victor Ponta s-a convertit și că s-a întors „cu fața către adevăr”; cel mai probabil, e încă un rol în care joacă (și/sau în care e distribuit), iar fostul aghiotant al lui Adrian Năstase („micul Titulescu”, mai tineți minte? așa i se spunea în perioada în care Năstase era pe cai mari și Ion Iliescu, lider al Opoziției) face tot acest joc retoric pentru că a găsit „un culoar în piață” pe care vrea să se poziționeze.

Dar, orișicât, e, oare, firesc, ca un asemenea personaj (care cunoaște bine ce e PSD-ul) să ducă acum, între actorii politici, steagul discursului anti-PSD?

 

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.