Se desființează PSD?

Dacă liderul PSD a vorbit serios, atunci o punere în practică a acestei politici – „toleranță zero față de corupție” – nu-i așa că ar duce, în cele din urmă, la dizolvarea acestui partid?

 

Congresul PSD – din punct de vedere tehnic, cel mai neobișnuit de până acum din istoria acestui partid – a avut un deznodământ previzibil. Forțat de cei care dețin acum „pâinea și cuțitul” în PSD, momentul politic – mult umflat presă (secetă de subiecte, deh!), a (re)impus „partida” Ciolacu.

E bine să fim atenți la cei care compun nucleul PSD de acum – și, după criteriile (unele, greu de digerat ale) jocului politic, e bine să nu revărsăm toate ironiile posibile către Marcel Ciolacu (personajul e – repet, după criteriile jocului politic, nu ale esteticii – un „combinagiu” foarte rezistent). De asemenea, e important, cred, să reținem și compoziția „centurii auxiliare” care alcătuiește arhitectura de putere actuală a social-democraților – vor urma două rânduri de alegeri și istoria acestui partid se poate, la o adică, imediat accelera funcție de rezultatele obținute la dublul scrutin.

În cascada de declarații – marea lor majoritate, de o mediocritate retorică și strategică strigătoare la cer… – a existat una anume în care, dacă nu am fi văzut cine e „emițătorul”, ne-am fi putut gândi că asupra PSD a pogorât, știu eu, duhul Monicăi Macovei.

Aceasta e declarația: „Viitorul PSD înseamnă toleranță zero față de corupție, dar și toleranță zero față de abuzuri.” Autorul ei e Marcel Ciolacu.

Sigur, ne-am putea amuza, pentru că s-ar putea contrapune această declarație altora (cel puțin două) făcute de – până acum – cele mai proemniente personalități social-democrate.

  1. Năstase Adrian (așa cum e just să i se spună unui infractor dovedit!): „Umblau unii cu corupția-n gură”.
  2. Ion Iliescu (care nu mai e președinte de onoare al PSD de câteva luni bune…):  „În România avem corupție fără corupți”.

Dar dacă dl Marcel Ciolacu chiar a vorbit pe bune? De altfel, când a rostit vorbele consemnate mai sus, mimica sa era perfect serioasă. Dacă liderul PSD a vorbit chiar serios, atunci o punere în practică a acestei politici – „toleranță zero față de corupție” – nu-i așa că ar duce, în cele din urmă, la dizolvarea acestui partid? Pentru a fi „tolerant zero față de corupție” în cazul PSD ar însemna un atac – revoluționar, devastator – la, cum s-ar spune, ADN-ul acestui partid, nu?

 

Articol publicat și pe MarginaliaEtc.

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.