Relaţiile dintre români şi maghiari şi stupiditatea conflictului etnic în regiune


O simplă observaţie despre relaţiile dintre români şi maghiari şi despre stupiditatea conflictului etnic în regiune, în perspectiva demografică.

 

Acum 30 de ani, populația Europei era cu 15% mai mare decât populația Africii. Azi, populația Africii e cu 75% mai mare decât populația Europei. În 30 de ani, populația Africii va fi de trei ori mai mare decât populația Europei.

Nigeria avea 160 de milioane în 2010. Estimările pentru 2040: 350 de milioane. Adică, exact cât este proiectată să fie toată populația țărilor UE, combinate. Așadar, în față ne stă o răsturnare formidabilă, în numai un ciclu de viață.

În paralel este estimat că statele azi stabile (între care și România, Ungaria şi Bulgaria) vor da în 2040 doar 45% din forța globală de muncă. Restul necesar va veni exact din acele state care sunt instabile și nu pot educa forța de muncă.

Pentru Romania demografii estimează o populație de 15 milioane în orizontul anului 2060. Bulgaria – 5 milioane. Ungaria – 10 milioane. (Rusia 2060 –130 milioane, Turcia – 90 milioane).

Întrebare: Cum și în ce fel vor gestiona România, Ungaria şi Bulgaria tot acest spațiu european în care, împreună, abia vor putea aduna împreună cam 30 de milioane – adică cât un județ sau două din Nigeria – sau cât actuala populație a Jakartei?

Ce proiecție identitară, ce credință în sine, ce mecanisme de guvernanță, ce forme de voință politică vor fi necesare în acele condiții, presupunând că anumite forme de suveranitate și control politic vor exista, fie la nivel național, fie european…?

 

Articol publicat și pe MarginaliaEtc.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.