Fuga din ţară a lui Sebastian Ghiţă nu a făcut obiectul niciunei anchete

Fuga din ţară a lui Sebastian Ghiţă, în timp ce era pus sub control judiciar şi avea interdicţie de a părăsi România – caz în care vorbim, posibil, de complicitate din partea unor angajaţi ai Poliţiei de Frontieră, complicitate care poate duce mult mai sus de tura de noapte dintr-un punct de trecere a frontierei –, nici măcar nu a făcut obiectul niciunei anchete penale. Poliţia de Frontieră refuză să facă publice informaţii, ivocând un dosar penal. Care nu există.

 

Ce spuneau anul trecut Poliţia de Frontieră, Poliţia Română şi Ministerul de Interne?

În februarie 2018 – adică, la mai mult de un an de la momentul în care Sebastian Ghiţă, ex-deputat PSD şi fost şef al Comisiei parlamentare de control al SRI, pus sub acuzare de DNA scăpa de sub filaj, iar mai apoi părăsea ţara, deşi era sub control judiciar şi avea interdicţie să o facă – scriam despre zidul de tăcere ridicat în jurul fugii din România a acestuia. Conducerile a trei instituţii ale statului, Ministerul de Interne, Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră, invocau, atunci, fel de fel de argumente care nu stăteau în picioare pentru a evita să dea o informaţie certă în acest subiect. Mai precis, refuzau să spună cine se face răspunzător pentru fuga de sub escortă şi, mai ales, pe unde, cum şi cu ajutorul cui – sau, eventual, din neglijenţa cui – a părăsit, ilegal, România.

Poliţia Română dădea de înţeles că încă anchetează cazul Şi, pentru a nu da niciun fel de informaţii, invoca art.12, alin.1, lit. e) din Legea nr. 544/2001. Adică, ce spune acel paragraf? Că sunt exceptate de la liberul acces “informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare”. Deci, la un an şi două luni de când o filajul îl scăpa de sub ochi pe Ghiţă ancheta internă bătea pasul pe loc.

Poliţia de Frontieră – instituţie care are în pază graniţele ţării şi care, potrivit Codului de Procedură Penală, în cazuri de interdicţie de a părăsi ţara, primeşte o copie a deciziei, fiind obligată să dispună darea inculpatului în consemn la punctele de trecere a frontierei – transmitea că aşteaptă să cerceteze alţii acest caz… Întrebările pe care i le adresasem chestorului Ioan Buda, pe atunci şef al Poliţiei de Frontieră, acum şef al Poliţiei Române, au fost:

  1. Prin ce punct de trecere a frontierei şi în ce dată a părăsit Sebastian Ghiţă România?
  2. Au existat sancţiuni date poliţiştilor de frontieră aflaţi în tură la momentul respectiv? Dacă da, în ce au constat acestea şi care sunt faptele care li se impută? Dacă nu, de ce nu au fost aplicate sancţiuni?

Ce răspundea conducerea Poliţiei de Frontieră? Că “va putea efectua verificări specifice pentru a stabili modalitatea prin care Sebastian Ghiță a părăsit teritoriul României, în funcţie de rezultatul anchetei desfășurate de autoritățile abilitate și de datele de interes ce vor rezulta în urma instrumentării dosarului penal.”

Aceleaşi întrebări i-am adresat atunci şi ministrului de Interne, Carmen Dan, în plus, solicitându-i să comunice rezultatele anchetei interne referitoare la modul în care au acţionat poliţiştii de la Direcţia de Operaţiuni Speciale, care l-au scăpat de sub observaţie pe Sebastian Ghiţă, în timpul misiunii de filaj. MAI dădea un răspuns care nu spunea nimic şi ne trimitea la un comunicat de presă al Poliţiei Române din… 28 decembrie 2016.

La mai bine de doi ani de la fuga din ţară a lui Sebastian Ghiţă, pentru că nicio instituţie a statului nu a mai adus în spaţiul public subiectul, am contactat din nou Poliţia Română, Poliţia de Frontieră şi MAI. Asta, în primă fază. Apoi, pentru că ni s-a spus că dosarul „e la Parchet”, am contactat: DNA Ploieşti, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova şi Parchetul General. Un dosar penal nu există…

 

MAI şi Poliţia Română, la unison: „Nu au fost constatate încălcări ale normelor procedurale”. Şi, totuşi, Ghiţă a fugit.

Conducerilor MAI şi Poliţiei Române, respectiv lui Carmen Dan şi chestorului Ioan Buda, le-am solicitat să comunice dacă IGPR a finalizat ancheta internă referitoare la modul în care au acţionat poliţiştii de la Direcţia de Operaţiuni Speciale, în decembrie 2016 când l-au scăpat de sub filaj pe Sebastian Ghiţă şi, de asemenea, să ne comunice rezultatele acestei anchete şi măsurile dispuse.

