Saloane cu mucegai la Spitalul pentru Copii din Timişoara

Foto: Constantin Duma

Patru saloane ale Secţiei de Chirurgie Pediatrică a Spitalului de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara – care deserveşte toată zona de vest a ţării –, sunt năpădite de mucegai. Un mucegai gros şi negru.

 

Igienizarea saloanelor, amânată în favoarea unor „acţiuni cu caracter urgent”

O mamă a cărei fiică a fost operată şi internată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara ne-a sesizat în privinţa mucegaiului consistent de pe pereţii salonului: „Uitaţi-vă cum este la «Louis Ţurcanu». Imaginea este din salonul în care e internat copilul, operat de curând. Dar nu e aşa numai în salonul acesta. Unul din medicii cu care am vorbit mi-a spus că a ajuns să aibă insomnii din cauza acestei situaţii. Oribil!…” Într-adevăr, nu este un singur salon din acest spital ai cărui pereţi sunt încărcaţi de pete mari şi groase de mucegai. Care nu s-au depus de pe o zi pe alta.

Imagine dintr-un salon al Secţiei de Chirurgie Pediatrică

L-am întrebat pe dr. Ovidiu Adam, directorul spitalului – al cărui management a fost transferat către Consiliul Local Timişoara – câte saloane, câte alte spaţii din spital sunt afectate de mucegai şi în ce secţii ale spitalului sunt acestea. „S-a constatat apariţia mucegaiului în saloanele 14, 15, 16, 17 aflate în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie Pediatrică. Aceste saloane sunt situate în mansarda clădirii, unde deasupra geamurilor, la nivelul punţii termice, periodic (după sezonul rece) apare mucegaiul”, transmite directorul spitalului, printr-un răspuns semnat împreună cu purtătorul de cuvânt, dr. Mihai Gafencu.

Imaginile vorbesc însă de la sine despre lipsa, de o bucată bună de vreme, a unei curăţenii temeinice. Aşadar, l-am mai întrebat, când a fost realizată ultima acţiune de curăţenie generală, de dezinfecţie în spital, care să fi implicat şi eliminarea mucegaiului? Răspunsul referitor la data ultimei acţiuni de genul acesta este evaziv: „Acţiunile de curăţenie / dezinfecţie se efectuează zilnic (de două ori pe zi sau de câte ori este necesar) conform unui grafic stabilit la nivel de spital, pe fiecare secţie. Curăţenia generală se efectuează săptămânal în saloane sau la externarea pacienţilor din salonul respectiv”, declară dr. Ovidiu Adam. Cât despre mucegai, eliminarea acestuia „se efectuzează prin igienizare planificată pentru luna iunie 2021, cu personal propriu”. Cum s-a ajuns în situaţia ca mucegaiul să fie atât de extins şi în strat atât de gros? Pentru că, justifică managerul spitalului, „acest personal propriu a fost implicat în ultimele trei luni la alte acţiuni cu caracter urgent (pentru relocarea spaţiilor destinate blocului alimentar şi ale spălătoriei spitalului, ceea ce a dus la amânarea igienizării acestor saloane.”

L-am întrebat, de asemenea, dacă există în cadrul spitalului un comitet de sănătate şi securitate în muncă şi când a realizat acesta ultima acţiune de verificare a condiţiilor de sănătate din spital, ce măsuri a propus, iar dacă acestea nu au fost aplicate de conducerea spitalului, din ce motiv. Dr. Ovidiu Adam spune că există un astfel de comitet care face acţiuni de verificare trimestrial, procesele-verbale fiind aduse la cunoştinţa Comitetului Director al spitalului „unde sunt prezentaţi factorii de risc de accidentare şi îmbolnăvire profesională, verificările privind aplicarea şi respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă”. Conducerea spitalului nu transmite, însă, dacă mucegaiul din saloane – factor de risc şi de îmbolnăvire şi pentru personalul spitalului –, a fost observat de acest comitet, nici ce propuneri a primit în acest sens de la respectivul comitet.

 

Lege interpretată original, pentru a interzice fotografiile făcute în spital

Probabil, în încercarea de a preveni apariţia în spaţiul public a unor astfel de imagini, care pun în lumină nefavorabilă spitalul şi ridică o serie de întrebări legate de respectul faţă de pacient, în incintă au fost lipite afişe prin care se atrage atenţia că fotografiatul şi filmatul în spital sunt strict interzise, prin Legea 47/2003, privind drepturile pacientului, „fiind fapte de natură penală”.

Ce consideră, de fapt, această lege ca fiind sancţionabil disciplinar, contravenţional sau penal? Nicidecum fotografiatul sau filmatul în incinta unui spital unde sunt sesizate nereguli. Articolul 37 din respectiva lege, singurul care vizează sancţiuni impuse de încălcarea drepturilor pacientului, prevede că „Nerespectarea de către personalul medicosanitar a confidenţialităţii datelor despre pacient şi a confidenţialităţii actului medical, precum şi a celorlalte drepturi ale pacientului prevăzute în prezenta lege atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, conform prevederilor legale.”

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.