Sorin Ioniță îşi lansează „Deceniul furiei și indignării”

Foto: Arhivă personală Sorin Ioniţă

Humanitas invită cititorii la o întâlnire online cu analistul politic Sorin Ioniță, despre recentul său volum Deceniul furiei și indignării. Cum ne-au schimbat ultimii zece ani?, apărut de curând la editura Humanitas.

 

Sorin Ioniţă, „Deceniul furiei și indignării. Cum ne-au schimbat ultimii zece ani?”, Humanitas, 2021, 252 pagini

Evenimentul va fi difuzat live azi, de la ora 19.30, pe paginile de Facebook ale Editurii Humanitas și pe canalul de YouTube al Humanitas. Înregistrarea audio va fi ulterior disponibilă pe Humanitas Soundcloud, pe Spotify, Deezer, Apple şi Google.

Alături de Sorin Ioniţă la eveniment vor vorbi Cristian Preda, de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, și jurnalistul Marian Voicu.

„Cum poate deveni cartea unui analist politic captivantă? Simplu: decupând «10 ani de gâlceavă» și descriindu-i ca pe un fragment din jocul cu zaruri al istoriei. Nimeni nu poate să spună ce va ieși la capătul ciocnirii recente dintre mișcările tribalist-identitare și antieuropene din vestul Europei și modelul occidental tradițional, bazat pe politici moderate, elite și competență. Nimeni nu știe dacă schimbările survenite odată cu criza Covid-19 vor fi o provocare în spațiul găsirii de noi soluții ale conviețuirii sau, dimpotrivă, vor conduce la bulversări necunoscute. Această dublă lectură a viitorului – ne așteaptă o renaștere, ori o fundătură? – dă cheia caracterului captivant al cărții. În plus, autorul e un remarcabil stilist: nu există digresiuni, stereotipuri, plictis. Totul e limpede, alert, fluent”, spune Gabriel Liiceanu despre acest volum apărut recent în colecția Istorie a editurii Humanitas.

Cristian Preda îl consideră pe Sorin Ioniță ca fiind unul dintre puținii analiști veritabili din România: „Are toate calitățile: culege informații relevante despre subiectul tratat, chibzuiește lucrurile fără a ține partea cuiva, trage concluzii originale și nu e încrâncenat. Cartea de față vorbește despre portrete de semn contrar, autorul analizându-i pe cei care s-au smintit în ultimii ani, la stânga sau la dreapta spectrului politic, pe cei care au produs extremism și derapaje de la democrația liberală, pe cei care livrează isterie și iluzii. Sorin Ioniță e o voce moderată, de la care afli mereu ceva interesant.”

La rândul său, Marian Voicu spune că Sorin Ioniță își asumă o sarcină dificilă în acest volum, şi anume investigarea prezentului și scrutarea viitorului: „Ne aflăm într-un moment de cumpănă, în care, după zece ani de frământări, începând cu criza globală din 2008 – 2009 şi sfârșind cu criza Covid-19 din 2020, democrația liberală pare a-și fi epuizat forța de seducție. Autorul investighează cu vervă și acribie marile teme ale ultimului deceniu și pune întrebările esențiale. Încotro ne îndreptăm, așadar?”

 

 

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.