„Rădăcinile culturale ale sistemului mass-media românesc”, un nou volum al lui Peter Gross

Sursă foto: tntoday.utk.edu

Peter Gross, fost director al Facultății de Jurnalism și Mass-Media Electronică a Universității din Tennessee, care studiază de peste trei decenii evoluţia sistemelor mediatice din Europa Centrală şi de Est, publică un nou volum: Rădăcinile culturale ale sistemului mass-media românesc. Realizarea acestuia a durat 33 de ani.

 

„Rădăcinile culturale ale sistemului mass-media românesc”, Peter Gross, Colecţia Collegium / Media, Polirom, 2023, 192 pagini

Volumul Rădăcinile culturale ale sistemului mass-media românesc, a apărut de curând la editura Polirom, în traducerea făcut din limba engleză de Miruna Andriescu. Acesta este cel de al treilea volum în limba română al lui Peter Gross, precedat de Mass-media şi democraţia în ţările Europei de Est (2004) şi Colosul cu picioare de lut (1999), ambele publicate tot la Polirom.

Acest volum, spune Peter Gross, a fost conceput „în urma conştientizării faptului că până şi cele mai bune studii despre sietemele mediatice din Europa Centrală şi de Est nu au reuşit să explice de ce transformările produse după 1989 au făcut ca fiecare dintre aceste sisteme să funcţioneze într-un mod specific”.

Cartea este structurată pe şase capitole: I. Introducere; II. Cultura şi reperele ei; III, Cultura, cultura politică, corupţia şi încrederea din România; IV. Piaţa culturală, mediatică şi politică; V. Valori (ale cui?), atitudini şi profesionalizarea mass-mediei; VI. Sfârşitul începutului sau începutul sfârşitului transformării?

România continuă să se schimbe, chiar dacă schimbarea este lentă. Tot mai mulți tineri români se alătură puținelor persoane mai în vârstă cu o atitudine liberală în demersul lor de contestare a moștenirii culturale negative, profund înrădăcinate în spațiul public, inclusiv a corupției și a înăbușitoarelor structuri de putere verticale. Modernizarea este inevitabil prezentă într-o lume în care națiunile și indivizii fac parte din organizații internaționale, într-o lume a comunicării instantanee și omniprezente, a călătoriilor și a schimburilor educaționale, în care tinerele generații dobândesc putere și influență, dorindu-și o Românie care să semene mai puțin cu ceea ce a fost în trecut și mai mult cu ceea ce poate și trebuie să fie: o țară europeană modernă, liberală. Această realitate și înțelegerea transformărilor pe care ea le presupune impun o analiză bazată pe cultură a sistemului mediatic din România. Așa a luat naștere această lucrare, ca o pledoarie în favoarea unei abordări culturale”, mai spune autorul.

Peter Gross, originar din Timişoara, este profesor emerit și fost director al Facultății de Jurnalism și Mass Media Electronică a Universității din Tennessee (2006 – 2016). A fost, de asemenea, profesor la Facultatea de Jurnalism și Comunicare în Masă a Universității din Iowa.

Cercetările sale se concentrează asupra societăților, mass mediei, jurnalismului și culturilor din țările central  și est europene. A efectuat în aceste regiuni mai multe misiuni de evaluare pentru Agenția de Informații din cadrul Departamentului de Stat al SUA și pentru Vocea Americii. A fost cercetător la Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington, D.C. A susținut prelegeri la Centrul Național de Formare a Diplomaților din cadrul Departamentului de Stat al SUA și a îndeplinit funcția de consultant al mai multor organizații guvernamentale și neguvernamentale, printre care International Media Fund, The Freedom Forum și Freedom House (Freedom of the Press Index).

Cărțile, lucrările științifice, precum și articolele sale au fost publicate pe ambele țărmuri ale Atlanticului. Face parte din comitetele de redacție a 15 reviste academice americane, britanice, maghiare, românești și spaniole, fiind coeditor al Journal of Romanian Studies (2020- 2023).

 

Recomandare de lectură: Peter Gross: „Fără o presă serioasă, corectă, politicienii ar îngenunchea societatea”


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Un comentariu

  1. Cristian spune:

    Aveam mare nevoie să dislocăm de pe soclu lor fals foștii propagandiști, care numai ziariști nu erau. Așa-ziși corifei media au acaparat scena media cu vechi apucături din vremea gazetelor de perete, a cartoanelor și sloganurilor “apocaliptice” de tipul secret de serviciu, protecția muncii, noi muncim nu gândim și mai ales nu ne vindem țara… o dăm gratis partidului care minte mai mult !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.