Sorin Cîmpeanu, ministrul Pristanda

Foto: Guvernul României

Profesor universitar, conducător de doctorat, rector reales, fost preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, senator-membru al Comisiei de Învăţământ şi ministru al Educaţiei la al doilea mandat, încununat cu zece titluri de Doctor Honoris Causa. Informaţiile din CV referitoare la activitatea sa ştiinţifică şi de cercetare sunt însă mai mult decât evazive. Când i-am solicitat detalii, Biroul de Comunicare al Ministerului Educaţiei mi-a transmis că datele legate de teza de doctorat şi de cărţile ministrului nu sunt informaţii de interes public. Am încercat să aflu care sunt cele 18 volume în care este autor sau coautor, aşa cum menţionează în CV. În evidenţele Bibliotecii Naţionale a României am găsit doar nouă, iar cum două dintre ele par a fi reeditate, rămân şapte. Aşadar, numărătoare în stil Pristanda în CV-ul ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

 

Un CV cu puncte de suspensie

La rubrica „Activitate științifică și de cercetare”, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, menţionează în CV că este autor/coautor pentru 18 cărţi / capitole în cărți / manuale. Fără a preciza însă care sunt acestea, deşi pentru un om care a făcut carieră academică (este cadru universitar, fost decan, rector la al treilea mandat, fost secretar general al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, fost preşedinte al Consiliului Național al Rectorilor din România) sunt informaţii care ar trebui menţionate. Ar fi, teoretic, ele însele o convingătoare carte de vizită.

Sorin Cîmpeanu nu consideră, însă, că este necesar să le facă publice. Ba mai mult, a  refuzat să le menţioneze şi după ce acest lucru i-a fost solicitat oficial. La sfârşitul lunii martie i-am cerut – printr-o cerere de informaţii trimisă şi pe adresa lui de mail, şi pe cea a Biroului de Presă al Ministerului Educaţiei – să comunice titlul, locul şi data susţinerii tezei sau a tezelor sale de doctorat şi, de asemenea, titlul cărţilor pe care le-a publicat, anul apariţiei lor şi editura la care au apărut.

După ce a tergiversat răspunsul timp de 40 de zile, Biroul de Comunicare al Ministerului Educaţiei transmite că informaţiile solicitate nu sunt din categoria celor de interes public, întrucât nu privesc activitatea ministerului: „În conformitate cu dispozițiile art. 2 lit b) din Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările și completrările ulterioare, «prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei». Cu alte cuvinte, solicitarea dumneavoastră nu privește acte care să rezulte din activitatea Ministerului Educației.

 

Din 18 volume, doar nouă există la Biblioteca Naţională a României

În Catalogul general al Bibliotecii Naţionale a României numele lui Sorin Cîmpeanu nu apare menţionat, ca autor sau coautor, pentru 18 volume.

Acesta figurează cu o singură lucrare de autor: Cercetări privind posibilitatea irigării cu apă uzată provenită din complexele avicole şi de creştere a suinelor în condiţii de protecţie a mediului ambiant şi stabilirea soluţiilor de proiectare a amenajărilor de irigaţii apă uzată. Aceasta este teza sa de doctorat, susţinută la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, în anul 2000, sub coordonarea ştiinţifică a prof. univ. Ioan Pleşa. Coautor apare nouă titluri, dintre care unul pare o ediţie revizuită/adăugită a altuia, căruia i se adaugă un coautor şi i se modifică puţin titlul, iar un altul este o reeditare, cu o mică modificare în titlu, publicată ulterior în cadrul unui proiect. Aşadar, rămân de fapt şapte volume de coautor.

 • Pleşa, Ioan; Cîmpeanu, Sorin, Îmbunătăţiri funciare, Cris Book Universal, 2001, 425 p., ISBN 973-96492-6-2;
 • Cîmpeanu, Sorin; Pleşa, Ioan; Ene, Alexandru, Proiectarea lucrărilor de irigaţie, desecări – drenaje şi combaterea eroziunii solului, Bucureşti, 2002, 275 p., ISBN 973-85863-2-1; în catalogul BNaR, la acest volum, care pare un suport de curs, nu este menţionată editura.
 • Jinga, Ionel; Cîmpeanu, Sorin Mihai, Irigaţii, desecări, combaterea eroziunii solului, irigarea culturilor: lucrări practice, Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, 2006, 206 p., curs universitar, fără ISBN.
 • Jinga, Ionel; Cîmpeanu, Sorin Mihai; Niţu, Oana Alina, Irigaţii, desecări, combaterea eroziunii solului: irigarea culturilor, Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, 2009, 208 p., fără ISBN;
 • Manole, Emilia; Câmpeanu, Sorin, Calculul amenajării de irigaţii, 2008, Editura Nouă, Bucureşti, 2008, 243 p., ISBN 978-973-8987-64-7;
 • Petrescu, Nicolae; Vîrsta, Ana; Cîmpeanu, Sorin Mihai, Evaluarea impactului asupra mediului, Târgovişte, Valahia University Press, 2012, 216 p., ISBN 978-606-603-025-0
 • Temocico, Georgeta; Cîmpeanu Mihai Sorin, Accesarea fondurilor structurale de către cooperativele agricole: componentă a dezvoltării rurale. Costeşti, Ars Libri, 2013, 122 p., ISBN 978-606-574-408-0;
 • Temocico, Georgeta; Cîmpeanu Mihai Sorin, Accesarea fondurilor structurale de către cooperativele agricole: componentă a dezvoltării rurale în România, ediţia a II-a revăzută, Bucureşti, Ceres, 2013, 111 p., ISBN 978-973-40-1025-7. Pare acelaşi volum cu cel menţionat anterior, care a apărut la foarte scurt timp, în cadrul proiectului „Cooperare continuă pentru dezvoltarea cooperativelor agrigole”, finanţat de Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională.
 • Cîmpeanu Mihai Sorin; Costoiu, Mihnea; Dobrescu, Tiberiu Gabriel; Postăvaru Nicolae, Managementul sistemului de educaţie şi formare profesională continuă, Editura Matrix Rom, 2016, 226 p., ISBN 978-606-25-0270-6.

