Unul din volumele de securitate naţională, pe care noul director al SIE declară că le-a scris, nu este de găsit
Gabriel Vlase, noul director al Serviciului de Informaţii Externe, despre care presa a scris că şi-ar fi obţinut prin fraudă cea mai importantă diplomă, aceea de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, declară în CV că este autorul unui volum de securitate naţională care, însă, este de negăsit.
Trei volume declarate, unul lipsă în biblioteci şi la editură
Validat, ieri, de Parlament pentru a fi numit în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe, în ziua în care votase favorabil controversatele modificări aduse Codului Penal, Gabriel Vlase – alegerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru şefia acestui serviciu – a depus azi jurământul la Palatul Cotroceni.
În CV-ul noului director al SIE apare, însă, o informaţie care nu concordă cu realitatea. Gabriel Vlase declară că este autorul a trei volume şi că are o contribuţie într-un al patrulea volum, dar o carte nu este de găsit. La secţiunea „Activitatea publicistică, ştiinţifică, în foruri academice”, Gabriel Vlase menţionează trei volume:
- Provocări strategice, editura Rao, 2007;
- Securitate în Europa de Sud-Est – Actualitate şi perspective strategice, Editura Rao, 2010;
- Elemente de geopolitică şi relaţii internaţionale, Editura Rao, 2012;
- Contribuţie la volumul Cunoaştere strategică în Zona extinsă a Mării Negre, sub egida Harvard Kennedy School, Editura Rao, 2011.
Volumul Provocări strategice, în cazul căruia Gabriel Vlase se prezintă pe CV ca autor, nu este de găsit. Nici pe site-ul editurii Rao – unde numele lui Gabriel Vlase nici nu apare la secţiunea Autori, deşi a publicat trei cărţi la această editură, nici în bibliotecile universitare, nici în catalogul Bibliotecii Naţionale a României.
Există un volum cu acest titlu, Provocări strategice, care apare înregistrat la Biblioteca Naţională a României, dar în Catalogul cărţilor în curs de apariţie, adică numai la nivel de intenţie de publicare, Şi nu în anul 2007, cum apare menţionat în CV-ul lui Gabriel Vlase, ci în 2008. Şi nu scris de Gabriel Vlase, ci de Mihai Tudose, în co-autorat cu Gabriel Vlase şi Constantin Onişor, acesta din urmă fiind coordonatorul tezelor de doctorat ale celor doi, obţinute de la Academia Naţională de Informaţii a SRI, în Ştiinţe Militare şi Informaţii.
Situaţia este asemănătoare cu cea în care se află fostul premier Sorin Grindeanu, în cazul căruia două dintre cele trei cărţi pe care declara în CV că le-a scris nu au putut fi găsite, iar una apare cu un alt ISBN decât cel acordat de Biblioteca Naţională a României.
Citeşte şi: Două dintre cele trei cărţi pe care premierul Sorin Grindeanu declară că le-a scris sunt de negăsit
Acuze de plagiat în teza de doctorat
La adresa ambelor teze de doctorat, şi a lui Mihai Tudose, şi a lui Gabriel Vlase, au fost aduse, în spaţiul public, acuzaţii de plagiat.
Newsweek dezvăluia recent că teza lui Gabriel Vlase, Studiu cu privire la o strategie de securitate modernă pentru Europa, susţinută 2010, la Academia Naţională de Informaţii a SRI – teză coordonată, cum spuneam, de Constantin Onișor –, este plagiată. Acuzaţie pe care dl Vlase nici nu a negat-o: „Nu neg, dar în 99% din cazuri am o construcţie cinstită care s-a răsfrânt asupra activităţi mele.”
În privinţa plagiatului din lucrarea de doctorat a lui Mihai Tudose, obţinută în acelaşi an, cu acelaşi profesor şi tot la Academia Naţională de Informaţii, sunt trei ani de când în presă au fost publicate dovezi de plagiat şi, curând, va fi un an de când CNATDCU a fost sesizat oficial cu privire la acest aspect. În tot acest timp, cele două instituţii – cea care a emis titlul de doctor, respectiv Academia Naţională de Informaţii, şi cea care ar trebui să confirme sau să infirme instituţional plagiatul, respectiv CNATDCU –, au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a tergiversa un verdict oficial şi, eventual, retragerea titlului de doctor.
Citeşte şi: Academia Naţională de Informaţii şi CNATDCU, încremenite în faţa acuzelor de plagiat aduse lui Mihai Tudose
Fostul subprefect de Bacău devine pasionat de studii de apărare şi securitate naţională
Gabriel Vlase fost propulsat în politică de Viorel Hrebenciuc, a devenit apoi un apropiat al grupării din jurul lui Mihai Tudose, iar după căderea în dizgraţie şi înlăturarea fostului premier, pare să fi ajuns un apropiat al Liviu Dragnea, fiind ales vicepreședinte al PSD la congresul din 10 martie, un scrutin cu final previzibil, pentru reconfirmarea puterii în partid a lui Liviu Dragnea.
Gabriel Vlase pleacă la conducerea SIE din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, în care a fost numit în februarie 2017. Este deputat PSD din 2004, anterior fiind subprefect de Bacău (2001-2004) şi consilier local de Bacău (2000-2004). În CV-ul acestuia nu este menţionat ce a făcut din 1996, anul absolvirii Institutului Politehnic din Bucureşti, până în 2000, anul înscrierii în PSD, când este ales, cum spuneam, consilier local.
O dată cu venirea la Bucureşti, ca deputat, în anul 2004, Gabriel Vlase începe să facă o serie de studii în securitate, nefiind clar, atunci, la ce îi folosesc, el fiind parlamentar. În anul 2005 urmează Colegiul Naţional de Apărare, din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare a MApN. În 2006, Colegiul Superior de Securitate Naţională, din cadrul aceleiaşi universităţi, şi, în acelaşi an, Programul pentru Înalţi Oficiali, la Centrul European Marshall pentru Studii de Securitate, în Germania. În 2007, urmează cursuri postuniversitare la Institutul Diplomatic Român şi, în paralel, face o specializare în „Analiza şi rezolvarea conflictelor armate”, la Georgetown University, în SUA. În 2010, devine doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii a SRI, cu o teză căreia i se aduc, cum spuneam, acuzaţii de plagiat, pe care Gabriel Vlase nici nu le infirmă. Iar din iulie 2018, devine directorul Serviciului de Informaţii Externe al României.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News
astia au stat o viata in functii publice si au lucrat la CV/studii , de muncit in tara asta muncesc doar prostii …