„În vremea contaminării”, mărturia unui cunoscut scriitor italian


Mărturia cunoscutului scriitor italian Paolo Giordano, cuprinsă în volumul În vremea contaminării, în curs de apariție în 26 de țări, care va fi tipărit și în România, se impune ca o lectură obligatorie despre pandemia de Covid-19.

 

Pandemia de Covid-19 este cea mai severă criză sanitară din vremurile noastre. Ea ne dovedește cât de complexă e societatea în care trăim, cu raţiunile ei sociale, politice, economice, interpersonale și psihologice. Locuind în Italia, una dintre țările cele mai afectate de noul Coronavirus, Covid-19, Paolo Giordano ne arată cum se răspândește această boală în lumea noastră interconectată, ce impact are asupra noastră și ce trebuie să facem, spun editorii cărții. El pune în discuție și alte forme de contaminare – de la criza ecologică până la știrile false și xenofobie – pentru a ne ajuta să înțelegem nu doar cum am ajuns aici, ci și cum, împreună, putem face o schimbare.

Volumul, tradus de Anamaria Gebăilă, este disponibil în format electronic, din 2 aprilie, iar din 16 aprilie, va apărea și în ediție tipărită.

Locuiesc la Roma, dar e ca și cum n-aș mai fi aici. Orașul în care trăim cu toții este acum mai întins și mult mai eteric, centrul nostru afectiv de greutate se îndreaptă spre nordul țării – o geografie nouă, formată din zone roșii care se tot extind pe harta epidemiei și din talk-show-uri la care ne uităm seară de seară… Frumusețea Romei, care așteaptă afară, pare acum incapabilă să ne consoleze…”, spune Paolo Giordano.

Paolo Giordano s-a născut în 1982, la Torino. Este doctor în fizică. S-a impus ca unul dintre cele mai importante nume din literatura italiană actuală cu romanul Singurătatea numerelor prime (Polirom, 2018), distins cu numeroase premii, între care Premiul Strega și Premiul Campiello pentru debut, și publicat în patruzeci de țări. A mai scris romanele Il corpo umano (2012), Il nero e l’argento (2014) și Divorare il cielo (2018) și piesele de teatru Galois și Fine pena: ora. Colaborează la Corriere della Sera.

 

Jurnalistul și publicistul Cristian Pătrășconiu recomandă cel mai recent volum al lui Paolo Giordano.

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.