Regimul comunist din România, ilegitim şi criminal până la sfârşit

Dictatura celui executat pe 25 decembrie 1989 a continuat-o pe aceea a lui Gheorghiu-Dej. Sigur, cu unele retușări şi schimbări de tonalitate.

 

Şi plutește un mister, în casa de pe Molière: Azi am revăzut filmul lui Andrei Ujică Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu. Pot spune că a rezistat în chip remarcabil timpului. Andrei nu a propus o „biografie a lui Nicolae Ceaușescu”, ci o „autobiografie”. Ca la cadre, cândva. „Partidul așteaptă de la tine sinceritate totală”. „Să nu umbli cu cioara vopsită”. Așa s-a văzut Ceaușescu pe sine. Așa și-a văzut familia. Așa ne-a văzut pe noi. Iobagi robotind precum roboţii. El și Ea, acolo sus, la balconul Comitetului Central. Apoi, la proces, „două jucării stricate” care trebuiau să moară ca să se lege firele poveștii imaginate undeva prin Cartierul de Nord. Decembrie, file de poveste…

Dictatura celui executat pe 25 decembrie 1989 a continuat-o pe aceea a lui Gheorghiu-Dej. Sigur, cu unele retușări şi schimbări de tonalitate. Mulţi dintre vechii curteni au devenit noii curteni. În martie 1965 s-a schimbat, aparent, un stil de conducere. S-a simulat, spre a relua conceptul lui Michael Shafir, un glasnost avant la lettre. Dar nu a fost desfiinţată niciuna din instituţiile care au garantat incontestabila, nefasta continuitate: sistemul nomenclaturist, birocraţia de partid, gospodăria de partid, securitatea, cenzura, Comitetul de Stat al Planificării, Direcţia Superioară Politică a Armatei. Comisia Controlului de Partid a devenit Colegiul Central de Partid. Controlul minţilor, al sufletului şi al trupului. „Partidul e-n toate”…

Regimul comunist din România a fost ilegitim şi criminal de la început şi până la sfârşit. Pe 16 decembrie 2006, această concluzie din Raportul Final a fost însuşită oficial şi rostită apăsat de către șeful statului, Traian Băsescu. Ion Iliescu, pe atunci președintele de onoare al PSD, Mircea Geoană, președintele PSD, şi parlamentarii formaţiunii succesoare a PCR, au boicotat sesiunea comună a camerelor Parlamentului. Vadim şi peremiștii/peremistele au sabotat-o isteric.

Imediat după prăbuşirea dictaturii în decembrie 1989, oţelitul bolşevic Silviu Brucan a trasat, urmat cu partinic devotament de Iliescu, Roman, Marţian Dan, Măgureanu, Năstase, Severin etc., liniile directoare ale unui proiect de tară „fără isme şi fără partide”. Au fost sprijiniţi de „intelectualii feseniști”: Eugen Simion, Răzvan Theodorescu, Augustin Buzura, Darie Novăceanu, Dinu Săraru, Dan Hăulică, Eugen Mihăescu, Eugen Barbu, Mihai Ungheanu, Adrian Păunescu, Florin Constantiniu, Fănuş Neagu, Gheorghe Vlăduţescu plus alţi academicieni gen Alexandru Boboc, Dan Berindei, Mircea Maliţa, Mihnea Gheorghiu şi Tudorel Postolache.

Tranziţia din România a debutat cu stânga şi cu stângul. Ca la handbal, pase-n trei cu schimb de locuri…


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.