Curtea de Conturi anunţă un control la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale
Dacă în privinţa componenţei actuale a Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, instituţia a făcut într-un final lumină, după luni de presiuni mediatice, asupra bugetului alocat şi a modului de cheltuire a banilor păstrează tăcerea. Aspectele acestea, ne anunţă Curtea de Conturi a României, vor face obiectul unui control.
Neconcordanţe între sumele declarate la Finanţe şi cele anunţate de Educaţie
Dacă în privinţa componenţei actuale a Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, chiar instituţia a făcut într-un final lumină (vezi aici), după luni de presiuni mediatice, nu acelaşi lucru se poate spune despre bugetul care i-a fost alocat şi despre modul de cheltuire a banilor. Niciun cuvânt despre aceste „amăunte” pe site-ul ASSN, recent creat.
Citeşte şi: Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale face publice numele membrilor
Am solicitat Ministerului Finanţelor să ne comunice care este bugetul de care a beneficiat ASSN în anii 2013, 2014, 2015 şi 2016. Şi să ne indice, defalcat pentru fiecare an în parte, suma destinată salarizării, suma destinată cercetării ştiinţifice şi cea destinată altui tip de cheltuieli. De asemenea, am cerut să ni se spună dacă au existat proiecţii bugetare ale ASSN, pe anii 2013, 2014, 2015 şi 2016, în baza cărora instituţia a primit finanţarea, şi rapoarte de cheltuire a banilor alocaţi, pe anii 2013, 2014 şi 2015, care, deşi ar trebui să fie publice, nu pot fi consultate.
Oficialii din Finanţe ne transmit că bugetul ASSN nu se aprobă prin legea bugetară anuală, „Ministerul Finanţelor neavând atribuţii în programarea şi execuţia bugetară pentru acest ordonator principal de credite”. Şi ne direcţionează spre site-ul instituţiei.
Potrivit Raportului de execuţie bugetară, din 31 ianuarie 2016 –, pentru anul în curs ASSN a avut venituri de 138.488 de lei (în jur de 30.000 de euro). Din această sumă, 117.488 de lei reprezintă subvenţii de la bugetul de stat, 20.250 de lei – sume utilizate de alte instituţii, din excedentul anului 2015, şi 750 de lei – donaţii şi sponsorizări.
Tot pentru anul 2016, cheltuielile au fost de 121.347 de lei (apropae 27.000 de euro), din care grosul este alocat salariilor: 119.719 lei.
„Pentru anii 2013, 2014 şi 2015 considerăm necesar ca informaţiile să fie solicitate ordonatorului principal de credite”, ne mai transmit reprezentanţii Ministerului Finanţelor. Ordonatorul principal de credite, ASSN, refuză, cum spuneam, să facă publice aceste informaţii, deşi le-am solicitat de luni de zile.
Citeşte şi: Omerta în numele interesului naţional
În Raportul de execuţie bugetară nu se regăsesc însă toate fondurile de care dispune ASSN. De exemplu, cele provenite de la Ministerul Educaţiei. Căruia, în mandatul ministrului Adrian Curaj, îi solicitasem răspunsuri la aceleaşi întrebări pe care le trimisesem şi Finanţelor. Oficialii din Educaţie ne-au transmis doar că, începând că anul 2015, potrivit OUG 83/2014, MENCS finanţează parţial ASSN. Astfel, fondurile alocate în 2015 au fost de 869.410 de lei (adică, peste 190.000 de euro), iar pentru anul 2016 suma a fost majorată, cifrându-se la 1.411.000 lei (adică, mai mult de 310.000 de euro).
Nimeni, însă, nu poate indica în ce a constat cercetarea din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, făcută de academicienii ASSN, cercetare pe care Statul român a plătit-o.
Curtea de Conturi anunţă un control la ASSN
În privinţa acestor aspecte şi neconcordanţe, am sesizat, recent, Curtea de Conturi a României. Instituţia care ne-a comunicat că va verifica aspectele sesizate în cadrul acţiunii de audit, care urmează a fi planificată la ASSN. Cât despre informaţiile ce ţin de sursele financiare al ASSN, de bilanţul contabil sau de bugetul de venituri şi cheltuieli de care a beneficiat ASSN în perioada 2013 – 2016, „acestea se încadrează îb sfera informaţiilor de interes public ce trebuie comunicate din oficiu de către instituţia publică gestionară de drept a acestor informaţii.” Adică, de ASSN.
Foto: RTV (Conferința organizată de ASSN, în 2015, pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării)
Articol publicat şi în TIMPOLIS.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News