Țara ca un CNATDCU


Unii, mai optimiști, spun că nu are ce să se întâmple, că aia nu este Justiție dacă stă într-un singur om. Corect! Dar vreau să argumentez că se poate mult mai rău, chiar și fără modificarea legislației, doar prin „decapitarea instituțiilor”.

 

Președintele Klaus Johannis a revocat-o, azi, pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA. Decizia a stârnit reacții de bucurie în rândul coaliției de la guvernare și de revoltă, în rândul susținătorilor luptei anti-corupție. Mulți ar fi vrut ca președintele să mai „joace”, chiar dacă trebuia să respecte decizia CCR. Unii, mai optimiști, spun că nu are ce să se întâmple, că aia nu este Justiție dacă stă într-un singur om. Corect! Dar vreau să argumentez că se poate mult mai rău, chiar și fără modificarea legislației, doar prin „decapitarea instituțiilor”. Haide să facem o analogie și să analizăm experiența CNATDCU, după ce USL a început să trăiască (2012).

Dar ce este CNATDCU? CNATDCU este prescurtarea de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, una dintre agențiile consultative ale Ministerului Educației ce validează calitatea concursurilor didactice și a tezelor de doctorat. După ce Legea Educației Naționale i-a dat atribuții clare, a apărut un Regulament de organizare și funcționare și au fost selectați membrii comisiilor de specialitate, CNATDCU a intrat într-o ciocnire frontală cu Puterea, odată cu judecarea deciziei privind plagiatul prim-ministrului Victor Ponta. Ministrul Liviu Pop a organizat un desant celebru la sediul CNATDCU, unde se delibera asupra plagiatului lui Ponta și a desființat Consiliul CNATDCU, reorganizând comisiile de specialitate cu aducerea de noi membri. Acum se știe, cu toate tertipurile, teza lui Ponta a fost declarată plagiat și i-a fost retras titlul de doctor. A urmat o perioada de guvernare USL, cu OUG de modificare a Legii Educației. 

Guvernul tehnocrat a adus, în 2016, câteva prevederi ce au re-pornit lupta împotriva imposturii și a doctoratelor plagiate, iar câțiva jurnaliști de investigație au dovedit public impostura multor politicieni sau ofițeri din Armată și serviciile de informații cu doctorate plagiate. Atunci au fost puse bazele normative prin ordine de ministru a luptei împotriva plagiatelor. Ecaterina Andronescu //pressone.ro/mutilarea-legii-educatiei/  a încercat din nou să mutileze Legea Educației și să-i salveze pe plagiatori. Cu toate acestea mecanismul a început să funcționeze, din 2016 până azi au fost depuse peste 40 de sesizări de plagiat, 5 decizii au constatat plagiatul unor nume mari: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Petre Tobă sau Florentin Pandele. Singura teză care a fost declarată, după controverse, ca fiind de slabă calitate este cea a… Laurei Codruța Kovesi.

Guvernul tehnocrat a plecat, iar venirea la puterea a coaliției PSD-ALDE a adus noi modificări de ordine de ministru și noi membri ai CNATDCU. Dacă se uită cineva pe site-ul CNATDCU la rubrica Documente de înființare va constata că majoritatea ordinelor și modificărilor se referă la schimbarea compoziției comisiilor sau a regulamentelor. Chestiunea este că treisferturi din membrii CNATDCU sunt oameni de calitate, ce îndeplinesc cu brio condițiile academice dar șefii de comisii și membrii Consiliului au fost aleși dintre clienții Puterii.

Ce se întâmplă până azi în lupta cu impostura academică? Constatăm că sesizările de plagiat au „înghețat” la cele 40, că doar 2 dintre următoarele 10 decizii definitive sunt de plagiat, că tezele de la Academia Națională de Informații, cu suspiciuni rezonabile de plagiat, nu au fost judecate de către comisiile de etică și trimise la CNATDCU.

Cam asta se poate întâmpla și la DNA, prin „decapitare”. Există, totuși, speranță, mai mulți actori-cheie externi sau societatea civilă pot exercita presiuni să nu se întâmple acest lucru. Cheia este, însă, la profesioniștii din sistem, care nu vor să devină „idioți utili”.

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.


Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.