Scenografa Geta Medinschi, premiul UNITER 2021 pentru întreaga activitate

Senatul UNITER i-a decernat Getei Medinschi, scenograf la Teatrul Naţional Timişoara, Premiul pentru întreaga activitate.

 

Premiul pentru întreaga activitate acestui artist important al scenei timișorene, o binemeritată recunoaștere a unei cariere dedicate Teatrului Național din Timișoara. Scenografiile Getei Medinschi au o delicatețe specială, o modestie structurală, fără să fi pierdut niciodată din valoare sau din capacitatea de a epata, iar Teatrul Național datorează cu adevărat Getei Medinschi o mare parte a istoriei sale scenografice”, transmit reprezentanţii Teatrului Naţional din Timişoara.

Geta Medinschi este scenograf la Teatrul Naţional Timişoara din 1996, primul său spectacol fiind Văzătorule, nu fi un melc, de Matei Vişniec, regia Mihaelei Lichiardopol. De atunci a semnat scenografia pentru aproape 70 de spectacole.

Pentru acel prim spectacol a cărui scenografie a semnat-o la Naţionalul timişorean a primit, în acelaşi an, Premiul pentru scenografie la Festivalul Internaţional Autor ’96. În 2004 a primit Premiul pentru scenografie al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi, în acelai an, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D „Arta spectacolului”.

În cadrul şedinţei din 24 mai Senatul UNITER a mai acordat – pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a membrilor Senatului – încă patru premii pentru întreaga activitate, şi anume:

  • Premiul pentru întreaga activitate de actriţă Ilenei Ploscariu;
  • Premiul pentru întreaga activitate de actor lui Marcel Iureş;
  • Premiul pentru întreaga activitate de regie, post-mortem, lui Alexandru Darie;
  • Premiul pentru întreaga activitate de critică și istorie teatrală lui Ion Parhon.

Premiul de excelenţă nu a fost acordat anul acesta.

Pentru a XXIX-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki.

Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.