Românii – o asemenea lipsă de respect de sine, unică în istoria europeană


Nu este o exagerare retorică, este o constatare istorică. După ştiinţa mea, nu există un alt caz în istoria Europei moderne şi contemporane în care o naţiune, un popor, o societate să se autosupună la un asemenea act prelungit de autoînjosire. În care un popor să se înjosească singur şi să se manifeste cu atâta lipsă de coloană vertebrală, de demnitate, de onoare în faţa lui însuşi, confruntat cu el însuşi.

 

S-au văzut cazuri de război civil pe motive de religie, ideologie sau resurse materiale. S-au văzut atrocităţi şi înjosiri făcute de către o parte a populaţiei asupra altei părţi a aceleaşi populaţii. S-au văzut minorităţi umilite de majorităţi şi majorităţi ţinute sub călcâi şi înjosite de minorităţi. Niciodată însă aşa ceva, o asemenea letargie, colaboraţionism, achiesare la domnia nu a mediocrităţii, ci a nulităţii. A analfabeţilor, a mitocanilor, a mahalagiilor, a prostiei pure şi simple! Nu e nimic eroic sau expiator în asta. Nimic democratic. Doar penibil. Atât de penibil că nu îţi vine să crezi că trăim să dăm exemplu prin generaţiile noastre la un asemenea caz abisal de degradare colectivă.

S-au văzut cazuri când alte popoare au invadat şi au impus la vârf fie o guvernare, fie o clasă dirigentă inadecvată, slabă, coruptă, marionete stupide şi lipsite de orizont. Dar toate popoarele care au trecut prin asta au justificarea că a fost ceva extern, impus din afară. Că erau nişte colaboraţionişti abjecţi. Chiar şi noi, românii ne justificam de fiecare dată când s-a întâmplat asta zicând că nu noi, nu poporul i-a adus pe cârpacii comunişti sau pe fanarioţi sau pe ăia şi ăialalţi la vârf. Nu poporul. Nu noi.

Dacă, azi, aceasta conducere, elita, clasa politică ar fi impusă de ruşi sau turci, am zice că trăim cea mai mare umilinţă din istorie. Că au ales scursura societăţii şi au pus-o în vârf ca să ne distrugă şi umilească. Dar nu. Iată: poporul român a ales asta. El singur. Şi nu îl deranjează, nu îl doare, nu îl irită, nu se simte umilit sau ameninţat de asta. Dovada. Îi ţin acolo, la vârf, să îl conducă şi reprezinte. Le dă banii publici pe mână, îi lasă să îi impoziteze şi jumulească, le plăteşte pensii, le dă status şi putere…

Dovada. Nu e speculaţie ci e realitatea de zi cu zi, observată cu ochiul liber. Acesta e tipul uman cu care avem de a face la ora asta la vârful societăţii româneşti. Îndrăznesc să spun că nu există şi nu a existat nimic echivalent în toată istoria Europei moderne. Aşa specimene aduse la vârful unei societăţi, unei economii, unui sistem politic, unui sistem academic european… Nu e colaboraţionsim şi degradare. Este mai mult. Aşa ceva este cea mai mare autoînjosire la care s-a supus singur un popor european vreodată în istorie.

Bravo, popor român! Am reuşit şi noi să fim la vârf, unici şi incontestabili cei mai cei, în concertul istoriei europene. Mândri că suntem români!

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.


Articole din aceeaşi categorie:

3 Răspunsuri

 1. Josephine spune:

  Romanii se pricep la toate. Nu- I asa??!?

 2. dan poenaru spune:

  Poporul e de vină ?

  Mihai Eminescu, cea mai proieminentă figură a culturii și spiritualității românești. Omul “neobișnuit” cum ȋl caracteriza Titu Maiorescu sau “cel nepereche “ cum ȋl numea George Călinescu, a fost un om de atitudine , un om al ideilor , a devărului și al dreptății. Munca lui de ziarist, poeziile sale și opera sa politica sunt elocvente ȋn acest sens. Totuși, de la ȋnălțimea valorii sale intelectuale, a geniului său, deși a fost un critic dur pe alocuri virulent al scenei politice din epoca sa, Mihai Eminescu, spre cinstea lui, nu și-a permis NICIODATA să critice/desconsidere poporul care l-a zamislit. O face ȋn schimb, cu multă dezinvoltură, cetățeanul Aligică uitând sau neștiind că prestația presei din care și dumnealui face parte a fost sub orice critică ȋn toți acești ani, ocupându-se predilect cu dezimformări manipulări, partizanate politice , articole deocheate ori răsuflate “ce din coadă au să sune” etc.etc menite să bulverseze conștiințele tuturor cetățenilor acestei țări.

 3. Mircea spune:

  Dle Poenaru. A-l acuza pe autorul articolului că face parte dintr-o tagma hulită (cea a presei dezinformatoare) e ca și cum am acuza un neamț că trăiește în țara care l-a „dat” pe Hitler. Mai bine comentați contentul, dacă aveți vreun punct de vedere. După părerea mea, are dreptate 100%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.