Ana Blandiana și Ruxandra Cesereanu, despre credința sub teroare

La împlinirea a doi ani de la beatificarea, la Blaj, a celor șapte episcopi greco-catolici martiri, Humanitas organizează o întâlnire live, online, între Ana Blandiana, Ruxandra Cesereanu și Gelu Hossu, autorul antologiei Credință sub teroare. Memorialistica greco-catolică de detenție și domiciliu obligatoriu. Volumul include texte scrise de greco-catolici români coborâţi în iadul închisorilor comuniste.

 

„Credință sub teroare. Memorialistica greco-catolică de detenție și domiciliu obligatoriu”, Gelu Hossu, Humanitas, 2021, 396 pagini

Evenimentul va fi difuzat live miercuri, 2 iunie, ora 19.30, pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas și pe canalul de YouTube al Humanitas. Înregistrarea audio va fi ulterior disponibilă pe Humanitas Soundcloud.

Ruxandra Cesereanu consideră volumul lui Gelu Hossuo sinteză memorialistică de mare impact și trebuință (mai cu seamă sufletească) pentru toți cei care au în vizor istoria României în secolul XX. La fel de necesară, pentru psihologi, sociologi ori pentru cercetătorii literaturii mărturisitoare de sertar. Pentru tineri și maturi, pentru cititorii de orice vârstă, de fapt. Tulburătoare cu prisosință, întrucât oferă niște modele etice de neuitat.”

Mesajul acestei cărţi răscolitoare, spune Ovidiu Ghitta, se află cuprins în formularea memorabilă a cardinalului Iuliu Hossu: „Credinţa noastră este viaţa noastră”. Textele reunite în volumul Credință sub teroare, mai spune el, sunt scrise de greco-catolici români coborâţi în iadul închisorilor comuniste, „de unde au revenit nu doar cu gândul de a oferi o pildă vie de rezistenţă în faţa nedreptăţii. Au dorit să lase şi o mărturie despre suferinţele îndurate şi despre marea bucurie dată de perseverenţa în propriul crez”.

Faptul pentru care acești oameni au suferit, până la jertfirea vieții, este o moștenire mult prea prețioasă ca să fie uitată. Și este o moștenire comună”, declara Papa Francisc, la beatificarea, la Blaj, în 2019, a celor șapte episcopi greco-catolici martiri: Vasile Aftenie (1899-1950), mort în timpul anchetei, în închisoarea Văcărești, Valeriu Traian Frențiu (1875 – 1952), Ioan Suciu (1907- 1953), Tit Liviu Chinezu (1904 – 1955), toţi trei morţi în închisoarea Sighet, Ioan Bălan (1880 – 1959), decedat la mănăstirea Ciorogârla, unde avea domiciliu forţat, Alexandru Rusu (1884 – 1963), mort în închisoarea Gherla, şi cardinalul Iuliu Hossu, decedat în Bucureşti, grav bolnav, după ani de detenție și domiciliu obligatoriu.

Volumul include texte semnate de Iuliu Hossu, Ioan Ploscaru, Tertulian Langa, Nicolae Brînzeu, Ioan Vasile Botiza, Ștefan Manciulea, Iosif Pop, Alexandru Rațiu, Nicolae Mărgineanu, Matei Boilă, Elena Boilă, Augustin Giurgiu, Vasile Cesereanu, Silviu Augustin Prunduș și Doina Cornea. Selecția textelor, introducerile și notele îi aparțin lui Gelu Hossu.

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.