Andrei Vieru și Sergiu Klainerman, într-un concert și un dialog de excepție la Universitatea de Vest din Timișoara

Andrei Vieru. Foto: Grupul pentru Management şi Mediere Culturală

Andrei Vieru, unul dintre cei mai importanți pianiști ai României, va susţine la Universitatea de Vest din Timişoara un concert, urmat de un dialog cu un matematician de elită, Sergiu Klainerman, profesor la Universitatea Princeton. Ambele evenimente sunt desfășurate sub egida „La UVT, Cultura este Capitală!”.

 

Concertul de pian susţinut de Andrei Vieru va avea loc miercuri, 22 iunie, începând cu ora 18.30, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara. Va interpreta două lucrări de J.S. Bach: Partita nr. 6 în mi minor BWV 830 şi Fantezia cromatică și fuga BWV 903, şi 6 momente muzicale, de Franz Schubert. Joi, 23 iunie, începând cu ora 18, Andrei Vieru va dialoga cu matematicianul Sergiu Klainerman, în jurul unei teme cu totul aparte: „Tentațiile totalitare ale lumii în care trăim”. Discuția va fi UVT. Ambele evenimente vor fi transmise live pe pagina de Facebook a UVT.

Andrei Vieru s-a născut într-o familie de muzicieni: tatăl lui a fost compozitorul Anatol Vieru, iar mama lui este muzicolog. După terminarea Conservatorului din București, Andrei Vieri a urmat cursuri cu Carlo Zecchi, la Salzburg, și cu Lev Naoumov, la Moscova. Este de asemenea unul dintre elevii străluciți ai pianistului Dan Grigore. Din 1988 s a stabilit la Paris. Este prezent pe numeroase scene internaționale, în Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia și Canada. Socotit de critica muzicală un formidabil interpret al lui Bach, a înregistrat pentru prestigioase case de discuri Variaţiunile Goldberg, Arta Fugii, Clavecinul bine temperat, precum şi opere majore de Beethoven, Liszt sau Mussorgski. Când nu cântă la pian, Andrei Vieru scrie sau face cercetări în domenii ale matematicii. Este autorul mai multor eseuri publicate în reviste din România şi din Franţa şi al volumului Elogiul vanității. Mic tratat de libertate (Humanitas, 2021).

Sergiu Klainerman este un matematician american de origine română cunoscut pentru contribuțiile sale la studiul ecuațiilor diferențiale hiperbolice și al relativității generale. În prezent, este titularul Catedrei de matematică Eugene Higgins de la Universitatea Princeton, unde predă din 1987. Între anii 1980 și 1987, a fost membru al corpului profesoral al Universității New York.

Sergiu Klainerman. Foto: IHES

„Reflecția, muzica, științele se pot înscrie într-un dialog aparte, ce stă sub semnul culturii înalte. Săptămâna aceasta, la Universitatea de Vest din Timișoara vor veni două personalități remarcabile: Andrei Vieru și Sergiu Klainerman. Dacă în prima seară ne vom bucura de un concert aparte, susținut de Andrei Vieru, în cea de-a doua vom participa la un dialog cu adevărat interdisciplinar, în care două minți strălucite, cu o pregătire ce aduce laolaltă domenii diverse, de la muzică la matematică, vor dialoga în jurul unei teme cât se poate de provocatoare. Îi așteptăm pe timișoreni să ne fie alături și suntem convinși că vor avea parte de o experiență realmente specială, pentru că La UVT, Cultura este Capitală!”, transmite rectorul UVT, profesorul  universitar Marilen Gabriel Pirtea.

Seria de conferințe ,,La UVT, Cultura este Capitală!” face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană, finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte, și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.