 

Titluri peste titluri. Opera academică, ascunsă.

În momentul de faţă, Sorin Cîmpeanu este profesor universitar şi conducător de doctorat la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, ministru al Educaţiei, senator, membru în comisia parlamentară pentru Învăţământ, tineret şi sport, preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei, membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

Ceea ce Sorin Câmpeanu nu şi-a trecut în CV este calitatea de membru titular al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, unde, declarativ, unicul criteriu pentru primirea ca membru „îl constituie caracterul de excelenţă al contribuţiei candidatului în domeniul ştiinţelor militare, informaţiilor şi ordinii publice, materializat prin impactul rezultatelor activităţii cercetării ştiinţifice proprii, originalitatea contribuţiilor, caracterul de noutate şi reputaţia naţională-internaţională a candidatului”. Nu este clar în ce constă acest caracter de excelenţă al contribuţiei pe care şi-a adus-o în domeniul ştiinţelor militare, informaţiilor şi ordinii publice. Din CV nu rezultă că ar exista.

Sorin Cîmpeanu este licenţiat în Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului, în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, facultate în cadrul căreia a urmat şi doctoratul în perioada 1992-2000. Câţiva ani mai târziu, a făcut trei cursuri post-universitare care i-au deschis drumul spre cercul „securităţii naţionale”: în 2009 a urmat programul Managementul afacerilor interne, la Colegiul Naţional de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, apoi, în 2013, programul de studii postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională Securitate şi bună guvernare, în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică, la Colegiul Naţional de Informaţii din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, iar în 2016, programul de studii postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională Securitate şi bună guvernare în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică la Colegiul Naţional de Apărare de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

A primit zece titluri de Doctor Honoris Causa, în decurs de  cinci ani, jumătate dintre ele în 2018, în timp ce era la al doilea mandat de preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor: în 2014 titlul i-a fost decernat de Universitatea Tehnică din Iaşi, în 2015, cât era ministru al Educaţiei,  de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Timişoara, în 2017 – Universitatea din Craiova, 2018 – Academia Forţelor Terestre Sibiu, 2018 – Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Academia de Ştiinţe Economice, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, 2019 – Universitatea din Piteşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi.

A primit, de asemenea, din partea Preşedinţiei României, în 2019, Ordinul Naţional Steaua României în grad de cavaler.

 

Similitudini

În situaţii asemănătoare s-au aflat fostul premier Sorin Grindeanu şi directorul SIE, Gabriel Vlase.

În CV-ul de prim-ministru al lui Sorin Grindeanu erau menţionate trei cărţi pe care acesta afirma că le-a scris. Două dintre ele însă, Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă şi Tehnoredactarea computerizată, nu au putut fi găsite, iar una apărea cu un alt ISBN decât cel acordat de Biblioteca Naţională a României.

Potrivit CV-ului lui Gabriel Vlase, fusese publicat pe Camera Deputaţilor înainte de numirea la SIE, acesta ar fi autorul a trei volume. Unul din ele, Provocări strategice, care apare ca fiind publicat la Rao, nu a fost de găsit. Nici pe site-ul editurii – unde numele lui Gabriel Vlase nici nu apare la secţiunea „Autori”, nici în bibliotecile universitare, nici în catalogul Bibliotecii Naţionale a României.

Între timp, după ce aceste informaţii au apărut în presă, din CV-urile celor doi au dispărut cărţile pe care le menţionaseră la un moment dat ca fiind scrise de ei…


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

2 Comentarii

 1. 4 august 2021

  […] Citiţi şi: Sorin Cîmpeanu, ministrul Pristanda […]

 2. 30 septembrie 2022

  […] Sorin Cîmpeanu, ministrul Pristanda […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.