Apelativul „şobolani”, folosit de Liviu Dragnea, nu discriminează pe nimeni, în opinia CNCD

Procurori, judecători, ofiţeri SRI, politicieni din Opoziţie, jurnalişti, adică toţi cei care fac parte din ceea ce vârfurile coaliţiei PSD-ALDE numesc conspiraţionist „statul paralel” ori au legătură cu acesta, au fost  numiţi de Liviu Dragnea „şobolani”. Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării pare că nu vede nicio problemă.

 

Noi asta facem: curăţăm ţara de mizeria împrăştiată de aceşti şobolani”, a declarat Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, în timpul mitingului PSD din 9 iunie 2018, la a cărui organizare a contribuit şi ALDE.

A doua zi, într-o emisiune televizată a continuat în acelaşi registru:  “Aseară, am plecat de la scenă la maşină. Am stat de vorba cu presa, şi erau patru şobolani care puneau tot felul de întrebări”.

După aceste declaraţii, am întrebat conducerea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării – instituţie autonomă, aflată sub control parlamentar – dacă s-a autosesizat, ca despre o faptă de discriminare, în privinţa folosirii de către Liviu Dragnea a termenului “şobolani” care a vizat, se înţelege, procurori, judecători, reprezentanţi ai SRI, politicieni din Opoziţie, jurnalişti, adică acei oameni care fac parte din ceea ce vârfurile coaliţiei PSD-ALDE numesc „statul paralel” sau susţin acţiunile acestuia.

În cazul în care CNCD nu s-a autosesizat, am rugat să mi se comunice de ce nu a făcut-o. Pentru că, potrivit legii, OG 137/2000, privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată în 2014, CNCD se poate autosesiza privind orice orice situaţie, anunţ sau eveniment, dacă sunt indicii care presupun săvârşirea unei fapte de discriminare: „Consiliul îşi exercită competenţele la sesizarea unei persoane fizice sau juridice ori din oficiu.”

În răspunsul trimis, semnat de directorul Asztalos Csaba, instituţia transmite că nu s-a autosesizat. „Până la această dată, CNCD nu s-a autosesizat cu privire la folosirea termenului «şobolani» de către domnul Liviu Dragnea.” Adică, se înţelege, din moment ce CNCD nu s-a autosesizat, consideră că nu este vorba despre nicio discriminare în context.

Care e argumentul? În loc de explicaţie pentru faptul că nu s-a autosesizat, CNCD transmite un paragraf de lege: „Precizăm faptul că, potrivit art. 19, alin. 2 din OG nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, Consiliul, prin membrii Colegiului director, își exercită competențele, inclusiv din oficiu, în sensul posibilității autosesizării ori de câte ori se estimează întrunirea elementelor constitutive ale unei fapte de discriminare.”


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.