Un vis rusesc, conturat de PNŢCD-ul pavelescan

Rusia, prin propaganda oficială, a dat semne că-şi doreşte ca linia suveranistă, populist-eurosceptică pe care Liviu Dragnea o asumase mai cu seamă în ultima parte a mandatului la PSD, să fie dusă mai departe, chiar la Cotroceni, iar “patrioţii” din România  să fie recuperați într-o mișcare naţional-suveranistă. N-a fost să fie în 2019, când tema fusese lansată public. Iată însă că acum PNŢCD-ul condus de Aurelian Pavelescu dă contur acestui vis.

 

După ce în 2019 a susţinut alianţa PSD-ALDE care siluise statul de drept în încercarea de a-l scăpa de puşcărie pe preşedintele de atunci al PSD şi premier de facto, Liviu Dragnea, iată că acum PNȚCD-ul lui Aurelian Pavelescu – un partid care nu mai are, de mulţi ani, nimic în comun cu cel condus de Maniu şi Mihalache ori, după decembrie 1989, de Coposu – anunță că pregătește o alianță electorală cu partidul fondat de Liviu Dragnea după ieşirea din închisoare, Alianța pentru Patrie, şi constituirea unui pol naţional suveranist. Ca preambul, recunoscându-i meritele pentru “cea mai mare creştere economică din istoria post-decembristă” care s-a datorat programului de guvernare prezentat de Liviu Dragnea în 2016, PNŢCD-ul pavelescan i-a acordat “Medalia omagială Iuliu Maniu” care are gravate pe verso cele patru principii ale partidului: “democraţie desăvârşită, morală creştină, patriotism luminat şi dreptate socială”. Simpla alăturare a numelui lui Iuliu Maniu lângă cel al lui Liviu Dragnea creează perplexitate…

Ideea creării unui alianţe suveraniste naţionale a apărut, în spaţiul public, în 2019, ca proiect dacă nu sugerat de Rusia, cel puţin încurajat mediatic de propaganda de la Kremlin. Mai exact în iunie 2019, în perioada congresului PSD organizat după încarcerarea lui Liviu Dragnea, congres asupra căruia Rusia îşi fixase atenţia. De ce? Pentru puterea de la Kremlin erau importante şi preşedinţia PSD, şi traiectoria pe care urma să fie pus, inclusiv din perspectiva prezidenţialelor din toamna aceluiaşi an. Deschizând o paranteză, PSD a fost un partid pe care, în 2012, Rusia se bazase că, în calitate de actor principal în USL, va reuşi să-l înlăture de la putere, înainte de încheierea mandatului, pe preşedintele Traian Băsescu şi, previzibil să schimbe linia strategică a ţării. Pentru a un plus de eficienţă, Rusia deschisese atunci o secţiune în limba română a postului de radio guvernamental Vocea Rusiei, la care politicieni ai PSD, dar şi ai PNŢCD colaborau cu articole anti-americane și anti-europene; secțiune care – străvezi plan! –, a fost deschisă în vara lui 2012, vara tentativei de lovitură de stat, și închisă în decembrie 2014, adică la câteva zile după ce Victor Ponta pierduse cursa pentru prezidențiale.

Revenind la momentul iunie 2019: atenţia Rusiei faţă de congresul PSD era sporită de faptul că în cursă intrase, alături de Viorica Dăncilă, şi Liviu Pleşoianu, un politician care promitea nu doar că va continua linia trasată suveranistă, populist-eurosceptică promovată de Liviu Dragnea, mai cu seamă în ultima parte a mandatului, ci o va accentua. În plus, Liviu Pleşoianu se afla deja de o vreme în grațiile Kremlinului, via platforma de propagandă rusă Sputnik, chiar cultivat se poate spune după numărul de articole elogioase care i-au fost dedicate: se remarcase printr-un discurs ultranaționalist, suveranist, ceruse în mod repetat expulzarea ambasadorului de atunci al SUA în România, ES Hans Klemm, pentru, chipurile, “ingerințe în treburile interne ale României”, iar ca reprezentant al PSD în Delegația Parlamentului României pledase, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, pentru o înțelegere și o apropiere față de Rusia. Nu este de mirare că propaganda rusă dorea ca PSD să fi ajuns pe mâna lui Liviu Pleșoianu – pe atunci, aspirant și la ocuparea Cotroceniului –, numindu-l „unul dintre cei mai curați și idealiști politicieni” și lăudându-i atitudinea „verticală” față de „Înalta Poartă de la Bruxelles” și față de Washington.

Rusia pare să fi avut, la vremea respectivă un plan pentru „patrioții” din România, care să fie reprezentați de „Pleșoianu, Codrin, și alții cu gândire independentă” care „nu au loc în structura de putere a unui partid ca PSD, ci numai într-un partid național, alături de patrioți ca Dan Chitic (iniţiator şi promotor, nu mult după aceea, a Legii suveranităţii şi un susţinător al dideii de Ro-Exit – n.r.), Aurelian Pavelescu, Ingrid Mocanu, Ilie Șerbănescu”. Ce se dorea mai exact? O mișcare națională suveranistă: „După epurarea care va urma (în PSD – n.r.), va veni momentul unic: mulți oameni pregătiți, patrioți, cu notorietate și posibilități vor trebui recuperați într-o mișcare națională!” Cuvântul „recuperați” vorbea de la sine despre un plan.