Într-un răspuns comun, transmit că a fost efectuată o anchetă internă, „al cărei rezultat a fost prezentat procurorului de caz”. Rezultatele anchetei, ni se mai transmite, „au fost prezentate, la data de 28 decembrie 2016, prin intermediul unui comunicat de presă”. Ce spunea acel comunicat de presă? Că „nu au fost constatate încălcări ale normelor procedurale, iar în ceea ce privește cooperarea interinstituțională s-au dispus măsuri pentru îmbunătățirea acesteia”. Deci, nu e nimeni de vină că Sebastian Ghiţă a scăpat de sub nasul echipajului de filaj, iar despre o eventuală favorizare a acestuia nici nu se pune problema…

 

Poliţia de Frontieră arată cu degetul spre „parchet”. După insistenţe, spre DNA Ploieşti

Am cerut conducerii Poliţiei de Frontieră, respectiv comisarului-şef Adrian Popescu,  şi conducerii MAI – care în vara lui 2017 anunţa o anchetă internă –, să comunice dacă a fost demarată acea anchetă referitoare la modul în care Sebastian Ghiţă a părăsit ţara şi, de asemenea, care sunt rezultatele şi măsurile dispuse.

Ce răspunde IGPFR? Dacă anul trecut susţinea că nu poate da informaţii, menţionând că  “va putea efectua verificări specifice pentru a stabili modalitatea prin care Sebastian Ghiță a părăsit teritoriul României, în funcţie de rezultatul anchetei desfășurate de autoritățile abilitate și de datele de interes ce vor rezulta în urma instrumentării dosarului penal”, acum îşi menţine refuzul de a da informaţii, schimbând un pic răspunsul: „Aspectele privind modalitatea prin care Sebastian Ghiţă a ieşit din ţară fac obiectul unui dosar penal instrumentat de unitatea de parchet competentă, sens în care ne aflăm în imposibilitatea de a comunica public informaţii privind stadiul acesteia”.

Am cerut purtătorului de cuvânt al instituţiei, inspectorului Alexandra Popescu, să ne comunice despre ce parchet este vorba. Ni s-a răspuns, după ceva insistenţe, verbal, că e vorba despre DNA Ploieşti.

MAI nu a mai răspuns, ci a direcţionat solicitarea de informaţii spre Poliţia de Frontieră. Care, în plus, faţă de primul răspuns, a transmis că „aspectele privind modalitatea prin care Sebastian Ghiţă a ieşit din ţară fac obiectul unui dosar penal instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, sens în care ne aflăm în imposibilitatea de a comunica public informaţii privind stadiul acestuia.”

 

DNA Ploieşti: „Nu a fost constituit un asemenea dosar penal”

La DNA Ploieşti – unde am solicitat să ne comunice dacă există un astfel de dosar, când a fost deschis, dacă a fost deschis în urma sesizării făcute de o instituţie a statului şi, de asemenea, în ce stadiu este această anchetă –, surriză, însă.

Printr-un răspuns dat de procurorul-şef Marin Nicolae, infirmă însă informaţia: „La nivelul unităţii noastre de parchet nu a fost constituit vreun dosar penal privind părăsirea teritoriului României, în luna decembrie 2016, de către Ghiţă Sebastian Aurelian.”

De asemenea, nici pe rolul DNA – Structura Centrală nu a fost identificat vreun dosar care să aibă ca obiect această faptă, transmite Biroul de presă al DNA.

 

Parchetul Prahova şi Parchetul General nu au în lucru un astfel de dosar

Am solicitat aceleaşi informaţii şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, dat dosarul în care a fost instituit conztrolul judiciar viza fapte comise de oameni din Prahova. Prim-procurorul Oana Alexandru transmite că „la unitatea noastră de parchet nu a fost înregistrată nicio lucrare care să vizeze aspectele semnalate”.

Am făcut o solicitare şi la Parchetul General, de unde ni se transmite că pe rolul pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu există o asemenea cauză.

 

Dispărut după o sindrofie a SRI

Sebastian Ghiţă, fost deputat PSD şi fost membru al Comisiei parlamentare de control al SRI, a fost scăpat de sub observaţie de către o echipă a Direcţiei de Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române exact în prima zi în care rămăsese fără imunitate parlamentară. Adică, în seara de 19 decembrie 2016, în timpul unei misiuni de filaj, care a succedat o sindrofie oficială a SRI, la care fusese invitat.

În momentul în care i s-a pierdut urma, Sebastian Ghiţă se afla sub control judiciar şi cu interdicţia de a părăsi ţara, măsuri impuse într-un dosar al DNA Ploieşti, în care era judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti granzi din fieful său – foşti capi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ai Poliţiei judeţene şi DGA Prahova.

În decembrie 2016, DNA dispunea faţă de Sebastian Ghiţă măsura controlului judiciar. „În acest context, una dintre obligațiile pe care trebuia să le respecte persoana respectivă era aceea de a nu părăsi teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent”, spun procurorii DNA.

Măsura a fost luată într-un dosar pe care DNA l-a trimis în judecată în 29 iunie 2016, unde Sebastian Ghiţă era acuzat de două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare a banilor, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații şi de conducere a unui vehicul fără permis de conducere. Alături de el au fost trimişi în judecată procurori şi poliţişti din Prahova. În acest moment, cauza se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători, având termen de judecată la data de 10 iunie 2019.

 

Concluzie

Deci, fuga din ţară a unui individ pus sub control judiciar, pe numele căruia exista interdicţia de a părăsi ţara – caz în care e posibil să vorbim de complicitate a unor angajaţi ai Poliţiei de Frontieră, complicitatea care poate duce mult mai sus de tura de noapte dintr-un punct de trecere a frontierei –, nici măcar nu a făcut obiectul vreunei anchete penale…


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Un comentariu

  1. 27 noiembrie 2023

    […] Fuga din ţară a lui Sebastian Ghiţă nu a făcut obiectul niciunei anchete […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.