Societatea Timişoara, apel pentru respingerea discursului urii

Societatea Timișoara lansează, de Ziua Timişoarei, un apel către cetățenii orașului să respingă discursul urii, să păstreze decența și cordialitatea care au guvernat întotdeauna spiritul acestui loc.

 

„Constatăm că, în ultimii ani, climatul dezbaterilor publice din România a degenerat continuu. La aceasta contribuie dezinformarea, agresivitatea adresărilor, lipsa de respect față de opiniile celuilalt, amenințările, intoleranța. Pasivitatea organelor statului reprezintă cealaltă cauză a stării de degradare a discursului public și de alunecare generală în ostilitate și nesiguranță. În spațiul public al orașului nostru și-au făcut loc violența de limbaj, incitarea la ură interetnică, indecența, insulta, îndemnurile fasciste la violență ce merg până la sugestia suprimării fizice. Vedem cum această deversare de agresivitate proliferează pe rețelele sociale, în diverse publicații și forumuri de discuții”, se arată în Apelul Societăţii Timişoara.

Între participanți, atrag atenţia reprezentanţii Societăţii Timişoara, figurează nu numai anonimi, ci şi figuri publice, politicieni, magistrați, ziariști, scriitori: „Nu e de mirare că între ei regăsim și un fost ofițer de Securitate judecat pentru rolul jucat în reprimarea Revoluției din decembrie 1989.”

Pornind de la principiile de toleranță, civilitate și europenism cuprinse în Proclamația de la Timișoara, reprezentanţii Societăţii Timişoara fac un apel insistent la toți jurnaliștii și la toate instituțiile media să respingă discursul urii, atacurile la persoană, amenințările și să promoveze o dezbatere publică bazată pe argumente, pe respect reciproc, pe spirit de colaborare european.

În Proclamația de la Timișoara se menţionează, printre altele, că „pentru victoria Revoluției din Timișoara s-au jertfit, alături de români, și maghiari, și germani, și sârbi și membri ai altor grupări etnice care de secole conlocuiesc în orașul nostru pașnic, în buna înțelegere. Timișoara este un oraș românesc și european, în care naționalitățile au refuzat și refuză naționalismul. Invităm pe toți șovinii din România, indiferent că sunt români, maghiari sau germani, să vină la Timișoara, la un curs de reeducare în spiritul toleranței și al respectului reciproc, singurele principii care vor domni în viitoarea Casa a Europei”.

Atacurile xenofobe, șovine sau triviale exprimate în mediul virtual în ultima vreme și rostogolite de reprezentanți ai presei locale diminuează imaginea de oraș civilizat, european, capabil să fie un model de Capitală Culturală a Europei, se mai arată în Apelul Societăţii Timişoara.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.