N-a fost să fie atunci. Pe de o parte pentru că la conducerea PSD fusese aleasă Viorica Dăncilă care, deşi o pupilă docilă a lui Liviu Dragnea o vreme, nu a susţinut discursul suveranist și, nu e clar dacă din convingere sau răspunzând unor imperative ale Socialiştilor de la Bruxelles, s-a delimitat oficial, imediat după încarcerarea lui Liviu Dragnea, de lupta cu „statul paralel”, subiect aflat pe agenda PSD şi ALDE. Pe de altă parte, pentru că Liviu Pleşoianu  abandonase cursa pentru prezidenţiale.

Iată că acum, în perspectiva alegerilor din 2024, proiectului constituirii polului naţional suveranist i se trasează contur politic de către PNŢCD-ul condus de Aurelian Pavelescu. Asta, deşi România este suverană prin Constituţie. Discursul suveranist nu are însă de-a face cu noţiunea de suveranitate aşa cum este ea prevăzută în legea fundamentală. Discursul suveranist – virulent anti-european, extremist – are de-a face doar cu încercarea de decuplare a statelor de UE, miza finală fiind o încercare de împingere a constructului european spre destrămare din interior. Exact ce, de ani de zile, îşi doreşte şi încurajează prin propagandă Rusia sub regimul Putin.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

2 Comentarii

  1. LevSt. spune:

    „… prin propaganda, sub regimul lui Putin.”____–-____propaganda este ea insasi o arma si -de multe ori- chiar mai eficace decat bombele…Totusi, nu cred ca Romania este in pericol din acest punct de vedere, ci mai degraba din cauza faptului ca tara nu mai are o opozitie, iar cei 4 mari gangsteri politici, sunt pe aceiasi linie, desi pare aiuritori, acest lucru…Este vorba de iohan , marele tradator a orice, ciuca, ciolacu si danca plus zecile de slugi di urmatoarea linie imediata…
    -II-Noul pariu al lui Putin (madalin Hodor) „…nu foarte departe de noi se moare în fiecare oră, în fiecare minut, în fiecare secundă…”___––____adevarat si trist , insa situatia este resimtizita mai acut (daca mai este!) doar pentru ca este in vecinatatea noastra si pentru ca exista si perspectiva reala a implicarii Romaniei, la modul drect, altfel , pe aceasta planeta, inca din fasha ei, omenirea a avut si are un lant de razboie intraspecie, practic evolotia omului este profund legata de arme, odata inceputa umanizarea (iesirea din animalitatea profunda) primul lucru inventat a fost ghioaga de lemn tare, pentru a-l omori chiar pe fratele sau, pentru a-i lua halca de carne sau osul din care acesta infuleca, apoi lupte pe grupuri( triburi), etc., la zi nu traim decat o forma a evolutiei f. inaintate, in care pietroiul, ghioaga, etc., ( care ele insele au inlocuit gherele, coarnele si copitele) au fost cizelate la nivel de arme sofisticate , ultrarapide si eficiente, care fac posibil genocidul in mod instantaneu, sau in secunde…Cat despre „colapsul economic ” , nu cred ca va fi prea rasunator, si asta din 3 motive, primul este ca Rusia are inca cele mai multe si mari resurse naturale, iar lumea este inca in nevoie pentru ele; doi, deja doua imense tari( plus altele mai mici) sunt de partea Rusiei, China la modul declarat si implicat, India, prin „neutralitate” partinica, si trei, rezilienta istorica a poporului rus, care -peste toate- vede ca o actiune justificata, invazia Ukrainei, de unde inca un motiv sa continue sa munceasca- si sa stranga cureaua, chiar mult- fara a pune prea multe intrebari, si -mai ales- fara a sabota sau a se rascula…

  2. LevSt. spune:

    „R.Culcer:-acest guvern căruia lui îi datorăm în primul rând, nu lui Putin, și inflația, și sărăcia de azi și de mâine. //___–-___exact ce am mai spus, lichelele au gasit un cal de bataie, si o „ratiune” pentru a subjuga la max. natia , armatei de paraziti (armata, etc.), acesta este cazul de mai jos, acest ‘arcel „olacu, a devenit aliat de nadejde al lui iohan(bivolul balan) si ciuca(bot-de-maciuca), declaratia de mai jos este DOAR UN TEST ( si -mai tarziu- un pretext) administrat populatiei, sa vada daca mai are putere sa se ridice impotriva la asemenea samavolnicie* , practic este egal cu ” a trecut intai o boare…”, adica pregatirea populatiei pentru fapt… Desigur ca iohan va nega „vehement” ca are intentii imperiale, insa trebuie sa fim convinsi ca chiar asta si vrea, sa mai stea ” la carma” inca un mandat si, apoi, inca unul si inca unul, in ultima instanta, idea aceasta le vine mai la toti republicanii dictatori sau din fostele tari comuniste(care se cam suprapun), exact cum spuneam in 1993-1994( In „Religia, dusmanul credintei.Religiile, parintii urii”- pag. 85), ca acesti indivizi sunt -de fapt- regi neancoronati, insa cu puteri discretionare, cu mult mai mari decat ale oricarui Rege sau Imparat actual….(* asa s-a intamplat si ultimele alegeri, individul a incalcat cel mai democratic protocal al alegerilor, infruntarea directa intre candidati, sustinut de vreo 16 terchea-berchea, platiti(sau de la natura idioti) , sa-i faca jocul satrapului, evident fiind-si atunci, si acum- ca , la „realizarile” sale, chiar si veorika l-ar fi facut praf, in fata alegatorilor…. : „Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.